Η «αντεπίθεση» των Κούρδων κατά του ISIS

Πώς επηρεάζουν την ισορροπία δυνάμεων στη Συρία οι καταιγιστικοί ρωσικοί βομβαρδισμοί. Οι επιθέσεις των Κούρδων κατά του ISIS στο Ιράκ. Ο ρόλος των Αμερικανών.

Η «αντεπίθεση» των Κούρδων κατά του ISIS
H δήλωση που φέρεται να πραγματοποίησε ο Μπασάρ Αλ Ασαντ ότι οι δυνάμεις του κερδίζουν έδαφος σχεδόν σε όλα τα μέτωπα μετά τη στρατιωτική «επέμβαση» της Ρωσίας ίσως να μην είχε και ιδιαίτερη αξία, αν ξένα δημοσιεύματα δεν μετέδιδαν πως οι κυβερνητικές δυνάμεις περνούν στην αντεπίθεση.

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές (που ουσιαστικά δρουν σε συνεργασία με τις δυνάμεις του Άσαντ) στοχεύουν κυρίως -αλλά όχι αποκλειστικά- τις αντικυβερνητικές δυνάμεις, που είναι κατά βάση ισχυρότερες στο βόρειο τμήμα της χώρας (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν θύλακες «ανταρτών» και σε άλλα σημεία της Συρίας).

Παράλληλα οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην τουρκοσυριακή μεθόριο εντείνονται μετά την κατάρριψη του Su-24.

Οι δυνάμεις του Ασαντ εξαπολύουν αντεπιθέσεις εναντίον αντικυβερνητικών στις επαρχίες Idlib και Aleppo (βόρεια) αλλά και προς το κέντρο εναντίον των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι κυβερνητικοί κατέλαβαν δύο περιοχές από το ISIS αλλά και σημεία πέριξ ενός αυτοκινητοδρόμου που συνδέει τη Raqqa (οιονεί πρωτεύουσα των τζιχαντιστών) με τη δυτική Συρία.

Ακόμη, οι κυβερνητικές δυνάμεις φέρονται να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη Homs, καταλαμβάνοντας εδάφη εις βάρος των τζιχαντιστών.

Εν τω μεταξύ κουρδικές δυνάμεις (Πεσμεργκά) έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον του ISIS, με στόχο να αποκόψουν τη σύνδεση μεταξύ δύο μεγάλων πόλεων που βρίσκονται υπό την κατοχή των τζιχαντιστών, της Raqqa και της Μοσούλης στο Ιράκ.

Η επίθεση στοχεύει καταρχήν στην πόλη Sinzar (η οποία εν πολλοίς έχει καταληφθεί) και στον οδικό άξονα πέριξ αυτής.

Oι κουρδικές δυνάμεις αποτελούνται από περίπου 7.500 μαχητές. Οι επιθέσεις αυτές όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, έχουν ως στόχο να κόψουν στα δύο στις δυνάμεις των τζιχαντιστών και να καταστήσουν δυσχερέστερη τη μεταφορά πετρελαίου.

Πλέον ενεργότερο ρόλο στην περιοχή φαίνεται να διαδραματίζουν και οι Αμερικανοί. Στο Ιράκ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν τις κουρδικές δυνάμεις της αυτόνομης περιοχής του βορείου Ιράκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν ποντάρει στους Ιρακινούς Κούρδους, διότι είναι στρατηγικοί τους σύμμαχοι από την εισβολή στο Ιράν το 2003 και θεωρούνται οι πιο αξιόπιστοι», σημειώνουν ξένοι αναλυτές.

Παράλληλα ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν στο Ιράκ μεγαλύτερο αριθμό ειδικών δυνάμεων, με στόχο να πληγούν οι τζιχαντιστές. Στους κύριους στόχους τους περιλαμβάνονται τα ηγετικά στελέχη του ISIS.

Στη Συρία, οι ΗΠΑ στρέφουν τους βομβαρδισμούς εναντίον των βυτιοφόρων που μεταφέρουν πετρέλαιο των τζιχαντιστών.

Περίπου το 43% του εισοδήματος του ISIS από το πετρέλαιο έχει επηρεαστεί από τις επιθέσεις της συμμαχίας της οποίας ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε Αμερικανός στρατηγός.

Eν τω μεταξύ προχθές βρετανικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν τις πρώτες επιδρομές στη Συρία, λίγες ώρες αφού το βρετανικό κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά των τζιχαντιστών στη Συρία.

Βομβαρδιστικά τύπου Tornado GR4 απογειώθηκαν από τη βάση της RAF στο Ακρωτήρι της Κύπρου και έπληξαν στόχους στο συριακό έδαφος.

Ενδιαφέρον προκαλεί επίσης η δήλωση Κάμερον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν περίπου 70.000 αντικυβερνητικοί ένοπλοι στη Συρία, που δεν ανήκουν στις τάξεις καμίας ακραίας οργάνωσης και οι οποίοι θα μπορούσαν να πολεμήσουν κατά του ISIS.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, δύο από τις ισχυρότερες αντικυβερνητικές ένοπλες «οργανώσεις» στη Συρία είναι οι Jaish al-Islam και Ahrar al-Sham, που θεωρητικά μπορούν να παρατάξουν περί τις 30.000 μαχητές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v