Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο χτυπά η Moody΄s

Σε αναθεώρηση με αρνητικό outlook τοποθετεί τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο η Moody’s, διατηρώντας σταθερή τη Φινλανδία. Η Γερμανία παραμένει άγκυρα σταθερότητας στην ευρωζώνη, σχολιάζει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

Γερμανία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο χτυπά η Moody΄s
Σε αναθεώρηση με αρνητικό outlook τοποθετεί η Moody’s τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, διατηρώντας σταθερή τη Φινλανδία.

Όπως ανακοίνωσε ο οίκος, αποφάσισε την αναθεώρηση σε negative outlook της βαθμολογίας Aaa των τριών χωρών, ενώ διατήρησε σταθερό το outlook της Φινλανδίας.

Οι τέσσερις χώρες, όπως αναφέρει ο οίκος, επηρεάζονται από τους εξής παράγοντες:

1) Την αυξημένη αβεβαιότητα για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, με δεδομένο το σημερινό πολιτικό πλαίσιο και την αυξημένη πιθανότητα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, δεδομένης της ευρύτερης συνέπειας που θα έχει κάτι τέτοιο στα υπόλοιπα μέλη της ένωσης και ειδικά στην Ισπανία και στην Ιταλία.

2) Ακόμα και αν ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποφευχθεί, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ότι θα απαιτηθεί περισσότερη βοήθεια σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, ειδικά στην Ισπανία και στην Ιταλία. Δεδομένης της κατάστασης, το κόστος αυτής της βοήθειας θα πέσει κυρίως στις χώρες με την καλύτερη βαθμολόγηση των οίκων αξιολόγησης.

Τα παραπάνω, επισημαίνει η Moody’s, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας, οδήγησαν στην αναθεώρηση του outlook.

O οίκος σημειώνει ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι το βασικό σενάριο. Όμως, η πιθανότητα να συμβεί έχει αυξηθεί σε σχέση με προηγούμενες αναλύσεις. Κατά την άποψή του το Grexit θα θέσει πραγματικό κίνδυνο για το ευρώ. Παρότι αναμένεται, όπως σημειώνει, δυναμική πολιτική απάντηση από την ευρωζώνη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα πυροδοτήσει μια σειρά σοκ και πιέσεις ρευστότητας σε κράτη και χώρες, τα οποία θα μπορέσουν να περιοριστούν μόνο με υψηλό κόστος.

Αν αυτό δεν επιτευχθεί, το αποτέλεσμα θα είναι σταδιακή διάλυση της νομισματικής ένωσης, κάτι που για τη Moody’s είναι αρνητικό για όλα τα μέλη.

Σύμφωνα με τον οίκο, η συνεχιζόμενη επιδείνωση του μακροοικονομικού και του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος της Ισπανίας και της Ιταλίας έχει αυξήσει το ρίσκο οι χώρες αυτές να χρειαστούν κάποιου είδους εξωτερικής βοήθειας. Όπως σημειώνει, το μέγεθος της ισπανικής αγοράς ομολόγων είναι διπλάσιο από το άθροισμα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

Μακροπρόθεσμα, πάντως, η Moody’s πιστεύει πως οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις εντός του ευρώ έχουν την προοπτική να ενισχύσουν την πιστωτική θέση των περισσότερων ή και όλων των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, όμως στη μεταβατική περίοδο (που θα μπορούσε να διαρκέσει πολλά χρόνια) οι επιπλέον πιέσεις στους ισολογισμούς των ισχυρότερων κρατών θα αυξήσουν την πίεση και στην πιστωτική τους θέση.

Παράλληλα, όπως εκτιμά, οι χώρες που μπαίνουν σε αρνητικό outlook πρέπει είτε να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στο ESM είτε να αναπτύξουν περισσότερες ad hoc μεθόδους παροχής ρευστότητας.

Ο οίκος γνωστοποιεί παράλληλα πως μέχρι το τέλος του γ΄ τριμήνου θα υπάρξει αποτίμηση των προαναφερθεισών εξελίξεων σε σχέση με την Αυστρία και τη Γαλλία, το outlook των οποίων υποβαθμίστηκε σε αρνητικό από σταθερό τον Φεβρουάριο.


