Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

World Bank: Εισροές-ρεκόρ το 2005 σε αναδυόμενες

Οι καθαρές εισροές κεφαλαίων στις αναπτυσσόμενες αγορές ανήλθαν στα 491 δισ. δολ. το 2005, όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση Global Development Finance της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2006.

World Bank: Εισροές-ρεκόρ το 2005 σε αναδυόμενες
Οι καθαρές εισροές κεφαλαίων στις αναπτυσσόμενες αγορές ανήλθαν στα 491 δισ. δολ. το 2005, όπως αναφέρει η ετήσια έκθεση Global Development Finance της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2006.

”Αυτές οι κεφαλαιακές ροές αντανακλούν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις οικονομικές προοπτικές διάφορων αναπτυσσόμενων αγορών” επισημαίνει ο Francois Bourguignon, βασικός οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όπως δείχνει η έκθεση, η ισχυρή άνοδος στις ροές κεφαλαίων σημειώθηκε εν μέσω αβεβαιότητας των επενδυτών για παράγοντες όπως οι ενεργειακές τιμές, τα αυξανόμενα επιτόκια σε όλο τον κόσμο και oi εντεινόμενες ανισορροπίες στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών.

Οι εισροές κεφαλαίων στα κρατικά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών ενισχύθηκαν στα 192 δισ. ευρώ το 2005, από 85 δισ. δολ. το 2003, με πολλές χώρες να λαμβάνουν αναβαθμίσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης που πιστοποιούν τις καλύτερες συνθήκες στις οικονομίες τους.

”Οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές, τα αυξανόμενα επιτόκια και οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να περιορίσουν την ανάπτυξη των περισσότερων αναδυόμενων αγορών στην επόμενη διετία, αλλά ακόμα και έτσι, η ανάπτυξή τους θα είναι ισχυρότερη των ανεπτυγμένων”, επισημαίνει ο Hans Timmer, επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων τάσεων της τράπεζας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ξεπεράσει το 5% έως το 2008 στην Αφρική, την Ασία και την Ανατολική Ευρώπη και na φτάσει κοντά στο 4% στη Λατινική Αμερική.

Ωστόσο, η έως τώρα ανάπτυξη και οι εισροές στις αναδυόμενες αγορές αντανακλούν επίσης ένα ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον που αναμένεται όμως να επιδεινωθεί. Πολλές αναδυόμενες χώρες έχουν εξαντλήσει τα πλεονάσματα και άλλα εργαλεία για να απορροφήσουν παράγοντες όπως οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές χωρίς να περιοριστεί ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης. ”Ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε ένα επιπλέον σοκ”, αναφέρει ο Uri Dadush, επικεφαλής της ομάδας που εκπονεί τη μελέτη.

”Αυτά τα σοκ θα μπορούσαν να προέλθουν από ”υπερθέρμανση” της οικονομίας, από μια άτακτη διόρθωση των παγκόσμιων ανισορροπιών, από ένα ξαφνικό πρόβλημα στην παγκόσμια προσφερόμενη ποσότητα πετρελαίου και από την πιθανότητα υποχώρησης στις τιμές των εμπορευμάτων που στήριξαν τις οικονομίες πολλών αναδυόμενων χωρών”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v