Πούτιν: «Ελπίζω να μην χρειαστεί να στείλω στρατό στην Ουκρανία»

Νεκροί τρεις φιλορώσοι αυτονομιστές στη Μαριούπολη. "Λαϊκή Δημοκρατία της Οδησσού" κηρύσσει το Antimaidan. Σε εξέλιξη η τετραμερής διαπραγμάτευση για την Ουκρανία. Στο τραπέζι κείμενο "λύση". Παραδοχή Πούτιν για δράση του ρωσικού στρατού στην Κριμαία.

Πούτιν: «Ελπίζω να μην χρειαστεί να στείλω στρατό στην Ουκρανία»

Οι διεθνείς διαπραγματεύσεις στη Γενεύη είναι πολύ σημαντικές, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας πως είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει αμοιβαία κατανόηση Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς οι δύο χώρες ενώνονται από έναν τεράστιο αριθμό κοινών συμφερόντων.

Ο ίδιος πάντως κατηγόρησε το Κίεβο ότι δεν προσπάθησε να δημιουργήσει διάλογο με τον ρωσόφωνο πληθυσμό στην Ανατολική Ουκρανία, τονίζοντας πως η αποστολή ενόπλων δυνάμεων αποτελεί "άλλο ένα σοβαρό έγκλημα" από το Κίεβο. Παράλληλα, δήλωσε πως το Κίεβο πρέπει να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη ρωσόφωνη κοινότητα στην Ανατολική Ουκρανία.

Η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να παράσχει εγγυήσεις στον ρωσόφωνο πληθυσμό της στα ανατολικά της χώρας για να επιλύσει την κρίση. «Ο συμβιβασμός πρέπει να βρεθεί όχι μεταξύ τρίτων, αλλά μεταξύ των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων εντός της ίδιας της Ουκρανίας», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι το βασικό ζήτημα». Πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος πως θα μπορέσει να βρεθεί συμβιβαστική λύση στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε επίσης "βλακείες" τους ισχυρισμούς περί παρουσίας ρωσικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία.

Πάντως, για πρώτη φορά παραδέχθηκε ότι ρωσικές δυνάμεις είχαν αναλάβει δράση στην Κριμαία, προκειμένου να στηρίξουν τις τοπικές αμυντικές δυνάμεις. "Έπρεπε να λάβουμε αναπόφευκτα μέτρα ώστε τα γεγονότα να μην εξελιχθούν όπως εξελίσσονται τώρα στην νοτιοανατολική Ουκρανία", είπε χαρακτηριστικά. "Βεβάιως οι στρατιώτες μας στάθηκαν πίσω από τις δυνάμεις αυτοάμυνας της Κριμαίας". Κατά τον Πούτιν, η παρέμβαση της Μόσχας στην Κριμαία επηρεάστηκε, εν μέρει, από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως "όταν στρατιωτικές υποδομές έρχονται προς τα σύνορά μας, είμαστε αναγκασμένοι να απαντήσουμε".

Ο Ρώσος πρόεδρος, επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής ρωσικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία, τόνισε όμως ότι ελπίζει να μην χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο και ότι η διπλωματία θα μπορέσει να επιλύσει την κρίση. "Σας υπενθυμίζω ότι το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο έχει δώσει στον πρόεδρο το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ στην Ουκρανία", σημείωσε. "Πραγματικά ελπίζω να μην χρειαστεί να ασκήσω αυτό το δικαίωμα και πως θα μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα σημερινά πιεστικά ζητήματα με πολιτικά-διπλωματικά μέσα".

Κατά τον ίδιο, είναι ψευδαίσθηση ότι η βία μπορεί να επιλύσει όλα τα προβλήματα στις διεθνείς σχέσεις, ενώ είπε πως οι παγκόσμιες δυνάμεις πρέπει να βρουν ένα σύστημα για τη διευθέτηση κρίσεων χωρίς καταφυγή στη βία.

Επίσης, αναφερόμενος στην αυτόνομη περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία, είπε πως ο λαός της θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει μόνος του τη μοίρα του και τόνισε την ανάγκη για διαπραγματεύσεις.

Για το θέμα των εκλογών στην Ουκρανία, είπε πως οι σημερινές αρχές του Κιέβου δεν είναι νόμιμες, όμως η Μόσχα δεν αρνείται τις επαφές με κανέναν. Δεν μπορούν οι εκλογές στην Ουκρανία να είναι νόμιμες όταν υπάρχει ξυλοδαρμός υποψηφίων, συμπλήρωσε. 

Το βλέμμα στη Γενεύη - Στο τραπέζι κείμενο "λύση"

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών Ανατολής και Δύσης θα επιχειρήσουν σήμερα από τη Γενεύη να αποκλιμακώσουν την κρίση της Ουκρανίας, αν και οι πιθανότητες να υπάρξει πρόοδος στις τετραμερείς διαπραγματεύσεις Ρωσίας, Ουκρανίας, ΗΠΑ και Ε.Ε. φαίνονται περιορισμένες.

