Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαρωτική άνοδος ευρωσκεπτικιστών στις Βρυξέλλες

Πρώτο το ΕΛΚ του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά σημαντικά αποδυναμωμένο. Σκληρά παζάρια για το νέο πρόεδρο της Κομισιόν. Διπλασιάζουν τις δυνάμεις τους τα αντικαθεστωτικά κόμματα. Πρώτη δύναμη οι ευρωσκεπτικιστές σε Βρετανία και Γαλλία.

Σαρωτική άνοδος ευρωσκεπτικιστών στις Βρυξέλλες

Τα κόμματα της κεντροδεξιάς διατηρούν τον έλεγχο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μετά τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, αλλά οι ακροδεξιές και οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις διπλασιάζουν τα ποσοστά τους και κατακτούν την πρωτιά στη Γαλλία και τη Βρετανία. 

Mε βάση τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα του Γιούνκερ συγκεντρώνει στο ευρωκοινοβούλιο 212 έδρες σε σύνολο 751. "Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα κερδίζει τις ευρωεκλογές, άρα διεκδικεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" δήλωσε ο Γιούνκερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το ευρωκοινοβούλιο και συμπλήρωσε: "Θα έχουμε μία σαφή φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία σε αυτό το κοινοβούλιο". 

Παρά ταύτα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για μία περίοδο αρκετών εβδομάδων με σκληρά πολιτικά παζάρια, καθώς καμία πολιτική δύναμη δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να χαράξει γραμμή στο ευρωκοινοβούλιο και να ορίσει τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν.

Η παρουσία του ΕΛΚ στο ευρωκοινοβούλιο αποδυναμώθηκε καθώς στις ευρωεκλογές του 2009 είχε κατακτήσει 274 έδρες. Οι Σοσιαλιστές του Μάρτιν Σουλτς βρίσκονται και πάλι στη δεύτερη θέση με 186 έδρες, έναντι 196 στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών στην Ευρώπη (ALDE) συγκεντρώνει ποσοστό 9,32% και 70 έδρες (έναντι 83 το 2009). Οι Πράσινοι/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία συγκεντρώνουν 7,32% και 55 έδρες (έναντι 57 το 2009). Ενισχύονται εντυπωσιακά τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα ταο ποία εκτιμάται ότι καταλαμβάνουν περίπου 141 έδρες.

Σκληρά παζάρια για την προεδρία της Κομισιόν

Με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία, το πρωί της Τρίτης θα συναντηθούν οι επικεφαλής των πολιτικών δυνάμεων για μία πρώτη συζήτηση και το βράδυ θα λάβει χώρα δείπνο των 28 αρχηγών κρατών που θα δώσει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, εντολή να διεξαγάγει συζητήσεις για αναζήτηση συναίνεσης προς το πρόσωπο κάποιου υποψηφίου. Από τα αποτελέσματα ωστόσο είναι προφανές ότι χρειάζεται η συναίνεση των δύο μεγάλων παρατάξεων, αφού κανείς δεν μπορεί να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 376 εδρών. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις των 28 κρατών μελών έχουν το δικαίωμα βέτο στις προτάσεις των πολιτικών ομάδων και ήδη από το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Β. Όρμπαν δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί τον Γιούνκερ στο τιμόνι της Κομισιόν.

Το πιθανότερο θα ήταν μία σύμπραξη δυνάμεων μεταξύ των Σοσιαλιστών του Μάρτιν Σουλτς και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Γιούνκερ θα μπορούσε να μετακινηθεί από την Κομισιόν, στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. "Μπορεί να υπάρξει ένα παρατεταμένο αδιέξοδο για το ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς οι ηγέτες των 28 χωρών μελών θα συναντηθούν για να αποφασίσουν ποιος θα διαδεχθεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο" σχολιάζουν και οι Financial Times κάνοντας μάλιστα λόγο για νέο πύργο της Βαβέλ.

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από την πλευρά του κάλεσε τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να ενωθούν. Ο Μπαρόζο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι πολιτικές δυνάμεις οι οποίες "εκπροσωπούνται στους κόλπους της Επιτροπής", δηλαδή οι Συντηρητικοί, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι, "κέρδισαν συνολικά εκ νέου τις ευρωεκλογές" και πρόσθεσε: "Είναι πράγματι εκείνοι με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι εφικτό να υπάρξει πολύ ισχυρή και λειτουργική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο". 

Γαλλία: Με 26% προηγείται η Λεπέν

Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν κερδίζει το 26% των ψήφων. Η νίκη της ήταν άνετη καθώς ακολουθούν οι Συντηρητικοί (UMP) με 20,6%, ενώ οι Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ απέσπασαν μόλις το 16% των ψήφων. Είναι η δεύτερη μεγάλη ήττα για τον πρόεδρο της Γαλλίας. Στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης που έγιναν προ δύο μηνών, οι Σοσιαλιστές έχασαν πολλές πόλεις. 

