Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επεξεργάζονται σχέδιο που θα επιτρέπει το «πάγωμα» της Συνθήκης Σένγκεν για έως και δύο χρόνια, σύμφωνα με έγγραφο που επεξεργάζεται η Κομισιόν (δείτε το στη στήλη Συνοδευτικό υλικό).
Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες και θα συζητήσουν το σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους.
Σύμφωνα με την Telegraph, μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχουν φτάσει στην Ευρώπη ένα εκατομμύριο μετανάστες/πρόσφυγες και ο πρόεδρος της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει προειδοποιήσει ότι η ζώνη βρίσκεται τώρα «μερικώς σε κωματώδη κατάσταση».
Στο πλαίσιο των προτάσεων που θα συζητηθούν, οι κυβερνήσεις θα συμφωνήσουν να ενεργοποιήσουν έκτακτη ρήτρα που θα επιτρέπει την «επανεφαρμογή εσωτερικών συνοριακών ελέγχων στην περιοχή Σένγκεν για έως και δύο χρόνια». Αυτό οφείλεται στις «έκτακτες συνθήκες που συνιστούν σοβαρή απειλή στη δημόσια πολιτική ή την εσωτερική ασφάλεια».
Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν πει πως η αποτυχία της Ελλάδας να καταγράψει τους μετανάστες/πρόσφυγες και η άρνησή της να επιτρέψει στο προσωπικό της Frontex να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων/μεταναστών, αντιστοιχεί σε «σοβαρή ανεπάρκεια» στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν.
Αρκετές χώρες επανέφεραν τους ελέγχους στα σύνορα το φθινόπωρο, λόγω της μαζικής εισροής προσφύγων/μεταναστών και των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, όμως η επαναφορά των ελέγχων επιτρέπεται μόνο για έξι μήνες κατά το μέγιστο, χωρίς ειδικά μέτρα.
Διπλωμάτες έχουν προειδοποιήσει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να αποβληθεί από τη Σένγκεν, όμως ο καθηγητής Steve Peers, ειδήμων σε θέματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας του Πανεπιστημίου του Έσεξ, υποστηρίζει πως το θέμα είναι μεγαλύτερο.
«Ίσως δεν θα υπόκεινται σε ελέγχους όλα τα εσωτερικά σύνορα, όμως πρόθεση φαίνεται να είναι να υπάρξει 'λευκή επιταγή' ως προς αυτό», σημειώνει.
Ο ευρωβουλευτής Guy Verhofstadt δήλωσε πως η Ελλάδα θα «πρέπει να φύγει», αν αρνηθεί να δεχθεί βοήθεια. «Δεν μπορούμε να έχουμε μια ζώνη Σένγκεν στην οποία τα εξωτερικά σύνορα είναι σαν ελβετικό τυρί», είπε χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα λέγεται πως διαθέτει υπερβολικά μικρό αριθμό προσωπικού και μηχανημάτων και ότι δεν έχει καλές διαδικτυακές συνδέσεις, για να καταγράψει τους μετανάστες/πρόσφυγες που καταλήγουν στα νησιά της.
Ο αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης υπουργός κ. Γιάννης Μουζάλας είπε πως η Ελλάδα είναι το θύμα ενός «παιχνιδιού απόδοσης ευθυνών» και πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τους δουλέμπορους από το να δρουν στην ακτογραμμή της.
Γεροβασίλη: Ουδέποτε τέθηκε θέμα εξόδου από τη Σένγκεν
Εν τω μεταξύ η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγας Γεροβασίλη διέψευσε δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η Ευρώπη απειλεί την Ελλάδα με έξοδο από τη συνθήκη του Σένγκεν.
Η κα Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι στο πλαίσιο της Ε.Ε ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν, χαρακτηρίζοντας «αναληθή» τα δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε αυτό, προσπαθώντας να επιρρίψουν ευθύνες στην Ελλάδα για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Όπως λέει η κα Γεροβασίλη, «η χώρα υλοποιεί, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, δηλαδή τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης -των λεγόμενων hot spots-, την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας, καθώς και την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων». Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, το γεγονός αυτό αναγνωρίστηκε σαφώς και κατά την πρόσφατη συνάντηση 8 κρατών-μελών ΕΕ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας. Όπως διευκρίνισε η ίδια, η Ελλάδα αναμένει την εκπλήρωση των δεσμεύσεων των εταίρων.
«Δυστυχώς υπάρχουν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επιμένουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και να πιστεύουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να χτιστεί με φοβικά αντανακλαστικά, φράχτες και αποκλεισμούς. Οι ίδιοι κύκλοι αναπαράγουν τις τελευταίες μέρες το εχθρικό κλίμα προς την Ελλάδα, με την απαράδεκτη απειλή περί εξόδου από τη Συνθήκη Σένγκεν. Και δυστυχώς, κάποιοι στην Ελλάδα υιοθετούν άκριτα αυτές τις προσεγγίσεις», τόνισε η κα Γεροβασίλη.
***Δείτε το έγγραφο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Συνθήκη Σένγκεν στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"