"Έφυγε" ο συνιδρυτής της Apple Steve Jobs

Ο Steve Jobs, ένας από τους μεγαλύτερους οραματιστές επιχειρηματίες, που μεταμόρφωσε τη Silicon Valley και τις καθημερινές συνήθειες εκατομμυρίων ανθρώπων, "έφυγε" στα 56 του χρόνια.

Έφυγε ο συνιδρυτής της Apple Steve Jobs
Ο Steve Jobs, ένας από τους μεγαλύτερους οραματιστές επιχειρηματίες, που μεταμόρφωσε τη Silicon Valley και τις καθημερινές συνήθειες εκατομμυρίων ανθρώπων, «έφυγε» στα 56 του χρόνια. Παρά τη γνωστή μάχη του με τον καρκίνο του παγκρέατος, ο θάνατός του είναι σοκ όχι μόνο για τον κόσμο της τεχνολογίας αλλά για τους ηγέτες ανά τον κόσμο και για εκατομμύρια φίλους της Apple.

«Ο κόσμος έχασε έναν οραματιστή. Ίσως να μην υπάρχει μεγαλύτερο εγκώμιο για την επιτυχία του Steve από το γεγονός ότι όλος ο κόσμος έμαθε γι' αυτόν από τις συσκευές που εφηύρε», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Barrack Obama.

Σε αντίστοιχες ανακοινώσεις προέβησαν οι ισχυρότεροι άνδρες του διεθνούς επιχειρείν, και όχι μόνο. Ο Bill Gates, ο Rupert Murdoch, ο Mark Zuckerberg, ο Arnold Schwarzenegger, ο Paul Allen, ο Larry Page, ο Michael Dell και ο Spike Lee είναι μερικοί από εκείνους που έσπευσαν να μιλήσουν για τον Steve Jobs με μηνύματά τους στο Twitter.

Θαυμαστές του αποτίουν φόρο τιμής στα υποκαταστήματα της εταιρίας ανά τον κόσμο, από το Λος Άντζελες μέχρι το Σίδνεϊ, αφήνοντας κεριά, λουλούδια ή ακόμη και τα iPod τους, ενώ στον επιχειρηματικό κόσμο πολλοί αναρωτιούνται για το μέλλον της Apple χωρίς τον Jobs.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και ο δρόμος προς την επιτυχία

Ο ίδιος, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Stanford το 2005, είχε πει: «Το να θυμάμαι συνέχεια ότι σύντομα θα πεθάνω είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχω για να παίρνω τις μεγαλύτερες αποφάσεις στη ζωή μου. Το να θυμάσαι συνέχεια ότι θα πεθάνεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να μην πέσεις στην παγίδα να φοβάσαι ότι μπορεί κάτι να χάσεις. Είσαι πάντα γυμνός. Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος να μην ακολουθήσεις την καρδιά σου. Ο χρόνος σου είναι περιορισμένος. Μην τον σπαταλάς ζώντας τη ζωή κάποιου άλλου. Μην παγιδεύεσαι από το δόγμα που είναι αποτέλεσμα νοοτροπίας άλλων ανθρώπων. Μην αφήνεις τη φασαρία που κάνουν οι άλλοι να πνίξει τη δική σου φωνή».

Ο Jobs υιοθετήθηκε σε μικρή ηλικία από οικογένεια Αμερικανών. Βιολογικοί του γονείς είναι ένας Σύριος φοιτητής και μία Αμερικανίδα από την Καλιφόρνια. Η δυσλεξία του δεν τον απέτρεψε από το να παρίσταται σε καλοκαιρινά σεμινάρια της Hewlett-Packard, όπου και γνώρισε τον μετέπειτα συνιδρυτή της Apple Steve Wozniak. Στα 18 του αποφασίζει να εγγραφεί στο Reed College του Oregon, ωστόσο τα παρατάει από το πρώτο κιόλας εξάμηνο -ο Steve Jobs δεν είχε πάρει ποτέ πτυχίο.

