Ο αριθμός των ξένων μαχητών που προσχωρούν στις τάξεις του ISIS καταγράφει σημαντική άνοδο, σύμφωνα με σχετική μελέτη.Όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, το 2014 περίπου 12.000 μαχητές φαίνεται να προσχώρησαν στις τάξεις των τζιχαντιστών και άλλων ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων. Φέτος ο αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ 27.000 και 31.000 από τουλάχιστον 86 κράτη.
Η μερίδα του λέοντος των ανδρών προέρχεται από μουσουλμανικές χώρες. Περίπου 2.500 άτομα από τη Σαουδική Αραβία, 2.000 από την Ιορδανία, 2.100 από την Τουρκία και 1.500 από το Μαρόκο.
Η χώρα που παρέχει τους περισσότερους μαχητές είναι η Τυνησία με 6.000 άτομα.
Αντίθετα μουσουλμανικά κράτη όπως το Πακιστάν, η Αίγυπτος, η Λιβύη δεν φαίνεται να αποτελούν σημαντική δεξαμενή ανδρών για το ISIS αφού παρέχουν λιγότερα από χίλια άτομα (ανά χώρα).
Η Ρωσία δείχνει πως αποτελεί ειδική περίπτωση. Ενώ πέρυσι οι «Ρώσοι» που προσχώρησαν στους τζιχαντιστές δεν ξεπέρασαν τους 1.000, φέτος ο αριθμός τους ξεπερνά τους 2.000.
Συνολικά από την Ευρώπη έφυγαν προς τη Συρία περίπου 5.000 «μαχητές» (μαζί με τους Ρώσους).
Η Γαλλία με περίπου 1.800 άτομα βρίσκεται δεύτερη στη λίστα, ενώ υψηλά βρίσκονται Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία με περισσότερα από 700 άτομα αντίστοιχα, αλλά και το Βέλγιο με 500.
Πολύ μικρότερη απήχηση έχει το ISIS στη Βόρειο Αμερική. Στις ΗΠΑ οι αρμόδιες αρχές διεξάγουν έρευνες για λιγότερα από 200 πρόσωπα.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα αποτελεί ο αριθμός των ατόμων που αποφασίζουν να γυρίσουν από τη Συρία και το Ιράκ πίσω στις χώρες τους. Σύμφωνα με την έρευνα ποσοστό που κυμαίνεται από 20% έως 30% αυτών των ατόμων επιστρέφει στις χώρες της Δύσης.
Τα κίνητρα «επαναπατρισμού» προφανώς είναι άγνωστα αλλά η επιστροφή στις χώρες δεν συνεπάγεται και διάρρηξη δεσμών με το ISIS, αναφέρει η έρευνα.
Άλλωστε οι περισσότεροι από τους τρομοκράτες που συμμετείχαν στις επιθέσεις στο Παρίσι είχαν ταξιδέψει στη Συρία σχετικά πρόσφατα.
Η μεγαλύτερη ανησυχία για τη Δύση είναι οι προθέσεις αυτών των προσώπων και αν θα πραγματοποιήσουν νέες τρομοκρατικές ενέργειες ή θα κινητοποιηθούν στη στρατολόγηση ατόμων.
Σημειώνεται πως η μελέτη προέρχεται από το Soufan Group, ινστιτούτο που εξειδικεύεται στον τομέα των πληροφοριών. Τα συμπεράσματα και τα ευρήματα της μελέτης βασίζονται σε στοιχεία από τις κυβερνήσεις των χωρών προέλευσης, διεθνείς οργανισμούς αλλά και ερευνητικά ινστιτούτα.