ΔΝΤ: Ανάκαμψη στη Γαλλία από το β' εξάμηνο

Από το β' εξάμηνο θα αρχίσει η σταδιακή ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Κρίσιμης σημασίας παραμένει η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Που θα πρέπει να βασιστεί η στρατηγική ανάπτυξης της χώρας.

ΔΝΤ: Ανάκαμψη στη Γαλλία από το β εξάμηνο

Σταδιακή ανάκαμψη των οικονομικών συνθηκών στη Γαλλία από το δεύτερο ήμισυ του τρέχοντος έτους αναμένει το ΔΝΤ, ωστόσο προειδοποιεί ότι παραμένει αυξημένο το ρίσκο μιας πιο παρατεταμένης στασιμότητας στην Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει, η αποκατάσταση της εξωτερικής ανταγωνιστικότητας παραμένει κρίσιμης σημασίας προτεραιότητα και θα πρέπει να συμπληρώνεται από την ανάπτυξη των εγχώριων πηγών ανάπτυξης.

Κατά την άποψη του ΔΝΤ, η στρατηγική ανάπτυξης της Γαλλίας θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

-Την βελτίωση της δυνατότητας της οικονομίας να δημιουργεί αξία και αύξηση της παραγωγικότητας μέσω αυξημένου ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.
-Την εκμετάλλευση του momentum της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας που διαπραγματεύονται οι κοινωνικοί εταίροι για τη δημιουργία καλύτερων αποτελεσμάτων στην αγορά εργασίας και για την μείωση της ακαμψίας.
-Την ενίσχυση των πολιτικών ενεργοποίησης και την βελτίωση της αποδοτικότητας των κοινωνικών μεταβιβάσεων ώστε να αυξηθεί το επίπεδο απασχόλησης και στα δυο άκρα της ηλικιακής δομής και για να αμβλυνθεί η διάρκεια των περιόδων ανεργίας.

Όπως επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών της χώρας απαιτεί να συνεχιστεί η προσπάθεια προσαρμογής μεσοπρόθεσμα. Μετά από τρία χρόνια σημαντικής δημοσιονομικής προσαρμογής, υπάρχει αντικείμενο για μετριασμό του ρυθμού της προσαρμογής για τη συνέχεια, υπό την προϋπόθεση ότι η προσπάθεια συγκεντρώνεται στις δαπάνες και στηρίζεται από συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η αναδιάρθρωση των ισολογισμών από την πλευρά των τραπεζών έχει μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες για την χρηματοοικονομική σταθερότητα, αν και η επίτευξη των επιπέδων ρευστότητα που απαιτούνται από τους ανάλογους κανονισμούς παραμένει μια πρόκληση που απαιτεί συνεχιζόμενη βελτίωση στις δομές χρηματοδότησης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v