G8: Η Ελλάδα στο ευρώ σεβόμενη τις δεσμεύσεις

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το G8. "Επιτακτική ανάγκη" η προώθηση ανάπτυξης και απασχόλησης. Οι συμμαχίες, τα μέτωπα και ο ρόλος Ομπάμα.

G8: Η Ελλάδα στο ευρώ σεβόμενη τις δεσμεύσεις
Οι ηγέτες του G8 δήλωσαν πως είναι επιτακτική τους ανάγκη να προωθήσουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας προκειμένου να τονώσουν την παγκόσμια οικονομία, ενώ στήριξαν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, μεταδίδει το Reuters.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή τους μετά το πέρας της συνεδρίασης που είχαν στο Camp David, οι ηγέτες των οκτώ ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου ανέφεραν τα εξής:

«Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσουμε και να τονώσουμε τις οικονομίες μας και να καταπολεμήσουμε τις χρηματοοικονομικές πιέσεις, αναγνωρίζοντας πως τα σωστά μέτρα δεν είναι τα ίδια για όλους μας».

«Συμφωνούμε στην σημασία μιας ισχυρής και συνεκτικής ευρωζώνης για την παγκόσμια σταθερότητα και ανάκαμψη, και επιβεβαιώνουμε το ενδιαφέρον μας να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, ενώ θα σέβεται τις δεσμεύσεις της».

Οι ηγέτες της G8 είναι επίσης προσηλωμένοι "στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την ενίσχυση και τόνωση των οικονομιών μας κα την καταπολέμηση των οικονομικών πιέσεων", εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών αναφορικά με την ευρωστία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Έδωσαν επίσης έμφαση στην ανάγκη οι προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης να δείξουν δημοσιονομική υπευθυνόντητα, παρά την αυξανόμενη αντίδραση των ευρωπαίων πολιτών για τα μέτρα λιτότητας.

«Συμφωνούμε πως όλες οι κυβερνήσεις μας χρειάζεται να λάβουν δράσεις για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και να θρέψουν ην ανάκαμψη συμπεριλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της παραγωγικότητας, της ανάπτυξης και της ζήτησης σε ένα διατηρήσιμο, αξιόπιστο και μη-πληθωριστικό μακροοικονομικό πλαίσιο. Δεσμευόμαστε στην δημοσιονομική υπευθυνότητα και, στο πλαίσιο αυτό, στηρίζουμε τις ισχυρές και διατηρήσιμες πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής που λαμβάνουν υπ’ όψιν τις εξελισσόμενες οικονομικές συνθήκες των χωρών και ενισχύουν την εμπιστοσύνη και την οικονομική ανάκαμψη»., αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνεται, «για να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η προοπτική ανάπτυξης στις οικονομίες μας, στηρίζουμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις στην παιδεία και τις σύγχρονες υποδομές. Οι επενδυτικές πρωτοβουλίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν με την χρήση μιας σειράς μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένης της μόχλευσης του ιδιωτικού τομέα. Τα ισχυρά οικονομικά μέτρα, στα οποία είμαστε προσηλωμένοι, πρέπει να δημιουργήσουν ισχυρότερα συστήματα συν τω χρόνω ενώ δεν θα απορρίπτουν την βραχυπρόθεσμη πιστωτική ανάπτυξη. Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε επενδύσεις που θα ενισχύουν τη ζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης για τις μικρές επιχειρήσεις και τις ΣΔΙΤ».

Οι πιέσεις ΗΠΑ για επίλυση της κρίσης

Στις επαφές που προηγήθηκαν, όπως είχε μεταδώσει το Reuters, ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama δεσμεύτηκε να εργαστεί με την Ευρώπη για ένα «πακέτο» που θα ισορροπεί την ανάπτυξη με την μείωση του χρέους, στο πλαίσιο των προσπαθειών των παγκόσμιων ηγετών να αποτρέψουν μια επιδείνωση της κρίσης της ευρωζώνης που θα αποσταθεροποιούσε την παγκόσμια οικονομία.

Στη συνεδρίαση της G8, ο αμερικανός πρόεδρος και οι ηγέτες των άλλων 7 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Καναδάς, Ιαπωνία και Ρωσία), επιχειρούν να βρουν τρόπους να καθησυχάσουν τις αγορές, την ώρα που οι ανησυχίες για τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών και του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη στέλνουν τις μετοχές παγκοσμίως στα χαμηλότερα επίπεδα του τρέχοντος έτους.

Την πρωινή συνεδρίαση «άνοιξε» ο αμερικανός πρόεδρος, υποσχόμενος να βρει τρόπους να αποκατασταθεί η υγιής ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας και να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες στην Ευρώπη.

