Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Obama: Πρόβλημα πολιτικής βούλησης στην Ευρώπη

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε ένα ισχυρό σχέδιο από την Ευρώπη και λήψη δύσκολων αποφάσεων για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, αλλά είναι θέμα πολιτικής βούλησης.

Obama: Πρόβλημα πολιτικής βούλησης στην Ευρώπη
Τη βαθιά του ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη εξέφρασε ο Barack Obama, προβλέποντας ότι η αναταραχή θα συνεχιστεί στις αγορές, μέχρις ότου η Ευρώπη παρουσιάσει πραγματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Μέχρις ότου παρουσιάσουμε ένα ισχυρό σχέδιο και μία δομή που θα δίνει ένα σαφές μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρώπη στηρίζει το ευρώ και θα κάνει ό,τι χρειάζεται θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτού του είδους τις αναταραχές», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Αυστραλία.

Ο κ. Obama υποστήριξε, παράλληλα, πως τα προβλήματα της Ευρώπης δεν είναι τεχνικά, αλλά στην ουσία η Γηραιά Ήπειρος αντιμετωπίζει «πρόβλημα πολιτικής βούλησης». «Θα συνεχίσουμε να συμβουλεύουμε τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις επιλογές που νομίζουμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να καθησυχαστούν οι αγορές», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Από την πλευρά τους, θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες δύσκολες αποφάσεις». «Τελικά, αυτό που χρειάζονται είναι ένα τείχος προστασίας, που θα στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι στηρίζουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ότι στηρίζουν το ευρώ», κατέληξε ο Barack Obama.

Αντίστοιχα μηνύματα στέλνουν και άλλα ανώτατα στελέχη της Ουάσιγκτον. Ο Alan Kruger, πρόεδρος του οικονομικού συμβουλίου του Λευκού Οίκου, δήλωσε πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους είναι ο πρωταρχικός κίνδυνος για την οικονομία των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών Timothy Geithner δήλωσε πως η Ευρώπη έχει το δύσκολο καθήκον να ενισχύσει την αξιοπιστία ορισμένων μελών της, ωθώντας ταυτόχρονα την ανάπτυξη. «Αυτή είναι μία δύσκολη ισορροπία και βλέπουμε ότι το παλεύουν, πιστεύω όμως ότι σταδιακά καταγράφουν πρόοδο», δήλωσε σε συνέδριο που έγινε από τη Wall Street Journal και συμπλήρωσε: «Είναι αναμφίβολα εντός των δυνατοτήτων της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κατάσταση».

Ο κ. Geithner επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να παίξει μεγαλύτερο ρόλο, αναγνωρίζοντας όμως παράλληλα τις ενστάσεις της Γερμανίας για ανάγκη διατήρησης της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μία κεντρική τράπεζα μπορεί να διαδραματίσει αποτελεσματικά υποστηρικτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης, χωρίς να παραβιαστούν οι εμφανείς περιορισμοί της ανεξαρτησίας», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v