ΝΑΤΟ: Η πρόκληση προς τη Ρωσία και η «επέκταση» στην ανατολική Ευρώπη

Πώς ερμηνεύεται η πρόσκληση από το ΝΑΤΟ στο Μαυροβούνιο να ενταχθεί στη συμμαχία. Η αντίδραση της Μόσχας και η Ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.

ΝΑΤΟ: Η πρόκληση προς τη Ρωσία και η «επέκταση» στην ανατολική Ευρώπη
H ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε το ΝΑΤΟ στο Μαυροβούνιο να καταστεί το 29ο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας μόνο ως μια ευθεία πρόκληση προς τη Ρωσία μπορεί να θεωρηθεί, όπως εξηγούν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και αναλυτές.

Με την προσάρτηση της Κριμαίας και την αυξημένη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία το ΝΑΤΟ φαίνεται να απέκτησε ξανά ρόλο στην «εκπλήρωση» του παλαιού «δόγματος» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια: Κράτα τους Αμερικανούς μέσα, τους Ρώσους έξω και τους Γερμανούς κάτω.

Πριν τα γεγονότα στην Ουκρανία το ερώτημα που τίθετο για την εισδοχή του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ ήταν «για ποιο λόγο, αφού είναι τόσο μικρό;». Μετά, το ερώτημα μετετράπη στο απλό «γιατί όχι;», δηλώνει Αμερικανός αξιωματούχους, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Η προγραμματισμένη σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Πολωνία τον Ιούλιο έχει να εξετάσει ζητήματα που σχετίζονται με την πιθανή αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας και του χάους στη Μέση Ανατολή.

Από την περίοδο με τα γεγονότα σε Κριμαία-Ουκρανία και μετά, αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ (συλλογική άμυνα και ασφάλεια) αποκτά ξανά νόημα.

Η βασική συζήτηση στην Πολωνία θα αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στην Ουαλία για ζητήματα όπως πόσα και τις είδους στρατεύματα θα αναπτυχθούν στην Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες.

Ανοιχτό θέμα παραμένει επίσης που θα σταθμεύουν. Επί παραδείγματι οι Πολωνοί επιθυμούν να σταθμεύσουν ανατολικά προς τη Ρωσία, ενώ άλλες χώρες δυτικά, αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν στρατεύματα στην Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής τουλάχιστον ως το 2015, καθώς οι εντάσεις στις σχέσεις με τη Ρωσία συνεχίζονται, δήλωσε πριν λίγες ημέρες ο επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων της χώρας στην Ευρώπη.

Τα αμερικανικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν στην Πολωνία και στα τρία κράτη της Βαλτικής, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, νωρίτερα φέτος, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Η Πολωνία και τα τρία βαλτικά κράτη νιώθουν την ρωσική «πίεση» δήλωσε τις προάλλες ο Βρετανός Υπουργός Αμύνης.

Ενδεικτική είναι και η δήλωση από την Εσθονία του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος ανέφερε πως μαχητικά αεροσκάφη του NATO έχουν αναχαιτίσει ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη (στον εθνικό εναέριο χώρο κρατών μελών του ΝΑΤΟ) πάνω από 400 φορές πέρυσι, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 50% σε σύγκριση με το 2013.

Παράλληλα συνεχές είναι το debate στους κόλπους του ΝΑΤΟ για το θέμα του συνδυασμού της ταχύτητας λήψης αποφάσεων σε καιρούς κρίσης με την ομοφωνία στις αποφάσεις.

Περισσότερο περίπλοκο θα είναι το ζήτημα της αντιμετώπισης του ISIS, δεδομένης της απροθυμίας των ΗΠΑ να αναπτύξουν χερσαίες δυνάμεις (εξαιρούνται οι ειδικές δυνάμεις).

Σε ό,τι αφορά το Μαυροβούνιο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η χώρα πρέπει να διενεργήσει δημοψήφισμα για την ένταξή του στο ΝΑΤΟ, καθώς λιγότεροι από τους μισούς πολίτες της χώρας υποστηρίζουν την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Kommersant δήλωσε ότι η αναμενόμενη ένταξη της χώρας του στη βορειοατλαντική συμμαχία, σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις με τη Μόσχα είναι ψυχρές, δεν στρέφεται εναντίον της Ρωσίας.

Αιχμηρός ήταν και ο εκπρόσωπος του Πούτιν ο οποίος τόνισε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς δεν μπορεί να παρά να προκαλέσει την αντίδραση της Μοσχας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v