«Όλοι μας είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι στο να διασφαλίσουμε ότι τόσο η ανάπτυξη και σταθερότητα, όσο και η δημοσιονομική προσαρμογή, αποτελούν μέρος ενός συνολικού πακέτου προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η ευημερία που αναζητούν οι πολίτες μας», δήλωσε ο κ. Obama.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Dmitri Medvedev, δήλωσε στους ηγέτες των G8 ότι η Ρωσία θα διατηρήσει το ποσοστό των ξένων αποθεματικών που έχει σε ευρώ. "Ο ρώσος πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν θα μειώσουμε το ποσοστό των ευρώ στα αποθεματικά μας έτσι ώστε να να μην στείλουμε τα λάθος σινιάλα για την κατάσταση στην Ευρώπη", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της χώρας, Stanislav Voskresensky, μετά τη συνεδρίαση της G8.

Εξάλλου, μετά τη συνάντηση που είχαν νωρίς το πρωί ο αμερικανός πρόεδρος με τον βρετανό πρωθυπουργό, ο David Cameron δήλωσε πως διέκρινε μια «αυξανόμενη αίσθηση του επείγοντος ότι πρέπει να ληφθούν δράσεις», σε ότι αφορά την κρίση της ευρωζώνης.
«Πρέπει να δημιουργηθούν εναλλακτικά σχέδια και η ενίσχυση των τραπεζών, της διακυβέρνησης, των τειχών ασφαλείας –όλα αυτά πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φάνηκαν την Παρασκευή πρόθυμοι να τονίσουν ότι θα υπερασπιστούν την προστασία των τραπεζών τους, μετά τις ανησυχίες περί κατάρρευσης της ισπανικής οικονομίας που δημιούργησαν δημοσιεύματα στον Τύπο τα οποία έκαναν λόγο για κλιμάκωση των επισφαλών δανείων.

«Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να εγγυηθούμε την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Herman Van Rompuy.

Δίνοντας από χθες τον τόνο της συνεδρίασης της G8 ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama ευθυγραμμίστηκε με τον νέο γάλλο πρόεδρο σε ότι αφορά το αίτημα για περισσότερα οικονομικά κίνητρα στην Ευρώπη, επιφέροντας έτσι πλήγμα στα σκληρά προγράμματα λιτότητας που προωθεί η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel.

Η στάση του Obama αντανακλά τις ανησυχίες του ότι η κρίση της ευρωζώνης, η οποία απειλεί το μέλλον της νομισματικής ένωσης, θα μπορούσε να πλήξει την εύθραυστη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας –αλλά και τις πιθανότητές του για επανεκλογή τον Νοέμβριο.

Μετά τις συνομιλίες που είχε με τον γάλλο πρόεδρο Francois Hollande, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι δυο άνδρες συμφώνησαν πως η αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη ήταν «ένα θέμα εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο για τους Ευρωπαίους, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία».

«Προσβλέπουμε σε μια καρποφόρα συζήτηση αργότερα σήμερα (Παρασκευή) και αύριο (Σάββατο) με τους άλλους ηγέτες της G8 αναφορικά με το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε μια υπεύθυνη προσέγγιση στην δημοσιονομική προσαρμογή που θα συνδυάζεται με ισχυρή ανάπτυξη», δήλωσε πριν αναχωρήσει για το Camp David ο Barack Obama.

Η Angela Merkel, η οποία επιμένει στην ανάγκη για σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα των ελλειμμάτων παρά το γεγονός ότι εξοργισμένοι ψηφοφόροι έχουν ήδη ανατρέψει ορισμένες από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, βρέθηκε απομονωμένη στη σύνοδο.


Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει

Αντανακλώντας τον όλο και μεγαλύτερο εκνευρισμό με την Ελλάδα –μετά και την αναταραχή στον απόηχο των εκλογών της 6ης Μαΐου- ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron ζήτησε από τα μέλη της ευρωζώνης αποφασιστικές ενέργειες και τόνισε πως οι Έλληνες πρέπει «να αποφασίσουν τι θέλουν» σε ότι αφορά την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Από τις συνομιλίες δεν αναμένεται να προκύψουν σοβαρές αποφάσεις σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική, όμως ο Obama θα πιέσει τους Ευρωπαίους να εργαστούν πιο σκληρά για να υπάρξει μια συνολική προσέγγιση ως προς τα ευρωπαϊκά προβλήματα χρέους.

Σημειώνεται πως χθες, για πρώτη φορά, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως η ΕΕ επεξεργάζεται εναλλακτικά σχέδια για την περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Γεγονός που διαψεύστηκε από τις Βρυξέλλες.

Η απομόνωση της Γερμανίας

Οι πρόεδροι της Γαλλίας και των ΗΠΑ φάνηκε να «συγχρονίζονται» σε ότι αφορά την κρίση στην ευρωζώνη.

Ο κ. Hollande δήλωσε πως μίλησε στον κ. Obama αναφορικά με την ανάγκη να μπει προτεραιότητα στην ανάπτυξη και πως συμφώνησαν επίσης ότι είναι σημαντικό να βρεθεί τρόπος ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση Obama έχει δαπανήσει τεράστια ποσά προκειμένου να αντιμετωπίσει την αμερικανική ύφεση του 2007-2009, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος εδώ και καιρό παροτρύνει τους ευρωπαίους να κάνουν περισσότερα για να τονώσουν την ανάπτυξη. Ο κ. Hollande προσπαθεί να αμβλύνει την λιτότητα με περισσότερες επενδύσεις σε υποδομές που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Όπως και ο Cameron, ο καναδός πρωθυπουργός Stephen Harper πολύ συχνά επέκρινε τον τρόπο που χειρίζονται οι ηγέτες της ευρωζώνης τα προβλήματα χρέους. Ο ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti ζητούσε, μάλιστα, αναπτυξιακά μέτρα πριν τον Hollande. 