Φθάνοντας χθες στη Γενεύη, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Ντεστσίτσια δήλωσε πως υπάρχει ακόμα χρόνος για διαπραγματεύσεις προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις με τη Ρωσία. «Νομίζω πως εξακολουθούμε να έχουμε ευκαιρία να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση χρησιμοποιώντας διπλωματικά μέσα», ανέφερε. «Και θα προσπαθήσουμε σκληρά. Προσπαθούμε σκληρά –όχι μόνο η Ουκρανία, αλλά και οι ΗΠΑ. Ωστόσο, τώρα είναι η ώρα όχι μόνο να εκφράσουμε τις ανησυχίες, αλλά και να ψάξουμε για μια πιο συμπαγή και επαρκή απάντηση στα σχέδια και τις ενέργειες της Ρωσίας».

Το Κίεβο και η Δύση πιστεύουν πως η Μόσχα υποκινεί τις αναταραχές και ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως οι Ρώσοι ηγέτες πρέπει να αποκλιμακώσουν την κρίση.

«Η ιδέα είναι ότι πρέπει να σταματήσουν να βοηθούν και να υποκινούν και να στηρίζουν αυτούς τους αυτονομιστές και να αποσύρουν τους στρατιώτες τους από τα σύνορα», δήλωσε ο ίδιος.
Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωναν χθες πως είναι λογικό να υποτεθεί ότι θα επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία εάν δεν υπάρξει πρόοδος, ενώ οι κυρώσεις αυτές θα μπορούσαν να έρθουν ακόμα και τη Μ. Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, διπλωματική πηγή δήλωσε στο Reuters ότι οι τετραμερείς διαπραγματεύσεις στην Γενεύη έχουν σαν στόχο την επίτευξη λύσης πάνω σε γραπτό κείμενο, το οποίο θα δημοσιευτεί αργότερα την Πέμπτη εφόσον οι συνομιλίες έχουν θετική έκβαση.

"Γνωρίζω πως εργάζονται πάνω σε μια λύση στο πρόβλημα. Εργάζονται πάνω σε ένα γραπτό κείμενο" ανέφερε η πηγή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις μετά από διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα, αλλάζοντας τα σχέδια για την διάλυση της σημερινής συνάντησης μετά από μια συνεδρίαση

Τρεις νεκροί φιλορώσοι αυτονομιστές στη Μαριούπολη

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, σε ανάρτησή του στο Facebook, δήλωσε πως τρεις φιλορώσοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν στη Μαριούπολη.

Προηγουμένως, το Interfax μετέδωσε πως υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών το βράδυ κοντά σε βάση της ουκρανικής εθνοφρουράς, η οποία δέχθηκε επίθεση από φιλορώσους αυτονομιστές, ενώ τοπική ιστοσελίδα έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς στη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η ανταλλαγή πυροβολισμών ξεκίνησε όταν οι αυτονομιστές προσπάθησαν να καταλάβουν τη βάση, και τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι πλήθος ένοπλων διαδηλωτών έφτασε στη βάση και απαίτησε από τους στρατιώτες της εθνικής φρουράς να στηρίξουν την επανάστασή τους κατά της νέας φιλοδυτικής κυβέρνησης της χώρας. Όταν το πλήθος αρνήθηκε να διαλυθεί και προσπάθησε να εισέλθει στη βάση, οι στρατιώτες της εθνοφρουράς πυροβόλησαν στον αέρα.

Πριν από λίγο, η ουκρανική κρατική υπηρεσία ασφαλείας γνωστοποίησε πως η Ουκρανία έχει συλλάβει περίπου 10 Ρώσους πολίτες με παρελθόν σε υπηρεσίες πληροφοριών.

Αυτονομία της Οδησσού κηρύσσει το Antimaidan

Σημειώνεται χθες ότι το Antimaidan ανακοίνωσε τη δημιουργία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Οδησσού και κάλεσε τους πολίτες της περιοχής να μπλοκάρουν τις διασταυρώσεις των δρόμων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Antimaidan.

«Ξεκινώντας από σήμερα, η περιοχή της Οδησσού κηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία της Οδησσού, όπου όλη η εξουσία ανήκει μόνο στον λαό που διαμένει στο έδαφός της», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Το Antimaidan ήταν ένα από τα κύματα των φιλοκυβερνητικών διαδηλώσεων στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του κινήματος Euromaidan. Οι διαδηλώσεις αυτές στήριζαν τη δεύτερη διακυβέρνηση Αζάροφ, τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τη δημιουργία στενότερων δεσμών με τη Ρωσία. Μετά την επιτυχία του Euromaidan, που είχε ως αποτέλεσμα την ουκρανική εξέγερση του 2014, πολλοί από αυτούς που συμμετείχαν στο Antimaidan, ιδιαίτερα από την Ανατολική και Νότια Ουκρανία, άρχισαν να διαδηλώνουν κατά της μεταβατικής κυβέρνησης του Αρσένι Γιατσενιούκ.

