Χειρότερα του αναμενόμενου βαδίζει η οικονομία της ευρωζώνης, με το ΑΕΠ να παραμένει αμετάβλητο το β' τρίμηνο του έτους, έναντι των προβλέψεων των αναλυτών για αύξησή του κατά 0,1%, λόγω της συρρίκνωσης της γερμανικής και της ιταλικής οικονομίας και της στασιμότητας της γαλλικής.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη Eurostat κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την ευρωστία της οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη και με τις επιπτώσεις των κυρώσεων που έχει επιβάλει στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τη Eurostat, η οικονομία των 18 χωρών της ευρωζώνης δεν εμφάνισε ανάπτυξη το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, σε σχέση με το α' τρίμηνο όταν είχε εμφανίσει ανάπτυξη 0,2%. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν αύξηση 0,1% στον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Σε σχέση με το β' τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,7%, ποσοστό σύμφωνο με τις προβλέψεις των αναλυτών.
Και σαν να μην έφταναν τα απογοητευτικά στοιχεία των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της περιοχής, η τρίτη, η Ιταλία, διολίσθησε εκ νέου σε τεχνική ύφεση το β' τρίμηνο.
Αντιθέτως, καλά νέα βγήκαν από την Ισπανία, όπου η οικονομία εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 0,6% σε τριμηνιαία βάση, ενώ ανάπτυξη 0,5% εμφάνισε η Ολλανδία και 0,6% η Πορτογαλία.
Εν τω μεταξύ, σε ξεχωριστή της ανακοίνωση η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν μόλις 0,4% από την αρχή του έτους, παρουσιάζοντας τη μικρότερη ετήσια άνοδο από τον Οκτώβριο του 2009, όταν οι τιμές μειώθηκαν 0,1%.