Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμες αποφάσεις στην εβδομάδα από 5 κεντρικές τράπεζες

Βαριά η ατζέντα της εβδομάδας με συνεδριάσεις πέντε κεντρικών τραπεζών. Τι προβλέπουν οι αναλυτές και που εστιάζουν την προσοχή τους. Πώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα, με τα νέα στοιχεία για τις ΗΠΑ και τη Fed.

Κρίσιμες αποφάσεις στην εβδομάδα από 5 κεντρικές τράπεζες

Μετά τη συνεδρίαση της Fed την προηγούμενη εβδομάδα, που κατά πολλούς φέρνει πιο κοντά την πρώτη αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ μετά την χρηματοοικονομική κρίση, η προσοχή στρέφεται στις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, η Τράπεζα της Αγγλίας  όπως επίσης οι κεντρικές τράπεζες της Ινδίας και της Αυστραλίας συνεδριάζουν αυτή την εβδομάδα. Και ενώ οι αναλυτές δεν αναμένουν κάποια σημαντική απόφαση, το ενδιαφέρον στρέφεται στις δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών και στις συνεντεύξεις Τύπου και στην καθοδήγηση που θα δοθεί για τις μετέπειτα κινήσεις.

Το κλίμα άλλαξε όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα απροσδόκητη ανάπτυξη 4% στο τρίμηνο. Ακολούθησε η Fed η οποία διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για την οικονομία. Στην τελευταία της συνεδρίαση, η Fed προχώρησε σε νέα μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης κατά 10 δισ. δολ. και διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της. Η ανακοίνωση όμως, έδειξε ότι η ψηφοφορία δεν ήταν ομόφωνη και πως ένα από τα δέκα μέλη της FOMC ψήφισε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων. «Είναι η πρώτη διάσταση απόψεων επί προεδρίας Τζάνετ Γέλλεν» σημείωσαν οι Financial Times.«Οι αγορές θα φοβούνται τώρα περισσότερο το σενάριο αύξησης των επιτοκίων και ενίσχυσης του δολαρίου»  αναφέρουν και οι αναλυτές της Credit Suisse.

Η προσοχή στρέφεται στην Τράπεζα της Αγγλίας η οποία ενδεχομένως να είναι η πρώτη που θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση. Τα βρετανικά επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, στο 0,5%, ενώ η ΒοΕ προχώρησε σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 375 δισ. στερλινών που διατηρεί αμετάβλητο. Η βρετανική οικονομία όμως, αναπτύσσεται με ρυθμό 3% και η ανεργία υποχωρεί σημαντικά. Απουσία ανοδικών πιέσεων στους μισθούς, ακόμη δεν συντρέχει άμεσος λόγος δράσης από την ΒοΕ. «Η κρατούσα άποψη είναι πως τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν πριν τις αρχές του 2015, αλλά πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters την προηγούμενη εβδομάδα, έδειξε πως οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα υπάρξουν από αυτή την εβδομάδα οι πρώτες ψήφοι στη Νομισματική Επιτροπή της ΒοΕ υπέρ της αύξησης των επιτοκίων» αναφέρει το πρακτορείο Reuters. «Θεωρούμε ότι η ανεργία θα μειωθεί και πως η ΒοΕ θα αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα και περισσότερο από ότι προβλέπουν οι αγορές» αναφέρει και ο Michael Saunders της Citi.

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία επίσης συνεδριάζει την Πέμπτη. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 0,4% τον Ιούλιο εντείνοντας τις πιέσεις προς το Μάριο Ντράγκι να κινηθεί ίσως και με πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Η ευρωζώνη βρίσκεται ακόμη στη ζώνη κινδύνου για αποπληθωρισμό» αναφέρει ο Peter Vanden Houte της ING και συμπληρώνει: «Επιπλέον, η κλιμάκωση της κρίσης με τη Ρωσία υπονομεύει τις προοπτικές ανάπτυξης και είναι μάλλον απίθανο να απομακρυνθούν σύντομα οι φόβοι αποπληθωρισμού».

«Καθώς η ΕΚΤ προχώρησε σε μείωση επιτοκίων και πρόγραμμα LTRO τον Ιούνιο, δεν θα δράσει μέχρις ότου εξετάσει τον αντίκτυπο αυτών των μέτρων» σχολιάζει το Reuters και συμπληρώνει: «Εάν όμως, η ΕΚΤ δεν δράσει μέχρι τα τέλη του έτους, τότε θα έχει πολύ μικρά περιθώρια δράσης καθώς η Fed θα αρχίσει να αυξάνει τα δικά της επιτόκια το 2015».

Στην Ασία, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Τράπεζα της Ιαπωνίας και το πείραμα των Αμπενομικών. Μετά την δραματική πτώση στη βιομηχανική παραγωγή, η BoJ – που ήδη τυπώνει χρήμα με φρενήρεις ρυθμούς- βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Τα περιθώρια κινήσεων είναι περιορισμένα, αλλά οι αναλυτές αναμένουν τη διατύπωση που θα επιλεγεί αναφορικά με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου κυρίως ως προς το πότε θα προβλέπεται ανάκαμψη στις εξαγωγές.

Η Τράπεζα της Ινδίας εκτιμάται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 8%  στη συνεδρίαση της Πέμπτης σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Αν και η επιβράδυνση της ινδικής οικονομίας κάτω από το 5% τα δύο τελευταία χρόνια – ρυθμός που κρίνεται ανεπαρκής για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στην Ινδία – η κεντρική τράπεζα μάλλον δεν θα προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων, φοβούμενη το ενδεχόμενο πληθωρισμού κυρίως στις τιμές των τροφίμων.

Στάση αναμονής εκτιμάται ότι θα τηρήσει και η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, διατηρώντας τα επιτόκιά της στο 2,5% στη συνεδρίαση της Τρίτης. Οι αναλυτές εκτιμούν πως το πιθανότερο σενάριο είναι για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, αλλά όχι πριν το 2015.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v