Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή δημοσίευμα των FT

Αντιπαραθέσεις μεταξύ των επιτελείων των υποψηφίων προέδρων προκάλεσε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή δημοσίευμα των FT
Αντιπαραθέσεις μεταξύ των επιτελείων των υποψηφίων προέδρων προκάλεσε δημοσίευμα της Financial Times το οποίο αναφέρει ότι η οικονομική κρίση στην Κύπρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πιθανός μοχλός πίεσης για λύση του Κυπριακού.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και αναφέρει ότι «υπάρχουν τρεις τρόποι να επανεμπλακεί η Τουρκία στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη. Καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται, η ΕΕ θα πρέπει να αφαιρέσει την απαίτηση για την έκδοση βίζας για τους τούρκους επιχειρηματίες, να αρχίσει να καλεί ξανά τους τούρκους ηγέτες στις Συνόδους και να εμπλέξει την Τουρκία στους αμυντικούς μηχανισμούς της ΕΕ στην εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια».

Συνεχίζει σημειώνοντας ότι «η αντιπαράθεση για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, η οποία πυροδοτήθηκε από την ευρωπαϊκή κρίση (αλλά και τη στάση της Βρετανίας), πρέπει να αφορά τους τούρκους ηγέτες που πιστεύουν ότι μπορούν ποιο εύκολα να εντάξουν την χώρα τους στον εξωτερικό πυρήνα της ΕΕ. Θα είναι κρίμα να χαθεί η ευκαιρία της κυπριακής οικονομικής κρίσης. Δεν υπάρχει κάποια μόχλευση που θα εισφέρει λίγη λογική στη φιλονικία για το μέλλον του νησιού;»

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το εκλογικό επιτελείο Νίκου Αναστασιάδη ανακοίνωσε ότι εκτιμά πως πίσω από το δημοσίευμα βρίσκεται η Τουρκία και κάλεσε τον Κυπριακό λαό να μην ανησυχεί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του εκλογικού επιτελείου του Ν. Αναστασιάδη, Ιωάννης Κασουλίδης, τόνισε ότι ο Κυπριακός λαός δεν πρέπει να παρασύρεται από κινδυνολόγους και εμπόρους του φόβου, οι οποίοι θέλουν να συνδέσουν την δανειακή σύμβαση με την άσκηση πίεσης για λύση του Κυπριακού.

Το δημοσίευμα αποτέλεσε αφορμή για επίθεση του εκπροσώπου τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Λουκαϊδης υποστήριξε ότι αν στην Προεδρία του κράτους εκλεγεί υποψήφιος «που είναι επιρρεπής στις πιέσεις και αντί να πείθει, πείθεται από τους πολιτικούς φίλους του»--εννοώντας τον Ν. Αναστασιάδη--υπάρχει ο κίνδυνος «να πάρει σάρκα και οστά το σενάριο που περιλαμβάνεται στο δημοσίευμα».

Ο Λουκαϊδης ανέφερε ότι «πιθανές τουρκικές μεθοδεύσεις για εκμετάλλευση της δεινής οικονομικής θέσης, στην οποία οδήγησαν την Κύπρο τα εγκληματικά λάθη ορισμένων τραπεζιτών, με στόχο το κλείσιμο του Κυπριακού», δεν πρόκειται να έχουν οποιαδήποτε τύχη, αν στην Προεδρία εκλεγεί ο Σταύρος Μαλάς.

Ο υποψήφιος για την προεδρία Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε προσβλητικό το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι στόχος είναι να ασκηθεί πίεση στην διαπραγματευτική ισχύ της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Είναι πλέον προφανές, είπε, ότι αυτό που επιδιώκεται είναι η δημιουργία οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης μέσω της δανειακής σύμβασης, η μετατροπή της διαχείρισης του φυσικού αερίου από θέμα κρατικής κυριαρχίας σε διαφιλονικούμενο δικοινοτικό θέμα και η επίλυση του Κυπριακού στη βάση χαλαρής ομοσπονδίας.

Ο κυπριακός λαός, είπε ο Γ. Λιλλήκας, έχει να επιλέξει είτε υποταγή στους όρους του Μνημονίου, είτε προπώληση του φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v