Απαντώντας στην υποβάθμιση του outlook, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε πως η απόφαση δεν μειώνει τον ρόλο της Γερμανίας ως άγκυρας σταθερότητας στην ευρωζώνη.

«Μέσω της ισχυρής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της, η Γερμανία θα διατηρήσει το status του ασφαλούς καταφυγίου και θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο της ως άγκυρας της υπευθυνότητας στην ευρωζώνη», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με το γερμανικό ΥΠΟΙΚ, οι κίνδυνοι που επικαλείται η Moody’s σε ό,τι αφορά το μέλλον της ευρωζώνης δεν είναι καινούριοι. Επίσης προσθέτει ότι ο οίκος αξιολόγησης έδωσε έμφαση στα βραχυπρόθεσμα ρίσκα, χωρίς να αναφέρει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για σταθερότητα.

Juncker:

Την ισχυρή δέσμευση του Eurogroup για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρωζώνη επανέλαβε ο Jean-Claude Juncker, μετά την απόφαση.

«Δίνουμε προσοχή στην απόφαση αξιολόγησης της Moody’s, που επιβεβαιώνει την πολύ ισχυρή αξιολόγηση που απολαμβάνουν αρκετά κράτη-μέλη της ευρωζώνης, η οποία στηρίζεται από τα ισχυρά θεμελιώδη που συνεχίζουν να απολαμβάνουν αυτές και άλλες χώρες της», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup. «Επαναλαμβάνουμε την ισχυρή δέσμευσή μας για τη διασφάλιση της σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης», συμπλήρωσε.


ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ MOODY'S ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΧΩΡΕΣ

Γερμανία

Σύμφωνα με τη Moody’s, η απόφαση για υποβάθμιση του outlook της Γερμανίας οφείλεται στους εξής λόγους:

1. Στην αυξανόμενη αβεβαιότητα αναφορικά με το αποτέλεσμα της κρίσης της ευρωζώνης, δεδομένων του υφιστάμενου πολιτικού πλαισίου και της αυξημένης ευπάθειας σε event risks, που πηγάζουν από την αυξανόμενη πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των ευρύτερων επιπτώσεων που θα έχει κάτι τέτοιο στα μέλη της ευρωζώνης.

2. Στις αυξανόμενες απώλειες που θα αναλάβει η γερμανική κυβέρνηση ως αποτέλεσμα της αντιδραστικής και σταδιακής πολιτικής απάντησης των Ευρωπαίων πολιτικών, που έρχονται να προστεθούν στην επιδείνωση του επιπέδου του χρέους της χώρας σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα.

3. Στην ευπάθεια του γερμανικού τραπεζικού συστήματος στον κίνδυνο επιδείνωσης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Η μεγάλη έκθεση των γερμανικών τραπεζών στις πιο προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, και ιδιαίτερα στην Ιταλία και στην Ισπανία, σε συνδυασμό με την περιορισμένη δυνατότητά τους για απορρόφηση των απωλειών και των δομικά ισχνότερων κερδών τους, τις καθιστά ευάλωτες σε μεγαλύτερο βάθεμα της κρίσης.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση Aaa της χώρας, η Moody’s αναφέρει ότι μπορεί να υπάρξει υποβάθμιση εάν παρατηρηθεί παρατεταμένη επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης της κυβέρνησης ή της μακροπρόθεσμης ισχύος της οικονομίας. Αυτό ενδέχεται να συμβεί εάν:

α) η γερμανική κυβέρνηση χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τον ισολογισμό της για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του επιπέδου χρέους της γενικής κυβέρνησης,

β) οποιαδήποτε χώρα βγει από την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να πυροδοτήσει αλυσίδα αναταράξεων στον χρηματοοικονομικό τομέα όπως και πιέσεις στη ρευστότητα κρατών, που συνεπάγεται πολύ αυξημένο κόστος για τις εύπορες χώρες όπως η Γερμανία.