"Ο λαός μίλησε δυνατά και καθαρά... Δεν θέλει πλέον να δέχεται εντολές από εκείνους που βρίσκονται εκτός των συνόρων μας, από επιτρόπους της Ε.Ε. και τεχνοκράτες που δεν εξελέγησαν" δήλωσε η ίδια η Μαρίν Λεπέν και συμπλήρωσε: "Θέλει να προστατευθεί από την παγκοσμιοποίηση και να αναλάβει πάλι τα ηνία της μοίρας του".

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifop η αποχή ανέρχεται στο 59%, είναι δηλαδή μικρότερη απ' όσο προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

Κερδίζουν οι ευρωσκεπτικιστές του Φάρατζ στη Βρετανία

Μεγάλα ερωτήματα για το μέλλον της Βρετανίας στην Ευρώπη δημιουργεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Γηραιά Αλβιόνα. Το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ είναι ο νικητής καταλαμβάνοντας περίπου τα τρία τέταρτα των εδρών. Σημαντική ήταν η απώλεια δυνάμεων για τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ντέιβιντ Κάμερον μόλις έναν χρόνο πριν από τις βουελευτικές εκλογές στη χώρα.

Από τις 55 έδρες της Βρετανίας στο ευρωκοινοβούλιο, το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Φάρατζ κερδίζει 22 έδρες, το Συντηρητικό Κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον κερδίζει 16 και η κεντροαριστερά αντιπολίτευση των Εργατικών κερδίζει 14 έδρες. Σε όρους ποσοστού ψήφων, το Κόμμα Ανεξαρτησίας εξασφάλισε το 29%, που αντιστοιχεί σε αύξηση 12% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, ενώ οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί απέσπασαν σχεδόν 24% αντίστοιχα. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Ντ. Κάμερον φαίνεται πως κέρδισαν μόλις μία έδρα στις ευρωεκλογές, ενώ είχαν 9.

"Όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ήταν ένα ψέμα" είπε ο ίδιος ο Φάρατζ μιλώντας από τις Βρυξέλλες. "Δεν θέλω μόνο να βγει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλω να φύγει η Ευρώπη από την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Γερμανία: Πρωτιά για Χριστιανοδημοκράτες

Οι Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) με 36% προηγούνται στις ευρωεκλογές στη Γερμανία (-1,9% από το 2009). Οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνουν 6,5%.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κερδίζουν 27,5% (+6,7% το 2009), οι Πράσινοι 11% (-1,1%), η Αριστερά 8% (+0,5%) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) 3% (-8%).

Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές θα καταλάβουν 36 έδρες στη νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την πρόγνωση που μετέδωσε το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Σύμφωνα με την ίδια πρόγνωση, οι Σοσιαλδημοκράτες καταλαμβάνουν 27 έδρες, οι Πράσινοι 10, η Αριστερά και η Εναλλακτική για τη Γερμανία από 7 και οι Φιλελεύθεροι 3 έδρες. Από 1 έδρα κερδίζουν το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, οι Πειρατές, οι Οικολόγοι-Δημοκράτες και το Κόμμα της Προστασίας των Ζώων και του Περιβάλλοντος.

Η συμμετοχή στη Γερμανία έφθασε το 48%, ενώ το 2009 είχε περιοριστεί στο 43,3%.

Πρώτη η κεντροδεξιά στην Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία τα exit polls αναδεικνύουν νικητή το κεντροδεξιό Fine Gael με 22%, ακολουθούμενο από το Fianna Fail με 22%, το Sinn Fein με 17% και τους Εργατικούς με 7%.

Ψαλιδισμένα τα ποσοστά για ευρωσκεπτικιστές στην Ολλανδία

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα του Geert Wilders πισωγύρισε στις ευρωεκλογές της Ολλανδίας. Ήρθε στην τέταρτη θέση με μειωμένα ποσοστά έναντι της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Το EUD66 κέρδισε την πρωτιά με 15,6%, μπροστά από τη Χριστιανοδημοκρατική Συμμαχία που ακολουθεί με 15,2%. Το κόμμα του Wilders πήρε 12,2%.

Aυστρία: Νίκη για φιλοευρωπαϊκά κόμματα-Ενισχύθηκαν οι ακροδεξιοί

Παρά τις απώλειές του - όπως και στις προηγούμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009 - το συγκυβερνών στην Αυστρία συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε εκ νέου πρώτο, ενώ με αμετάβλητο ποσοστό το ηγούμενο του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα παραμένει δεύτερο.

Στην τρίτη θέση, ενισχυμένο κατά σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2009, αλλά κάτω από το ποσοστό του στις εθνικές εκλογές, βρίσκεται το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που απέτυχε στον στόχο του να αναδειχθεί πρώτη πολιτική δύναμη.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 23,8% έναντι 23,7%, διατηρώντας τις πέντε έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων βρίσκεται πλέον στο 19,5% (12,7%) διαθέτοντας τέσσερις αντί των δύο εδρών, οι Πράσινοι στο 15% (9,8%) με τρεις αντί των δύο εδρών και το ΝΕΟΣ στο 7,9%, με μία έδρα.