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει αποσπασματικά να παρακολουθεί μαθήματα καλλιγραφίας στο ίδιο κολλέγιο, ένας αγαπημένος του τομέας, χωρίς τον οποίο οι γραμματοσειρές των σημερινών υπολογιστών μας δεν θα ήταν οι ίδιες, σύμφωνα με δηλώσεις του. Είναι η εποχή όπου κοιμάται στο πάτωμα, σε δωμάτια συμφοιτητών του, γίνεται διανομέας μπουκαλιών Coca Cola και τρέφεται σε βουδιστικά συσσίτια για να ζήσει. Παράλληλα, πιάνει δουλειά ως τεχνικός στην εταιρία Atari (της γνωστής ρετρό κονσόλας βιντεοπαιχνιδιών) για να συγκεντρώσει χρήματα και να ταξιδέψει στην Ινδία, με στόχο την πνευματική ισορροπία.

Το ταξίδι έγινε και όταν επέστρεψε δήλωσε πως έζησε μία από τις κορυφαίες εμπειρίες της ζωής του. Λίγο αργότερα, το 1976, ο εμπνευσμένος Jobs συνιδρύει με τον Wozniak και μερικούς ακόμη φίλους τους την Apple.

Η εκρηκτική του προσωπικότητα και το μεγάλο του «εγώ» δεν άργησαν να φανούν. Τις πρώτες ημέρες στην Apple, η εταιρία τύπωσε καρτελάκια για κάθε εργαζόμενο με έναν αριθμό δίπλα στο όνομα. Ο Jobs αναστατώθηκε τόσο πολύ όταν δίπλα από το όνομα του Wozniak είδε τον αριθμό #1 και δίπλα από το δικό του τον αριθμό #2, κίνησε γη και ουρανό. Τελικά απέκτησε το καρτελάκι με το νούμερο… #0, γιατί, όπως είπε, το μηδέν προηγείται του 1.

Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει με τους πρωτοποριακούς υπολογιστές Apple I και ΙΙ και το concept του graphic user interface (οι απαρχές της χρήσης υπολογιστικού περιβάλλοντος και ποντικιού όπως τη γνωρίζουμε σήμερα) έκανε γρήγορα εκατομμυριούχο τον Jobs. Στις αρχές του '80 ο δαιμόνιος επιχειρηματίας «παρασύρει» το στέλεχος της Pepsi John Sculley να έρθει στην ομάδα της Apple, λέγοντάς του: «Θέλεις να πουλάς ζαχαρούχο νερό για την υπόλοιπη ζωή σου ή να έρθεις μαζί μου και να αλλάξουμε τον κόσμο;».

Μάλλον ο Jobs δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως ο Sculley όχι μόνο θα ερχόταν στην Apple, αλλά λίγα χρόνια μετά, το 1985, θα «έδιωχνε» τον ίδιο από την εταιρία που ίδρυσε, λόγω διαφωνιών περί ηγεσίας. Ο Jobs γίνεται παρελθόν για την Apple και ιδρύει τη δική του εταιρία τεχνολογίας, τη NeXT Computer, που παρά την αισθητική και τεχνολογική της υπεροχή δεν γνώρισε ποτέ ευρεία αναγνώριση εξαιτίας των τσουχτερών τιμών της.

Την ίδια περίοδο ο Jobs γίνεται διευθύνων σύμβουλος της Pixar, της γνωστής εταιρίας παραγωγής animation αριστουργημάτων, που κέρδισε τις εντυπώσεις από το πρώτο κιόλας τεχνολογικό της επίτευγμα, το Toy Story. Αργότερα, ο Jobs πούλησε την εταιρία στην Disney, αποκτώντας όμως τη διευθυντική θέση.

To 1996 η Apple δηλώνει πως προτίθεται να εξαγοράσει τη NeXT και ο Jobs επιστρέφει άτυπα στο τιμόνι. Τυπικά, ο τίτλος του CEO του αποδίδεται επισήμως το 2001. Ο δαιμόνιος Αμερικανός αποφασίζει να ξανακάνει την Apple επικερδή επιχείρηση και τα καταφέρνει με στρατηγικές κινήσεις, όπως το λανσάρισμα του λειτουργικού συστήματος MAC OS X.

