Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η ”έξοδος” στις αναδυόμενες αγορές

Οι εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές έμειναν στάσιμες την περασμένη εβδομάδα και οι εκροές αναμένεται να επιταχυνθούν, καθώς οι διεθνείς επενδυτές στρέφονται σε ασφαλέστερες επενδύσεις. Συνεχίζονται οι πιέσεις στα περισσότερα χρηματιστήρια αναπτυσσόμενων οικονομιών. Στο 4% οι απώλειες στην Κων/πολη, στο 3,5% για τον ρωσικό δείκτη RTS.

Συνεχίζεται η ”έξοδος” στις αναδυόμενες αγορές
Οι εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές έμειναν στάσιμες την περασμένη εβδομάδα καθώς η προοπτική αυξήσεων των επιτοκίων σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία και η βύθιση των τιμών των εμπορευμάτων υποχρέωσε τους επενδυτές να μειώσουν τα ανοίγματά τους σε αγορές από την Ινδία μέχρι τη Ρωσία και να στραφούν σε πιο σταθερές αποδόσεις.

Τα κεφάλαια που επενδύθηκαν σε μετοχές εταιριών στις αναπτυσσόμενες οικονομίες διαμορφώθηκαν στα 43 εκατ. δολάρια καθαρά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Μαΐου, μέγεθος που αντιστοιχεί στο 3% των 1,6 δισ. δολ. που είναι ο μέσος εβδομαδιαίος όρος των εισροών στη φετινή χρονιά, σύμφωνα με έρευνα του Emerging Portfolio Fund Research που μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Συνολικά μέχρι στιγμής στο έτος καταγράφηκαν καθαρές εισροές ύψους 33 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 20,3 δισ. δολαρίων του 2005.

Οι εκροές ενδέχεται να αυξηθούν αυτή την εβδομάδα. Μετά την εκτίναξη του δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών σε επίπεδα ρεκόρ στις 8 Μαΐου, ο δείκτης έχει υποχωρήσει 14% παρουσιάζοντας απώλειες στις 11 από τις 12 συνεδριάσεις.

Στη Νότιο Κορέα, ο δείκτης Kospi έχει βυθιστεί 9,3% μετά το ρεκόρ της 11ης Μαΐου. Ο δείκτης RTS έχει υποχωρήσει 20% μετά το ρεκόρ της 6ης Μαΐου ενώ ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχει χάσει 14% της αξίας του μετά το ρεκόρ τους στις 10 Μαΐου.

Οι πιέσεις συνεχίζονται και σήμερα σε πολλές από τις αναδυόμενες αγορές του πλανήτη. Ο δείκτης ISE στην Κωνσταντινούπολη βυθίζεται 4% το μεσημέρι στις 3.571 μονάδες, με έντονες πιέσεις σε τράπεζες/ασφάλειες, βαριά βιομηχανία και τουρισμό.

Ο δείκτης RTS στη Ρωσία υποχωρεί 3,63% στις 1.356 μονάδες διευρύνοντας τις πρωινές απώλειες, ενώ ο δείκτης WG20 στην Πολωνία ”χάνει” 3,4%.

Ο δείκτης Sensex στην Ινδία υποχωρεί 2,31% στις 10,573 μονάδες, ενώ ο βασικός δείκτης στην αγορά της Κένυας διολισθαίνει 3,2% και της Τσεχίας 4,75%.

Ντ.Π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v