Η Γερμανία αφήνει την πόρτα ανοιχτή για μια συζήτηση με την επόμενη ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσαν βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας.
Αν και η διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι, είναι πιθανό να υπάρξουν συζητήσεις για χαλάρωση των όρων αποπληρωμής μετά τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, σημείωσαν οι δύο βουλευτές.
Προϋπόθεση είναι η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις όσον αφορά τα μέτρα λιτότητας, τόνισαν.
«Πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις με οποιαδήποτε κυβέρνηση βγει από τις εκλογές» είπε ο Ingrid Arndt-Brauer, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και επικεφαλής της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων στην κάτω Βουλή. «Μπορούμε να μιλήσουμε για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και την μείωση των επιτοκίων στα δάνεια και με μια ακροαριστερή κυβέρνηση» σημείωσε ο ίδιος.
Βουλευτής από το κόμμα της Άγγελας Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία θα συζητήσει με όποια κυβέρνηση εκλέξει ο ελληνικός λαός, ακόμα και για την χαλάρωση των όρων για την παροχή βοήθειας, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα δεν ακυρώσει τις δεσμεύσεις της για τα μέτρα λιτότητας.
«Η Γερμανία εξετάζει συμβιβασμό με τον Τσίπρα», γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit» σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της και στο οποίο επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση, παρά τα περί αντιθέτου δημοσιεύματα, θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ακόμη και σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Die Zeit: Η Γερμανία εξετάζει συμβιβασμό με Τσίπρα
«Σύμφωνα με πληροφορίες της Zeit, στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες εξετάζεται αυτή την εποχή πώς θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός συμβιβασμός με τον Αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Μια έξοδος της Ελλάδας θεωρείται για την γερμανική κυβέρνηση οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά κοστοβόρα - παρά τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα», αναφέρει σύμφωνα με το ΑΠΕ το δημοσίευμα.
«Στο Βερολίνο έχουν αντιληφθεί ότι ο Τσίπρας εμφανίζεται στο μεταξύ λιγότερο επιθετικός από ό,τι πριν από μερικούς μήνες, το οποίο θεωρείται ως ένδειξη ότι θα ήταν ανοιχτός για διαπραγματεύσεις. Στην ΕΕ κάνουν ήδη συγκρίσεις με τον Λούλα, ο οποίος ως υποψήφιος είχε προκαλέσει ανασφάλεια στις αγορές και ως Πρόεδρος πήγε τη χώρα μπροστά. Τονίζεται, ωστόσο, ότι δεν είναι σαφές πόσο ρεαλιστικό θα ήταν ένα τέτοιο σενάριο. Ένας πιθανός συμβιβασμός θα μπορούσε να σημαίνει επιπλέον ελαφρύνσεις του χρέους για την Ελλάδα - ίσως μέσω μιας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής. Σε αντάλλαγμα ο Τσίπρας θα παραιτείτο από κάποιες από τις πιο ακραίες απαιτήσεις του. Ένα πραγματικό κούρεμα όμως αποκλείεται»