Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: H πολιτική μας είχε πάντα στόχο την Ελλάδα στο ευρώ

Βέβαιη ότι θα υπάρξει επιτυχημένη κατάληξη στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα δήλωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Παράθυρο Γερμανών βουλευτών για συζήτηση του ελληνικού χρέους μετά τις εκλογές. Συμβιβασμό με τον Τσίπρα εξετάζουν Βερολίνο και Βρυξέλλες, σύμφωνα με την Die Zeit.

Μέρκελ: H πολιτική μας είχε πάντα στόχο την Ελλάδα στο ευρώ

Η Γερμανία επιδίωκε πάντοτε πολιτικές που είχαν σαν στόχο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δήλωσε την Τετάρτη σύμφωνα με το Reuters η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ

«Πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να πει στον κόσμο και στις αγορές ότι εγώ, η Γερμανίδα καγκελάριος, καθώς και η γερμανική κυβέρνηση, ακολουθούσαμε πάντοτε μια πολιτική για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ότι οι δεσμεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας, της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών κρατών μελών, έγιναν σεβαστές και τηρήθηκαν» τόνισε η κ. Μέρκελ από το Λονδίνο.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές θυσίες. Για πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα αυτά ήταν δύσκολα χρόνια. Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο» υπογράμμισε.

«Και δεν έχω καμία αμφιβολία πως θα είμαστε σε θέση να οδηγηθούμε σε μια επιτυχημένη κατάληξη, πάντα ακολουθώντας το γνώμονα πως από την μια μεριά η Ελλάδα θα κάνει ότι της αναλογεί και από την άλλη πως πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη» είπε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Νωρίτερα την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας επανέλαβε ότι δεν έχει αλλάξει η στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Ελλάδα.

Δεν γνωρίζω κάτι για τα σενάρια που αναφέρονται σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης περί προετοιμασίας από την γερμανική κυβέρνηση για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφαν Ζάιμπερτ.

"Δεν έχει αλλάξει η στάση της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Ελλάδα", επανέλαβε ο εκπρόσωπος.

Βερολίνο: Παράθυρο για συζήτηση του ελληνικού χρέους μετά τις εκλογές

Εν τω μεταξύ, Γερμανοί βουλευτές δήλωσαν στο Βloomberg ότι το Βερολίνο είναι ανοιχτό σε μια συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά τις εκλογές.

«Πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις με οποιαδήποτε κυβέρνηση βγει από τις εκλογές» είπε ο Ινγκριντ Αρντ-Μπάουερ, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων στην κάτω Βουλή. «Μπορούμε να μιλήσουμε για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και την μείωση των επιτοκίων στα δάνεια και με μια ακροαριστερή κυβέρνηση» σημείωσε ο ίδιος.

Βουλευτής από το κόμμα της Άγγελας Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία θα συζητήσει με όποια κυβέρνηση εκλέξει ο ελληνικός λαός, ακόμα και για την χαλάρωση των όρων για την παροχή βοήθειας, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δεν ακυρώσει τις δεσμεύσεις της για τα μέτρα λιτότητας.

«Η Γερμανία εξετάζει συμβιβασμό με τον Τσίπρα», γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit» σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της και στο οποίο επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση, παρά τα περί αντιθέτου δημοσιεύματα, θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ακόμη και σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Die Zeit: Η Γερμανία εξετάζει συμβιβασμό με Τσίπρα

«Σύμφωνα με πληροφορίες της Zeit, στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες εξετάζεται αυτή την εποχή πώς θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός συμβιβασμός με τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Μια έξοδος της Ελλάδας θεωρείται για την γερμανική κυβέρνηση οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά κοστοβόρα - παρά τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα», αναφέρει σύμφωνα με το ΑΠΕ το δημοσίευμα.

«Στο Βερολίνο έχουν αντιληφθεί ότι ο Τσίπρας εμφανίζεται στο μεταξύ λιγότερο επιθετικός από ό,τι πριν από μερικούς μήνες, το οποίο θεωρείται ως ένδειξη ότι θα ήταν ανοιχτός για διαπραγματεύσεις. Στην ΕΕ κάνουν ήδη συγκρίσεις με τον Λούλα, ο οποίος ως υποψήφιος είχε προκαλέσει ανασφάλεια στις αγορές και ως Πρόεδρος πήγε τη χώρα μπροστά. Τονίζεται, ωστόσο, ότι δεν είναι σαφές πόσο ρεαλιστικό θα ήταν ένα τέτοιο σενάριο. Ένας πιθανός συμβιβασμός θα μπορούσε να σημαίνει επιπλέον ελαφρύνσεις του χρέους για την Ελλάδα - ίσως μέσω μιας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής. Σε αντάλλαγμα ο Τσίπρας θα παραιτείτο από κάποιες από τις πιο ακραίες απαιτήσεις του. Ένα πραγματικό κούρεμα όμως αποκλείεται»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v