Αίτηση ακύρωσης της απόφασης για παροχή πολιτικού ασύλου στον τούρκο αξιωματικό υπέβαλε το υπουργείο Μετανάστευσης, όπως αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, την ώρα που το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με γραπτή ανακοίνωσή του αντέδρασε στην απόφαση.
Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, η απόφαση χαρακτηρίζεται απόφαση που ελήφθη με πολιτικά κριτήρια. Αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής:
«H Ελλάδα που έδωσε άσυλο σε έναν από τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, με αυτήν της την απόφαση έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες», ισχυρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, που προσθέτει:
«Η Ελλάδα που εμπόδισε τους εγκληματίες, οι οποίοι είχαν στόχο την δημοκρατική τάξη και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας, δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.
Η απόφαση αυτή που πιστεύουμε ότι έχει ληφθεί με πολιτικά κριτήρια, αναμφίβολα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα», καταλήγει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Πομπώδεις τίτλοι όπως «σκάνδαλο από την Ελλάδα» φιλοξενούνται στις ηλεκτρονικές σελίδες μεγάλων ΜΜΕ της γειτονικής χώρας. Η τουρκική κρατική τηλεόραση διέκοψε τη ροή του προγράμματός της για να μεταδώσει τη σχετική είδηση, με έκτακτο δελτίο.
«Η Ελλάδα έδωσε άσυλο στον έναν από τους πραξικοπηματίες» αναφέρουν στο ρεπορτάζ, με συνεχείς συνδέσεις της ανταποκρίτριας τους από την Αθήνα.
Και το Haber Turk διέκοψε τη ροή του προγράμματός του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Antenna. «Από τους 8 στρατιώτες που συμμετείχαν στο πραξικόπημα της 8ης Ιουλίου και διέφυγαν στην Ελλάδα, δόθηκε άσυλο στον έναν», σημειώνει το τουρκικό κανάλι, αναμεταδίδοντας μάλιστα και το σχετικό απόσπασμα στο κανάλι του στο Twitter.
«Σκανδαλώδης η απόφαση της Ελλάδας» επισημαίνει η Hurriyet, «Σεισμός σε Αγκυρα - Αθήνα: Η Ελλάδα τον αποδέχτηκε» γράφει η Milliyet, ενώ η Sabah τονίζει: «Είναι στρατιώτης: απόφαση σκάνδαλο από την Ελλάδα».
Ακόμη πιο σκληρός ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Yeniakit, της εφημερίδας που είναι ταγμένη στον Ερντογάν. «Η Αθήνα διάλεξε πλευρά» αναφέρει, συμπληρώνοντας: «Δικαίωμα πολιτικού ασύλου από την Ελλάδα στον πραξικοπηματία».
Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα τονίζει ότι η ελληνική πλευρά δέθηκε το αίτημα πολιτικού ασύλου για έναν από τους 8 πραξικοπηματίες της FETO, της οργάνωσης δηλαδή του Γκιουλέν που υποτίθεται πώς οργάνωσε το πραξικόπημα.