Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Γαλλία και Γερμανία καθοδηγούν την ανάπτυξη

Με κινητήριες δυνάμεις την Γαλλία και τη Γερμανία, η ευρωζώνη κατέγραψε θετικό ρυθμό ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο, αν και οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι φόβοι για ύφεση δεν έχουν απομακρυνθεί.

ΕΕ: Γαλλία και Γερμανία καθοδηγούν την ανάπτυξη
Με κινητήριες δυνάμεις την Γαλλία και τη Γερμανία, η ευρωζώνη κατέγραψε θετικό ρυθμό ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο, αν και οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι φόβοι για ύφεση δεν έχουν απομακρυνθεί.

Συγκεκριμένα το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο του 2011, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Τα στοιχεία είναι ανάλογα με τις προβλέψεις των αναλυτών, όπως αποτυπώθηκαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο κατά 1,4%. Επισημαίνεται ότι το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ ευρωζώνης είχε επίσης αναπτυχθεί κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση.

Γερμανία και Γαλλία, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, καθοδήγησαν την αναπτυξιακή πορεία. Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Επιπλέον, αναθεωρήθηκε ανοδικά ο ρυθμός ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο στο 0,3% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 0,1%. Σε ετήσια βάση, το γερμανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2,5% το τρίτο τρίμηνο

Η Γαλλία παράλληλα, επέστρεψε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους με το ΑΕΠ της χώρας να αυξάνεται κατά 0,4%. Το προηγούμενο τρίμηνο η γαλλική οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 0,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας INSEE, οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 0,3% ενώ η συνολική εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε επίσης κατά 0,3%, ενώ το προηγούμενο τρίμηνο είχε μειωθεί κατά 0,3%.

Στην υπόλοιπη ευρωζώνη ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι εξίσου θετική. Ισπανία και Βέλγιο κατέγραψαν στασιμότητα το τρίτο τρίμηνο, ενώ Ολλανδία και Πορτογαλία σημείωσαν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

«Αυτή η μέτρια πορεία του τρίτου τριμήνου έχει ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, τα στοιχεία αυτά είναι η ηρεμία πριν την καταιγίδα» δηλώνει ο Nick Kounis της ΑΒΝ Amro. «Το γεγονός ότι η πραγματική οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη εν μέσω κλιμακούμενης κρίσης χρέους είναι ενθαρρυντικό» δήλωσε ο Martin van Vliet, τα ης ING και συμπλήρωσε: «Παρόλα αυτά, εάν κοιτάξει κανείς κάτω από την επιφάνεια, η κατάσταση δεν είναι τόσο ρόδινη»
Τελευταία άλλωστε, υπήρξε πληθώρα δυσοίωνων μακροοικονομικών στοιχείων, όπως επιβράδυνση των εξαγωγών και αύξηση της ανεργίας, που συνηγορούν στο σενάριο της ύφεσης στην ευρωζώνη. Ακόμη και ο Mario Draghi, ο νέος επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έκανε λόγο για «μέτρια ύφεση» στην ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v