Κίεβο: Επιβάλλει αυστηρότερους ελέγχους εισόδου για Ρώσους

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της για τους Ρώσους άνδρες που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα. Την ίδια ώρα η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot ανακοίνωσε ότι έλαβε «επίσημη απόφαση» από τις αρχές του Κιέβου με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στην Ουκρανία σε οποιονδήποτε άρρενα Ρώσο υπήκοο ηλικίας 16 ως 60 ετών.

«Από σήμερα η υπηρεσία ελέγχου των ουκρανικών συνόρων έχει αυξήσει σημαντικά τους ελέγχους στα σύνορα με τη Ρωσία και όχι μόνο στο αεροδρόμιο», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας, ο Όλεχ Σλομπόντιαν.

«Αυτό ισχύει για τους Ρώσους πολίτες γιατί υπάρχουν πληροφορίες για πιθανά προβοκάτσια στα σύνορα, έως και για τρομοκρατικές επιθέσεις. Προσοχή θα δίνεται κυρίως σε άνδρες ενεργού ηλικίας που ταξιδεύουν μόνοι τους ή σε ομάδες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα σήμερα η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί τους ταξιδιώτες ότι οι ουκρανικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή «μαζικούς περιορισμούς» στην είσοδο στη χώρα.

«Βάσει μιας επίσημης απόφασης που έλαβε η εταιρεία, οι Ρώσοι πολίτες ανδρικού γένους ηλικίας από 16 ως 60 ετών δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στην Ουκρανία», ανακοίνωσε η Aeroflot.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, εξαιρέσεις υπάρχουν μόνο για όσους έχουν αποδείξεις για τον λόγο που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ουκρανία, όπως ότι έχουν οικογένεια εκεί ή έχουν λάβει πρόσκληση από κάποιο πρόσωπο ή εταιρεία ή στην περίπτωση που ταξιδεύουν με την οικογένειά τους.

Παράλληλα δεν επιτρέπεται η είσοδος στο ουκρανικό έδαφος στους Ουκρανούς ηλικίας 16 ως 60 ετών και στις Ουκρανές ηλικίας 20 ως 35 ετών «που κατοικούν στο έδαφος της αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης», προσθέτει η ρωσική αεροπορική εταιρεία.

Η Aeroflot συνέστησε στους ταξιδιώτες που αφορούν οι περιορισμοί αυτοί να «αποφεύγουν προσωρινά τα ταξίδια στην Ουκρανία».

Με νέες κυρώσεις προειδοποιούν οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι η Ρωσία μπορεί να περιμένει ότι θα της επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις εάν αυξήσει τη στήριξή της στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

«Αυτό που έχω πει επανειλημμένως είναι ότι κάθε φορά που η Ρωσία κάνει τέτοιου είδους βήματα που είναι σχεδιασμένα να αποσταθεροποιήσουν την Ουκρανία και να παραβιάσουν την εθνική της κυριαρχία, θα υπάρχουν συνέπειες», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CBS.

Ο πρόεδρος μίλησε για την κρίση στην Ουκρανία, για την οποία επιρρίπτει ευθύνες στη Μόσχα, την παραμονή της συνάντησης στη Γενεύη.

Ο Ομπάμα είπε πως η Ρωσία έχει πληγεί από τις κυρώσεις που της έχουν ήδη επιβληθεί για την απόσχιση της Κριμαίας, η οποία σύμφωνα με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους ήταν το αποτέλεσμα ρωσικής παρέμβασης.
«Οι αποφάσεις του κ. Πούτιν δεν είναι κακές μόνο για την Ουκρανία, μακροπρόθεσμα θα είναι κακές και για τη Ρωσία», σημείωσε.

Κατά τον ίδιο, η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για στρατιωτική σύγκρουση με τις ΗΠΑ, που διαθέτουν ανώτερη στρατιωτική δύναμη. «Δεν χρειαζόμαστε πόλεμο», είπε.

Η Ε.Ε. εξετάζει τις επιπτώσεις των κυρώσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέδωσε χθες στα κράτη μέλη της Ε.Ε. έγγραφα στα οποία εξηγεί τις πιθανές επιπτώσεις στις οικονομίες τους από την επιβολή αυστηρότερων εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Τα έγγραφα εξετάζουν διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της ενέργειας, του χρηματοοικονομικού τομέα και του εμπορίου. Υπάρχουν αρκετές χώρες στην Ε.Ε. που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες αερίου της Ρωσίας, οι οποίες αισθάνονται νευρικότητα φοβούμενες πιθανά αντίποινα από τη Μόσχα.

Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος έχει ενημερωθεί για τη διαδικασία, είπε πως τα μέτρα πρέπει να είναι ισορροπημένα, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση όπου μια σειρά κυρώσεων θα καταλήξει να φέρει αντίποινα σε ένα, ή δύο, ή τρία κράτη-μέλη. Εάν υπάρξουν επιπτώσεις από αυτό, θα πρέπει να είναι μοιρασμένες».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σύνδεσμος Γαλλορωσικού Διαλόγου ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφύγει να εφαρμόσει πολιτική κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γάλλος βουλευτής Thierry Mariani.

Μάλιστα, η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, λέγοντας πως «αυτή η πολιτική έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Ρωσίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v