Η Ισπανία χρειάζεται να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα για να προστατεύσει τις δημόσιες υπηρεσίες της και να κάνει περαιτέρω προσπάθειες για να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της για να διασφαλίσει μια οικονομική ανάκαμψη που θα έχει διάρκεια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ισπανία έχει «στρίψει την γωνία» της βαθιάς ύφεσης, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνονται, όπως και οι τάσεις στην αγορά εργασίας, σε μια χώρα όπου ένας στους τέσσερις είναι άνεργος.
«Αναμένουμε η ανάκαμψη να συνεχιστεί μεσοπρόθεσμα», σημειώνεται στην ετήσια αναθεώρηση της ισπανικής οικονομίας.
Το ΔΝΤ κάλεσε την Ισπανία να θέσει υπό έλεγχο το αυξανόμενο χρέος και το μεγάλο έλλειμμά της, ωστόσο, λέγοντας πως είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να υπάρξει μια βιώσιμη αναστροφή. Η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει πως το δημόσιο χρέος της θα αγγίξει το 99,5% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2014.
Σύμφωνα με το Ταμείο, τα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος θα πρέπει να είναι σταδιακά, έτσι ώστε να μην επιβαρύνουν την ανάπτυξη.
Παράλληλα, το ΔΝΤ πρότεινε να αυξηθούν τα έσοδα από έμμεσους φόρους, αυξάνοντας τα περιβαλλοντικά τέλη για παράδειγμα και μειώνοντας την προνομιούχο αντιμετώπιση σε ορισμένους τομείς του φόρου προστιθέμενης αξίας.
«Για να προστατευθούν οι δημόσιες υπηρεσίες για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές, χρειάζεται να αυξηθούν τα έσοδα», σημειώνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του.
Το ΔΝΤ ανέφερε επίσης πως υπάρχει περιθώριο η Ισπανία να μειώσει σταδιακά τον εταιρικό φόρο εισοδήματος προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη, προειδοποίησε όμως πως υπάρχει μικρότερο περιθώριο για μεγάλες μειώσεις στα προσωπικά εισοδήματα, τα οποία ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι σχεδιάζει να μειώσει του χρόνου.
Σε ότι αφορά την ανεργία, το ΔΝΤ αναφέρει πως πρέπει να γίνουν περισσότερα για να βοηθηθούν οι άνεργοι ώστε να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους μέσω καλύτερη υπηρεσιών κατάρτισης. Παράλληλα, ανέφερε πως η Ισπανία θα πρέπει να βρει μια καλύτερη ισορροπία μεταξύ των όρων των συμβάσεων μόνιμης και προσωρινής απασχόλησης.