γ) τα κόστη αναχρηματοδότησης χρεών αυξηθούν σημαντικά μετά από απώλεια του status του ασφαλούς καταφυγίου.

Ολλανδία

Για την Ολλανδία, η απόφαση υποβάθμισης των προοπτικών οφείλεται:

1. Στην αυξανόμενη αβεβαιότητα αναφορικά με το αποτέλεσμα της κρίσης της ευρωζώνης, δεδομένων του υφιστάμενου πολιτικού πλαισίου και της αυξημένης ευπάθειας σε event risks που πηγάζουν από την αυξανόμενη πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των ευρύτερων επιπτώσεων που θα έχει κάτι τέτοιο στα μέλη της ευρωζώνης.

2. Στις αυξανόμενες απώλειες που θα αναλάβει η ολλανδική κυβέρνηση ως αποτέλεσμα της αντιδραστικής και σταδιακής πολιτικής απάντησης των Ευρωπαίων πολιτικών, που έρχονται να προστεθούν στην επιδείνωση του επιπέδου του χρέους της χώρας σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα.

3. Στα εγχώρια ευάλωτα σημεία της Ολλανδίας, ιδιαίτερα στις ισχνές προοπτικές ανάπτυξης, στο υψηλό χρέος των νοικοκυριών και στην πτώση των τιμών των ακινήτων, η επίπτωση των οποίων ενισχύεται από αυτό το αυξημένο event risk.

Η αξιολόγηση Aaa της Ολλανδίας θα μπορούσε να υποβαθμιστεί στην περίπτωση όπου η Moody’s διαπιστώσει ότι οι μετρήσεις του χρέους δεν είναι πιθανό να σταθεροποιηθούν μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια, με το έλλειμμα, το συνολικό χρέος ή και τα κόστη αναχρηματοδότησης χρέους να εμφανίζουν ανοδική τάση.

Λουξεμβούργο

Όπως και στην περίπτωση της Γερμανίας και της Ολλανδίας, η απόφαση για υποβάθμιση του outlook του Λουξεμβούργου οφείλεται στην αυξανόμενη αβεβαιότητα αναφορικά με το αποτέλεσμα της κρίσης της ευρωζώνης, δεδομένων του υφιστάμενου πολιτικού πλαισίου και της αυξημένης ευπάθειας σε event risks, που πηγάζουν από την αυξανόμενη πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των ευρύτερων επιπτώσεων που θα έχει κάτι τέτοιο στα μέλη της ευρωζώνης. Επίσης, στις αυξανόμενες απώλειες που θα αναλάβει η ολλανδική κυβέρνηση ως αποτέλεσμα της αντιδραστικής και της σταδιακής πολιτικής απάντησης των Ευρωπαίων πολιτικών, που έρχονται να προστεθούν στην επιδείνωση του επιπέδου του χρέους της χώρας σε σχέση με τα προ της κρίσης επίπεδα.

Ο τρίτος λόγος είναι οι ανησυχίες αναφορικά με την ανθεκτικότητα της οικονομίας της χώρας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη σημαντική εξάρτηση από τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών για την απασχόληση, τα εθνικά έσοδα και τα φορολογικά έσοδα.

Αν παρατηρηθεί σημαντική αύξηση του χρέους της κυβέρνησης, τότε υπάρχει πιθανότητα υποβάθμισης της αξιολόγησης Aaa του Λουξεμβούργου. Όπως σημειώνει ο διεθνής οίκος, το επίπεδο χρέους της χώρας είναι ακόμα σχετικά χαμηλό, όμως το μικρό της μέγεθος πιθανότατα σημαίνει ότι έχει περιορισμένη δυνατότητα να αναλάβει μεγάλο ποσό επιπλέον χρέους. Ευρύτερα, αν τα γεγονότα στην ευρωζώνη εξελιχθούν με τρόπο που υπονομεύει την ανθεκτικότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου ή της οικονομίας του Λουξεμβούργου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησής του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v