«Νομίζω ότι ποτέ δεν εργάστηκα τόσο σκληρά για κάτι όσο για το Macintosh. Ήταν η πιο θαυμάσια εμπειρία της ζωής μου. Σχεδόν όλοι όσοι εργαστήκαμε μαζί γι' αυτό θα σας το πουν. Όταν τελειώσαμε, κανένας μας δεν ήθελε να το ανακοινώσει. Ήταν σαν να ξέραμε ότι όταν θα έφευγε από τα χέρια μας δεν θα ήταν πια δικό μας. Όταν τελικά το παρουσιάσαμε στη συνέλευση μετόχων, όλοι στο ακροατήριο επευφημούσαν για πέντε λεπτά. Στις πρώτες σειρές καθόταν η ομάδα Mac. Κανένας μας δεν πίστευε ότι το είχαμε πραγματικά ολοκληρώσει. Όλοι άρχισαν να κλαίνε». Αυτά είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Playboy.

Την τελευταία παραγωγικότατη δεκαετία πρόλαβε να μας συστήσει το iPod, το iTunes, το iPhone και το iPad, αγκαλιάζοντας κάθε τομέα της τεχνολογίας και της μουσικής στην καθημερινότητά μας και με τεχνικές marketing που οι γνώστες χαρακτηρίζουν… ιδιοφυείς.

Μαζί με την επιτυχία, ωστόσο, την πόρτα του Jobs χτύπησε και ο καρκίνος στο πάγκρεας. Αρχικά, ο δύσπιστος με τις ιατρικές πρακτικές Jobs αρνήθηκε να ακολουθήσει ιατρική θεραπεία και βάλθηκε να θεραπεύσει μόνος του τον καρκίνο, ακολουθώντας συγκεκριμένο μοντέλο διατροφής.

Ωστόσο, η επιδείνωση της υγείας του τον ανάγκασε να προχωρήσει σε επέμβαση και τελικά σε μεταμόσχευση ήπατος. Οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του ήταν τόσο έντονες ώστε το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg δημοσίευσε κατά λάθος τον… επικήδειό του, στον οποίο μάλιστα τον κατέκρινε για την ισχνή φιλανθρωπική του δράση, παρά την τεράστια περιουσία του. Ο Jobs κατατάσσεται στους 150 πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, παρότι ο επίσημος ετήσιος μισθός του ως CEO της Apple ήταν 1 δολάριο!

Το μέλλον της Apple χωρίς τον Steve Jobs

Ο Jobs θα μείνει στην Ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους CEO, τόσο για το σχεδιαστικό του όραμα όσο και για τις εντυπωσιακές του ικανότητες πώλησης και marketing. Κατατάσσεται εξίσου υψηλά με ιστορικά ονόματα όπως ο Henry Ford. Είναι γνωστό ότι διοικούσε την Apple με σιδερένια πυγμή και πως κάθε σημείο της διαδικασίας ανάπτυξης ενός προϊόντος είχε τη δική του σφραγίδα.

Το πόσο θα αλλάξει η Apple χωρίς τον ίδιο στο τιμόνι είναι άγνωστο. Γεγονός είναι ότι οι επενδυτές και οι μέτοχοι είχαν προετοιμαστεί εδώ και καιρό. Όταν ο Jobs προχώρησε στην τρίτη χειρουργική επέμβαση, τον Ιανουάριο του 2001, άπαντες γνώριζαν ότι το μέλλον της Apple είναι χωρίς τον συνιδρυτή της στο τιμόνι. Ο Tim Cook χαρακτηρίζεται επάξιος αντικαταστάτης. Η επιτυχία του στην Apple αποδίδεται στο ότι έχει την ίδια τελειομανεία με τον Jobs, εξαντλητική εμμονή στη λεπτομέρεια και σκληρές διαπραγματευτικές τακτικές. 

Γεγονός είναι επίσης ότι η Apple έχει ορισμένα νέα προϊόντα στη φαρέτρα της και πως ο Tim Cook δεν είναι μόνος του. Ο γκουρού του design, Jonathan Ives, ο επικεφαλής του λογισμικού για την κινητή τηλεφωνία Scott Forstall και ο επικεφαλής marketing Phill Schiller είναι οι τρεις βασικοί και άκρως πολύτιμοι συνεργάτες του.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v