Μπαράζ αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους εξαπέλυσαν σήμερα οι ΗΠΑ σε συνεργασία με αρκετά κράτη του Αραβικού Κόλπου, ανοίγοντας ένα νέο, πολύ πιο περίπλοκο, μέτωπο στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού, «καταστράφηκαν ή προκλήθηκαν ζημιές σε πολλαπλούς στόχους (του Ισλαμικού Κράτους) γύρω από τις πόλεις Ρακα, Ντεϊρ αλ Ζορ, Χασακα και την συνοριακή πόλη Αλμπου Καμαλ». Στους στόχους περιλαμβάνονταν «μαχητές (του Ισλαμικού Κράτους), στρατόπεδα εκπαίδευσης, αρχηγεία και εγκαταστάσεις εντολών και ελέγχου, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, ένα κέντρο χρηματοδότησης, φοργητά προμηθειών και οπλισμένα οχήματα».
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο αμερικανικός στρατός και δυνάμεις εθνών-εταίρων πραγματοποιούν στρατιωτικές ενέργειες κατά των τρομοκρατών (του Ισλαμικού Κράτους) στη Συρία, κάνοντας χρήση μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών καθώς και Tomahawk από το έδαφος», είχε δηλώσει νωρίτερα ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, υποναύαρχος John Kirby.
Στις επιθέσεις συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρος ο ρόλος τους στην επιχείρηση. Υποστηρικτικό ρόλο στις αεροπορικές επιθέσεις έχει το Κατάρ.
Από την πλευρά του, το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού ξεκαθάρισε πως η Βρετανία δεν είχε εμπλοκή στις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στη Συρία. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως οι διαπραγματεύσεις για τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία συνεχίζονται, όμως δεν έχει ακόμα ληφθεί κάποια απόφαση.
Και το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι δεν ενεπλάκη στις αεροπορικές επιδρομές.
Σύμφωνα με το Reuters, ομάδα που παρακολουθεί τον πόλεμο στη Συρία δήλωσε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έκαναν τουλάχιστον 50 αεροπορικές επιθέσεις κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στις επαρχίες Ράκα και Ντείρ αλ Ζορ, ενώ έπληξαν επίσης στόχους του Nusra -ομάδας που συνδέεται με την Αλ Κάιντα- στη βορειοδυτική Συρία. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας, τουλάχιστον 50 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, περίπου τα δύο τρίτα του προσωπικού του Ισλαμικού Κράτους, που σύμφωνα με τη CIA ανέρχεται σε 20.000-31.500 άτομα, βρίσκονται στη Συρία, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Συρία: «Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε διεθνή προσπάθεια»
Εν τω μεταξύ, η Συρία ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε διεθνή προσπάθεια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι δεν θα σταματήσει να πολεμά κατά του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της χώρας και αλλού.
Παράλληλα, ανέφερε πως ενημερώθηκε ότι οι ΗΠΑ και ορισμένοι σύμμαχοί τους θα πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιθέσεις κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους λίγες ώρες πριν την έναρξη των επιχειρήσεων, μέσω επιστολής του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, η οποία παραδόθηκε στη Συρία από το Ιράκ.
Η κυβέρνηση της Συρίας υπογράμμισε επίσης πως ο συντονισμός με το Ιράκ συνεχίζεται στα «υψηλότερα επίπεδα».
Προβληματισμός για τη νομιμότητα των επιθέσεων
Σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να προσπαθήσει να εξασφαλίσει περισσότερους συμμάχους για τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως οι όποιες αεροπορικές επιθέσεις κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας θα πρέπει να συμφωνηθούν με τη Δαμασκό, διαφορετικά θα πυροδοτηθούν εντάσεις στην περιοχή.
«Η όποια τέτοια ενέργεια μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτό υποδηλώνει όχι μια επίσημη, μονόπλευρη «ειδοποίηση» για τις αεροπορικές επιθέσεις, αλλά παρουσία ξεκάθαρης συγκατάθεσης από την κυβέρνηση της Συρίας ή την έγκριση αντίστοιχης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Οι προσπάθειες να επιτευχθούν οι ίδιοι γεωπολιτικοί στόχοι κάποιου κατά παράβαση της εθνικής κυριαρχίας χωρών στην περιοχή απλώς αυξάνει τις εντάσεις και αποσταθεροποιεί περαιτέρω την κατάσταση».
Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο Ομπάμα, σε τηλεοπτικό του μήνυμα είχε πει πως δεν θα διστάσει να αναλάβει δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους «στη Συρία καθώς και στο Ιράκ».
Πάντως, ενώ η ιρακινή κυβέρνηση είχε απευθύνει έκκληση στις ΗΠΑ και σε άλλα κράτη να βοηθήσουν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, δεν έχει υπάρξει παρόμοιο αίτημα από τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ -δεδομένου ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν την ανατροπή του.
Κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στην αμερικανική Γερουσία στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, είχε πει πως βοηθώντας το Ιράκ να υπερασπιστεί τα εδάφη του, «έχεις το δικαίωμα της καταδίωξης, έχεις το δικαίωμα να μπορείς να επιτίθεσαι σε αυτούς τους ανθρώπους που σου επιτίθενται, ως αυτοάμυνα».
Ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 19 Σεπτεμβρίου ότι οι όποιες επιθέσεις εντός της Συρίας χωρίς την έγκριση του Άσαντ θα θεωρηθούν παράνομες, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία της Συρίας στον ΟΗΕ χθες για την πραγματοποίηση των επιθέσεων, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας, επικαλούμενη το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Πάντως, ορισμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν δείξει απροθυμία για επέκταση των επιθέσεων από το Ιράκ στη Συρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γαλλία, η οποία ενώ βρίσκεται στο πλευρό των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ, έχει αποκλείσει τις επιθέσεις στη Συρία. «Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι πτυχές του διεθνούς δικαίου», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Μας κάλεσαν οι Ιρακινοί, δεν μας έχει καλέσει η Συρία».
Ιστορική συνάντηση Κάμερον με Ρουχανί
Εξάλλου, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί τις επόμενες δυο ημέρες στη Νέα Υόρκι, και αναμένεται να ζητήσει τη βοήθειά του στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ αρχηγών των δυο χωρών από την Ισλαμική επανάσταση της Τεχεράνης του 1979.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και ο Κάμερον αναμένεται να ζητήσει από τον Ρουχανί να σταματήσει να στηρίζει τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, να του δηλώσει πως η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων είναι απαράδεκτη και να τον καλέσει να συμμετάσχει στη διεθνή συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Κάμερον αναμένεται να πραγματοποιήσει συνομιλίες και με τον Ομπάμα, αναφορικά με την πιθανότητα η Βρετανία να συμμετάσχει στις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους, κάτι για το οποίο όμς θα χρειαστεί την έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου.
Συριακό μαχητικό κατέρριψαν οι Ισραηλινοί
Συριακό μαχητικό αεροσκάφος τύπου MIG-21 κατέρριψε η ισραηλινή αεράμυνα, σύμφωνα με το Reuters.
Το MIG-21 εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο και κατερρίφθη από πύραυλο τύπου Patriot πάνω από τα υψώματα του Γκολάν.