JP Morgan: Προτιμά μετοχές από ομόλογα

Τα στοιχεία στήριξης των μετοχικών αποτιμήσεων διατηρούνται ισχυρά σε σχέση με τους τίτλους σταθερού εισοδήματος και τουλάχιστον ουδέτερα σε σχέση με το παρελθόν, αναφέρει η JP Morgan.

JP Morgan: Προτιμά μετοχές από ομόλογα

Η νομισματική πολιτική παραμένει ευνοϊκή παγκοσμίως, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα την απόδοση των κρατικών τίτλων και ωθώντας ανοδικά τους τίτλους που ενέχουν κίνδυνο, όμως εκφράζονται αμφιβολίες ως προς την ταχύτητα της εξόδου των κεντρικών τραπεζών με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξημένη μεταβλητότητα αναφέρεται στη μηνιαία Οικονομική Ανασκόπηση Επενδύσεων της JP Morgan Asset Management

Η δημοσιονομική πολιτική εξακολουθεί να επιβαρύνει την ανάπτυξη, αλλά αρχίζουν να μειώνονται τα μέτρα λιτότητας στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το διεθνή οίκο η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να βελτιώνεται, καθώς εδραιώνεται η ανάκαμψη στις ΗΠΑ παρά την πρόσκαιρη υποχώρηση κατά το δεύτερο τρίμηνο και επιτέλους υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης στην ευρωζώνη. Η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας, όμως, είναι λιγότερο εύρωστη από τις εκτιμήσεις.

Οι προβλέψεις για την κερδοφορία στις ανεπτυγμένες αγορές πλησιάζουν στα κατώτατα επίπεδα και λογικά θα αρχίσουν να στρέφονται ανοδικά, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ αλλά ίσως και στην Ευρώπη. Αντιθέτως, οι προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) εξακολουθούν να φαίνονται υψηλές στις Αναδυόμενες Αγορές.

Τα στοιχεία στήριξης των μετοχικών αποτιμήσεων διατηρούνται ισχυρά σε σχέση με τους τίτλους σταθερού εισοδήματος και τουλάχιστον ουδέτερα σε σχέση με το παρελθόν.

Στα χαρτοφυλάκια που περιλαμβάνουν διάφορες κατηγορίες επένδυσης διατηρούμε αυξημένη στάθμιση στις μετοχές. Στους τίτλους σταθερού εισοδήματος προτιμούμε τους πιστωτικούς τίτλους έναντι των κρατικών ομολόγων και σε επίπεδο περιοχών για τις μετοχές προτιμούμε τις ΗΠΑ, την Ευρώπη πλην Βρετανίας και την Ιαπωνία. Διατηρούμε ουδέτερη στάθμιση για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών, την Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ και τον Καναδά, και μειωμένη στάθμιση για τη Βρετανία.

Επισκόπηση των κυριότερων κατηγοριών επένδυσης

Μετοχές/Ομόλογα – αυξημένη στάθμιση στις μετοχές έναντι των ομολόγων. Η παγκόσμια ανάπτυξη σταδιακά ανακάμπτει, παρά την πρόσκαιρη υποχώρηση κατά το πρώτο τρίμηνο. Η νομισματική πολιτική παραμένει ευνοϊκή παγκοσμίως, παρέχοντας στήριξη στους τίτλους που ενέχουν κίνδυνο και διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα την απόδοση των κρατικών τίτλων. Οι αποτιμήσεις των μετοχών εξακολουθούν να είναι ελκυστικές σε σχέση με τα ομόλογα και ο κύκλος της κερδοφορίας φαίνεται να πλησιάζει στο κατώτατο σημείο του.

Διάρκειας/Διαθεσίμων - μειωμένη στάθμιση σε επενδύσεις διάρκειας και διαθεσίμων. Η προοπτική των συνολικών αποδόσεων για τους τίτλους διάρκειας δεν είναι ελκυστική λόγω του αυξημένου κινδύνου της υψηλότερης απόδοσης των ομολόγων. Η σχεδόν μηδενική απόδοση των διαθεσίμων συνηγορεί υπέρ μιας σαφώς μειωμένης στάθμισης.

Πιστωτικοί Τίτλοι - αυξημένη στάθμιση. Στους τίτλους σταθερού εισοδήματος διατηρούμε την προτίμησή μας για τους πιστωτικούς τίτλους και προτιμούμε τους τίτλους υψηλής απόδοσης έναντι των τίτλων υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας λόγω των αποτιμήσεων. Είμαστε πιο επιφυλακτικοί, λόγω των λιγότερο ελκυστικών αποτιμήσεων.

