Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Πιέσεις από εναλλακτικούς παρόχους telecoms

Η Viviane Reding, Επίτροπος Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, πρόκειται να συναντηθεί τη Δευτέρα 23 Απριλίου με τους διευθύνοντες συμβούλους ορισμένων από τους ηγετικούς πάροχους στην Ευρώπη, που θα την πιέσουν να επανεξετάσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση των κανόνων ανταγωνισμού που αφορούν τον τομέα, σε βασικά τμήματα της αγοράς.

ΕΕ: Πιέσεις από εναλλακτικούς παρόχους telecoms
Mε τους διευθύνοντες συμβούλους ορισμένων από τους ηγετικούς πάροχους στην Ευρώπη πρόκειται να συναντηθεί η Viviane Reding, Επίτροπος Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, τη Δευτέρα 23 Απριλίου.

Οι CEO’s αναμένεται να την πιέσουν να επανεξετάσει τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση των κανόνων ανταγωνισμού που αφορούν τον τομέα, σε βασικά τμήματα της αγοράς.

Οι εναλλακτικοί πάροχοι, όλοι μέλη της European Competitive Telecommunications Association (ECTA), πιστεύουν ότι απαιτείται επιπλέον χρόνος ώστε να μπορέσουν να καταρριφθούν και τα τελευταία εμπόδια της κατακερματισμένης Ευρωπαϊκής Τηλεπικοινωνιακής Αγοράς.

Στοιχεία δείχνουν ότι πολλές τηλεπικοινωνιακές αγορές κυριαρχούνται ακόμη από τους κυρίαρχους φορείς και τα μέλη της ECTA φοβούνται ότι προτάσεις για δραστικό περιορισμό των περιοχών που μπορούν να παρέμβουν οι εθνικοί Ρυθμιστές είναι πρώιμες και ενέχουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης μονοπωλίων.

Επιπλέον o οργανισμός υπέρ του ανταγωνισμού, ζητά έντονη δράση προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα συμφόρησης τα οποία απειλούν την ευρεία διάδοση ειδικά των υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων.

Έχοντας ήδη επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στην εγκατάσταση ανταγωνιστικών δικτύων, τα μέλη της ECTA ανησυχούν ότι, εάν αρθούν οι κανονισμοί πριν η αγορά αρχίσει να λειτουργεί σωστά ή έχει εξασφαλίσει μελλοντική προστασία, οι κυρίαρχοι φορείς τηλεπικοινωνιών θα χρησιμοποιήσουν τη νέα τους ελευθερία για να εξωθήσουν τους ανταγωνιστές από την αγορά, να επαναφέρουν τη μονοπωλιακή τους θέση και να περιορίσουν τις επιλογές των καταναλωτών. Και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει όχι μόνοι τις υπάρχουσες υπηρεσίες αλλά να επεκταθεί και στο μέλλον, παρεμποδίζοντας την προσπάθεια της Ευρώπης να ηγηθεί π.χ. στην πρόσβαση ταχείας οπτικής ίνας.

Η συνάντηση των Διευθυνόντων Συμβούλων (CEO) με την Επίτροπο Reding έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς η Επίτροπος ολοκληρώνει τις λεπτομέρειες της Αναθεώρησης του Πλαισίου Επικοινωνιών, που τώρα αναμένεται να δημοσιευτεί μετά το καλοκαίρι.

Ο Innocenzo Genna, Πρόεδρος ECTA και επικεφαλής των CEO, δήλωσε, ”Η Έκθεση Υλοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κοινοποιήθηκε πρόσφατα – και υποστηρίζεται από το Ρυθμιστικό Δελτίο Επιδόσεων της ECTA – δείχνει ότι, αν και έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην καθιέρωση του ανταγωνισμού στις ευρωπαϊκές αγορές, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη”.

Ο Genna πρόσθεσε ότι, ”Ο συνεχιζόμενος διάλογος σχετικά με ”περισσότερη” ή ”λιγότερη” ρύθμιση χάνει το στόχο. Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι ”καλύτερη” ρύθμιση για την εξασφάλιση δίκαιου και βιώσιμου ανταγωνισμού, μια προϋπόθεση για την ανάπτυξη των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στην Ευρώπη και μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Το βασικό μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε στην Επίτροπο είναι ότι οι ρυθμιστές θα πρέπει πρώτα να επιβάλλουν αποτελεσματικά το υπάρχον πλαίσιο – μόνο όταν επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ένα πισωγύρισμα στη ρύθμιση της αγοράς”.

Ο Stefano Parisi, Διευθύνων Σύμβουλος της Fastweb, δήλωσε, ”Είναι πολύ σημαντικό να παίξει κανείς σκληρό παιχνίδι όταν χειρίζεται τις κυρίαρχες εταιρίες. Δε θα πρέπει να αφήσουμε τους κυρίαρχους φορείς να έχουν πλήρη ελευθερία σε ότι αφορά την τιμολόγηση και τα πακέτα των λιανικών υπηρεσιών τους μέχρι να αποδείξουν ότι έχουν εφαρμόσει μέτρα που επιτρέπουν την ίση πρόσβαση σε εγκαταστάσεις που χαρακτηρίζονται από καταστάσεις συμφόρησης”.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ελληνικής εταιρίας Forthnet, Παντελής Τζωρτζάκης, υποδέχθηκε την πρόθεση και την προθυμία της Επιτρόπου Reading να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαίοι πάροχοι και είπε, ”Είναι σαφές ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να φθάσουν τα οφέλη του ανταγωνισμού στους καταναλωτές.

Ο περιορισμός του ανταγωνισμού στις εθνικές αγορές απειλεί την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς, και ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών. Υπό αυτές τις συνθήκες, χρειαζόμαστε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περισσότερο από ποτέ, ως θεματοφύλακα των Συνθηκών και της κοινοτικής νομοθεσίας που είναι υπέρ του ανταγωνισμού”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v