Κύπρος: Προβάδισμα του Δημοκρατικού Συναγερμού

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός προηγείται με διαφορά από τα άλλα κόμματα, σύμφωνα με το ΡΙΚ. Ο Συναγερμός εξασφαλίζει από 36,5% 39,5% και διατηρεί τις δύο έδρες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα άλλα κόμματα λαμβάνουν:
-ΑΚΕΛ μεταξύ 26,5% και 28,5%
-Δημοκρατικό Κόμμα μεταξύ 10% και 12,5%
-Συνδυασμός ΕΔΕΚ-Οικολόγων μεταξύ 7,5% και 8,5%
-Συμμαχία Πολιτών μεταξύ 6,5% και 8,5%
Με βάση τα πιο πάνω ποσοστά της δημοσκόπησης, το ΑΚΕΛ διατηρεί επίσης τις δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ΔΗΚΟ τη μία.

Η έκτη έδρα φαίνεται ότι πηγαίνει μάλλον στη συνεργασία ΕΔΕΚ-Οικολόγων, ενώ η Συμμαχία Πολιτών του πρώην υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα αποτυγχάνει στον στόχο για εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Φινλανδία: Μάχη για την πρωτιά

Με καταμετρημένο σχεδόν το 84% των ψήφων, το ευρωσκεπτικιστικό-αντιμεταναστευτικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών εκτιμάται ότι θα κερδίσει δύο έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από μία που είχε έως σήμερα. Συνολικά η Φινλανδία εκπροσωπείται στην Ευρωβουλή με 13 βουλευτές.

Οι Αληθινοί Φινλανδοί συγκεντρώνουν 13,2%, αυξάνοντας τη δύναμή τους κατά 3,4 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2009.

Το αντιπολιτευόμενο Κεντρώο Κόμμα και το κυβερνών συντηρητικό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού του πρωθυπουργού Γιούρκι Κατάινεν δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση καθώς και τα δύο συγκεντρώνουν ποσοστό λίγο πάνω από 21%. Και τα δύο κόμματα εκλέγουν από τρεις ευρωβουλευτές το καθένα, μεταξύ των οποίων αναμένεται ότι θα είναι και ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλι Ρεν.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, εκλέγουν δύο ευρωβουλευτές, ωστόσο χάνουν σχεδόν 5 μονάδες και το ποσοστό τους πέφτει στο 12,6%.

Σλοβενία: Νίκη των συντηρητικών δείχνουν τα exit polls

Νίκη του συντηρητικού μπλοκ στις σημερινές ευρωεκλογές στη Σλοβενία δείχνουν τα exit polls που είδαν το φως της δημοσιότητας, μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Σύμφωνα με τα exit polls των τηλεοπτικών σταθμών POP TV και TV Slovenija, τα κόμματα της κεντροδεξιάς κερδίζουν από πέντε έως οκτώ έδρες, ενώ η Αριστερά τρεις.

Συγκεκριμένα, οι Δημοκράτες (SDS) φαίνεται να συγκεντρώνουν 24,6% (τρεις έδρες), ενώ το κοινό ψηφοδέλτιο της Νέας Σλοβενίας (Nsi) και του Λαϊκού Κόμματος (SLS) συγκεντρώνει 15,2% και δύο έδρες.
Σε ό,τι αφορά την Αριστερά, μία έδρα φαίνεται να καταλαμβάνει ο πολιτικός σχηματισμός "Πιστεύω" που συγκρότησε ο πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ίγκορ Σόλτες, με ποσοστό 10,6%. Ποσοστό 9,1% φαίνεται να συγκεντρώνει το Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS) και 7,9% οι Σοσιαλδημοκράτες (SD).

Δανία: Κερδίζει το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα

Το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας αναμένεται να κερδίσει τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με δύο exit polls. Με βάση το exit poll που έδωσε στη δημοσιότητα το τηλεοπτικό δίκτυο TV2, το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας αναμένεται να κερδίσει το 24,9% των ψήφων, ενώ το κρατικό κανάλι DR δείχνει το κόμμα να κερδίζει με 23,1%. Αυτό σημαίνει ότι το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας θα έχει πλέον στην Ευρωβουλή τρεις έδρες, σε σύνολο 13 για τη χώρα, έναντι μίας που είχε μέχρι τώρα.

Το κυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών βρίσκεται στο 20,5%, σύμφωνα με το DR, γεγονός που σημαίνει ότι θα διαθέτει επίσης τρεις έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, από τέσσερις.

Ισπανία: Προηγείται το κόμμα του Ραχόι

Στην Ισπανία το κεντροδεξιό κόμμα PPE του Μαριάνο Ραχόι προηγείται με 32,3%. Ακολουθούν οι Σοσιαλιστές (PSOE) με 30,8% και το κόμμα της Eνωμένης Αριστεράς (Ιzquierda Unida) με 9,7%.

Ιταλία: Προβάδισμα των κεντροαριστερών

Στην Ιταλία το κεντροαριστερό κόμμα του Ματέο Ρέντσι  λαμβάνει το 33% των ψήφων, μπροστά από το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο με 26,5% και το Forza Italia του Μπερλουσκόνι με 18%. 

 

* Δείτε τα αποτελέσματα της κάλπης στην Ευρώπη εδώ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v