Εμπορεύματα - ουδέτερη στάθμιση. Η αυξημένη ανταπόκριση της προσφοράς των εμπορευμάτων και τα αναπτυξιακά μοντέλα με λιγότερη έμφαση στα εμπορεύματα στην Ασία αντισταθμίζουν την όποια ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης αργότερα εντός του έτους.

Μετοχικές Αγορές

• ΗΠΑ – αυξημένη στάθμιση. Βέλτιστη κεκτημένη ταχύτητα της οικονομικής ανάπτυξης. Η απομόχλευση των χρεών βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, αν και προβλέπουμε μια πρόσκαιρη υποχώρηση της ανάπτυξης κατά το δεύτερο τρίμηνο. Οι αποτιμήσεις είναι κάπως υπερβολικές σε σχέση με άλλες περιοχές, δικαιολογημένα όμως δεδομένης της μεγαλύτερης κερδοφορίας και της καλύτερης προοπτικής για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή.
• Ευρώπη – αυξημένη στάθμιση. Η προοπτική της ανάπτυξης εξακολουθεί να είναι σχετικά συγκρατημένη, αλλά διακρίνουμε ενδείξεις ότι η ύφεση μάλλον θα παρέλθει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους λόγω των πιο ήπιων συνθηκών στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον και της μείωσης των δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας. Οι αποτιμήσεις παραμένουν χαμηλές σε σχέση με το παρελθόν, ιδίως υπολογιζόμενες με κυκλική προσαρμογή. Ωστόσο, η κεκτημένη ταχύτητα της αύξησης των κερδών ανά μετοχή δεν έχει ακόμη ανακάμψει.
• Ιαπωνία – αυξημένη στάθμιση. Το επιθετικό πρόγραμμα της πολιτικής των "Αμπενόμικς" αρχίζει να αντανακλάται στη βελτιούμενη οικονομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη. Σε συνδυασμό με το ασθενέστερο γεν, αυτό εξακολουθεί να ωθεί τα κέρδη ανά μετοχή σε καλύτερα επίπεδα. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενδέχεται να ενισχύσουν περαιτέρω την ψυχολογία. Οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές, όχι όμως τόσο όσο ήταν πριν από έξι μήνες.
• Μετοχές Αναδυόμενων Αγορών – ουδέτερη στάθμιση. Τα χαμηλά επίπεδα της παγκόσμιας ανάπτυξης επηρέασαν δυσμενώς την αύξηση των κερδών ανά μετοχή στις Αναδυόμενες Αγορές κατά τα τελευταία χρόνια και εξακολουθούν να εκφράζονται αμφιβολίες για τις φιλόδοξες προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή το 2013, ενώ οι αναθεωρήσεις για τα κέρδη παραμένουν υποτονικές. Οι ασθενείς τιμές των εμπορευμάτων και η φθίνουσα αύξηση της παραγωγικότητας επίσης λειτούργησαν δυσμενώς. Οι αποτιμήσεις δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές σε σχέση με τις ανεπτυγμένες αγορές.

Αγορές Ομολόγων

• ΗΠΑ – μειωμένη στάθμιση. Σε αυτά τα επίπεδα θεωρούμε ότι είναι περιορισμένη η αξία για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και οι κίνδυνοι για τις αποδόσεις αυτή τη στιγμή είναι αυξημένοι. Ωστόσο, δεν προβλέπουμε να επαναλαμβάνεται το σενάριο του 1994.
• Ευρώπη – ουδέτερη στάθμιση. Παρά τη σχετικά υποτονική προοπτική της ανάπτυξης, θεωρούμε ότι είναι περιορισμένη η αξία για τα ομόλογα των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης. Διατηρείται κάποια αξία στις αγορές κρατικών ομολόγων των χωρών της περιφέρειας, η οποία ενδέχεται να ωφεληθεί από την παγκόσμια ρευστότητα.
• Ιαπωνία – μειωμένη στάθμιση. Η ενδεχόμενη επιτυχία της πολιτικής των "Αμπενόμικς" σημαίνει υψηλότερο πληθωρισμό και, κατ' επέκταση, υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων. Εν τω μεταξύ, η αύξηση της μεταβλητότητας και της αβεβαιότητας πλήττει τις αποδόσεις μετά την προσαρμογή ως προς τον κίνδυνο.
• Ομόλογα Αναδυόμενων Αγορών – ουδέτερη στάθμιση. Η συρρίκνωση των περιθωρίων στις αρχές του έτους οδήγησε τις αποτιμήσεις σε ακραία επίπεδα, ενώ οι εισροές έπαψαν να είναι βιώσιμες. Τα θεμελιώδη μεγέθη μακροπρόθεσμα παραμένουν ελκυστικά. Βραχυπρόθεσμα προτιμούμε τα ομόλογα υψηλής απόδοσης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v