Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ernst & Young: Ευκαιρίες από M&A στην Τουρκία

Ενδεχόμενη ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν ενεργά στο δεύτερο κύμα επενδύσεων στην Τουρκία, δεδομένης της φθίνουσας πορείας της χώρας στις μεγάλες εξαγορές και συγχωνεύσεις, διακρίνει η Ernst & Young στην ετήσια Έκθεση Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (Mergers & Acquisitions Report). Παράλληλα τονίζει την πτωτική τάση που εμφανίζουν οι Μ&Α το 2006 στη γειτονική χώρα.

Ernst & Young: Ευκαιρίες από M&A στην Τουρκία
Πτωτική τάση εμφάνισαν το 2006 οι συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Τουρκία μετά την κορύφωσή τους το 2005, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Συγχωνεύσεων και Εξαγορών (Mergers & Acquisitions Report) της Ernst & Young.

Η συνολική αξία των 154 επενδυτικών συμφωνιών έφτασε τα 19,2 δισεκατομμύρια δολάρια και σημαντικά μικρότερη από το ποσό-ρεκόρ των 30,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2005. Η κάμψη αυτή παρουσιάστηκε τη χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε παγκοσμίως ο υψηλότερος όγκος συναλλαγών για εξαγορές και συγχωνεύσεις, ο οποίος ανήλθε στα 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Μείωση του μέσου όρου αξίας ανά επενδυτική συμφωνία

Ο συνολικός αριθμός των συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων για το 2005 ήταν 163, έναντι 154 για το 2006. Το στοιχείο αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πτώση της συνολικής αξίας των συμφωνιών δεν οφείλεται μόνο στη μείωση του αριθμού τους, αλλά στο γεγονός ότι μειώθηκε σημαντικά ο μέσος όρος αξίας ανά επενδυτική συμφωνία.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος παρουσίασε τον μεγαλύτερο όγκο συγχωνεύσεων και εξαγορών με συνολική αξία 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια, καλύπτοντας το 59,4% της συνολικής αξίας εξαγορών και συγχωνεύσεων.



Συντριπτική πλειοψηφία των ξένων επενδύσεων

Εννέα στις δέκα επενδυτικές συμφωνίες για συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Τουρκία, συνολικής αξίας 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προήλθαν από ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Σε αυτόν τον τομέα εντοπίζεται η σημαντική διαφορά σε σχέση με το 2005, όταν οι ξένες επενδύσεις αποτέλεσαν το 57% των συγχωνεύσεων και εξαγωγών της χώρας, δείχνοντας ότι η επενδυτική ελκυστικότητα της Τουρκίας έχει μειωθεί δραματικά στο εσωτερικό της χώρας.

Αυξήθηκαν οι θεσμικοί επενδυτές

Οι θεσμικοί επενδυτές (Private Equity) αυξήθηκαν καθώς οι συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν από θεσμικούς επενδυτές το 2006 αποτέλεσαν το 17% της συνολικής αξίας των συγχωνεύσεων και εξαγορών, έναντι 4% το 2005.

Τομείς με την υψηλότερη προσδοκώμενη δραστηριοποίηση

Υψηλές προσδοκίες έχουν οι επενδυτές για τους τομείς ενέργειας, real estate, τραπεζών, ασφαλειών και λιανεμπορίου. Με δεδομένη τη φθίνουσα πορεία της Τουρκίας στις μεγάλες εξαγορές και συγχωνεύσεις και την εκτίμηση για επενδύσεις μικρότερης αξίας, παρουσιάζεται ενδεχόμενη ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν ενεργά στο δεύτερο κύμα επενδύσεων στη γείτονα χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v