Καθώς η Fed ανακοίνωνε το tapering η τιμή του χρυσού κατρακυλούσε στα χαμηλότερα επίπεδα του 2013, πριν ανακάμψει οριακά.
Παρά ταύτα, ο Scott Nations, πρόεδρος και επικεφαλής επενδύσεων της NationsShares, δηλώνει στο CNBC ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει παραμορφωθεί πλήρως εξαιτίας του QE της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας και ότι η πραγματική του αξία είναι πιο κοντά στα 1.000 δολάρια η ουγκιά και γι' αυτό δεν θα αγόραζε ούτε στον εχθρό του.
«Η τιμή του χρυσού δεν θα έπρεπε να είναι στα 1.200 δολάρια και πιθανότατα δεν θα έπρεπε να φτάσει τα 1.500. Πού πρέπει να πάει; Νομίζω κάτω από τα 1.000 δολάρια το 2014», υποστήριξε, επίπεδο που σημαίνει πτώση 17% έναντι των τιμών της Δευτέρας.
Ο χρυσός ευνοήθηκε από την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ, αλλά το 2013 υποχωρεί κατά 28% και ετοιμάζεται να καταγράψει τη χειρότερη ετήσια απόδοση εδώ και τρεις δεκαετίες.
Από την άλλη πλευρά, ο Jonathan Barratt, ιδρυτής του Barratt's Bulletin, ο οποίος είχε υπερασπιστεί περισσότερο «bullish» απόψεις τους τελευταίους μήνες, δηλώνει πως αρχίζει να ανησυχεί. Προσθέτει ότι αρχίζει να ανησυχεί για το γεγονός ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διαφωνήσεις με τις θεμελιώδεις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει το πολύτιμο μέταλλο, όπως το μπαράζ πωλήσεων από Exchange Traded Funds (ETFs), η έλλειψη πληθωρισμού στην παγκόσμια οικονομία και το γεγονός ότι άλλα assets προσφέρουν απόδοση στους επενδυτές και γι’ αυτό είναι πιο ελκυστικά.
«Ο χρυσός δεν έχει φίλους. Ένα μπαράζ θεμελιωδών στοιχείων δείχνει ότι τα 1.170 δολάρια η ουγκιά θα δοκιμαστούν. Αν σπάσει το επίπεδο αυτό, θα δείξει ότι έρχεται περίοδος βαθύτερης συσσώρευσης».