Έτσι, φάνηκε πως θα υπήρχε μια σχετική  «απομόνωση» της Merkel –η οποία χρησιμοποιεί την θέση της Γερμανίας ως της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης προκειμένου να πιέσει τους υπόλοιπους να τηρήσουν σκληρή στάση σε ότι αφορά τα χρέη - στη διάρκεια της συνεδρίασης της G8 στο Camp David.

«Η Γερμανία είναι σίγουρα αρκετά απομονωμένη», δήλωσε ο Domenico Lombardi, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ ο οποίος είναι τώρα senior fellow στο think tank Brookings Institution. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν και η Γερμανία είχε το «πάνω χέρι» όταν στο επίκεντρο βρίσκονταν το θέμα του ελέγχου των χρεών, ωστόσο «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα έχει γίνει μια συστημική κρίση» και αυτό είναι που θα πρέπει τώρα να βρεθεί στο επίκεντρο.

Μια ηπιότερη προσέγγιση

Αν και η Merkel θέλει η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη να συνδεθεί με την τήρηση των μέτρων λιτότητας που προβλέπονται στα προγράμματα διάσωσης της χώρας, ο Hollande ψάχνει μια πιο ήπια προσέγγιση.

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της επανακεφαλαιοποίησης από την Ευρώπη των προβληματικών τραπεζών της Ισπανίας, κάτι που σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή σε ότι αφορά το «πέρασμα» μεγαλύτερων ευθυνών στα «χέρια» της Ευρώπης από τα μεμονωμένα κράτη.

Στηρίζοντας τις εκκλήσεις για μια συγκεντρωτική προσπάθεια για ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso, δήλωσε πως υπάρχει ανάγκη να προωθηθεί η ανάπτυξη την ώρα που θα «μπαίνουν σε τάξη» τα δημοσιονομικά και πως αυτό θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της συνόδου των G8. Επέμεινε, πάντως, πως «θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη».

Πετρέλαιο

Στην ατζέντα των G8 θα βρεθεί και η τιμή του πετρελαίου. Ο Obama μπορεί να εξασφαλίσει την στήριξη ώστε ουσιαστικά να προεγκριθεί αποδέσμευση στρατηγικών πετρελαϊκών αποθεμάτων αυτό το καλοκαίρι, όταν θα τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης προς το Ιράν.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο, ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron δήλωσε ότι «Αντιμετωπίζουμε εδώ τις δυο μεγαλύτερες απειλές για τις οικονομίες όλων μας, αυτές είναι φυσικά η κρίση της ευρωζώνης αλλά επίσης οι πολύ υψηλές τιμές του πετρελαίου που μεταφράζονται σε υψηλές τιμές στις αντλίες των πρατηρίων καυσίμων και σημειώνουμε πρόοδο και στα δύο», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Cameron πάντως δεν έδωσε λεπτομέρειες σε ότι αφορά την ενδεχόμενη αποδέσμευση στρατηγικών πετρελαϊκών αποθεμάτων. Το θέμα εκτιμάται ότι θα συζητηθεί στο session που θα αφορά την ενέργεια.

Τα άλλα θέματα στη ατζέντα

Η σύνοδος της G8 που πραγματοποιείται στο Camp David ανοίγει την αυλαία για τις τετραήμερες διπλωματικές διεργασίες –συμπεριλαμβανομένης της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στο Σικάγο- οι οποίες θα «δοκιμάσουν» τις δυνατότητες των ηγετών να κατευνάσουν τις ανησυχίες περί απειλής μιας ακόμα οικονομικής κατάρρευσης, αλλά και τους σχεδιασμούς σε ότι αφορά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Στο δείπνο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, οι ηγέτες συζήτησαν και για άλλα παγκόσμια προβλήματα. Η ομάδα των ηγετών, στην οποία συμμετείχε και ο ρώσος πρωθυπουργός Dmitry Medvedev, συμφώνησε εν όψει των συνομιλιών που θα έχουν την ερχόμενη εβδομάδα οι παγκόσμιες δυνάμεις με το Ιράν, ότι η Τεχεράνη πρέπει να απαντήσει σε ερωτήματα αναφορικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, όπως γνωστοποίησε αμερικανός αξιωματούχος.

Στην «ατζέντα» βρέθηκαν επίσης η Βόρεια Κορέα, η Συρία και η Μιανμάρ, όμως το θέμα που κυριάρχησε ήταν η παγκόσμια οικονομία.

*** Το κείμενο της ανακοίνωσης των G8 (στην αγγλική) επισυνάπτεται στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v