Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Πορτογαλία

Το Βερολίνο και το Παρίσι φέρονται να ασκούν πιέσεις στην Πορτογαλία να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης το συντομότερο δυνατό, ώστε να διασωθεί η Ισπανία. Στα 60 - 80 δισ. ευρώ υπολογίζεται η στήριξη προς τη Λισαβόνα.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Πορτογαλία
Εντείνονται οι πιέσεις στην Πορτογαλία να ενταχθεί και εκείνη στον μηχανισμό στήριξης, ενώ παράλληλα κορυφώνεται η αγωνία για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, καθώς αυτήν την εβδομάδα η Λισαβόνα όπως επίσης η Ισπανία και η Ιταλία προχωρούν σε κρίσιμες δημοπρασίες κρατικών τίτλων.

Το πρακτορείο Reuters επικαλείται δηλώσεις ανώτατου Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος, διατηρώντας την ανωνυμία του, αποκαλύπτει ότι οι πιέσεις προς την κυβέρνηση της Λισαβόνας εντείνονται, αν και επισήμως τέτοιες συζητήσεις δεν έχουν ξεκινήσει.

"Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν δείξει, στο πλαίσιο του Eurogroup, ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης το νωρίτερο δυνατό", δηλώνει ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι τις θέσεις του γαλλογερμανικού άξονα ενστερνίζονται πλέον η Φινλανδία και η Ολλανδία.

Όπως αναφέρει το Reuters, στόχος του γαλλογερμανικού άξονα είναι να διασωθεί η Ισπανία. "Η πραγματική μάχη είναι εκείνη για την Ισπανία", αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στο Reuters και συμπληρώνει: "Νομίζω, όμως, ότι σε αυτήν την περίπτωση έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας".

Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού "Der Spiegel", επίσης, αποκαλύπτει ότι το Βερολίνο και το Παρίσι εντείνουν τις πιέσεις προς τη Λισαβόνα, ενώ η γερμανική εφημερίδα "Welt am Sontag" αποκαλύπτει πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τηλεφωνούν στον Πορτογάλο ομόλογό τους κ. Fernando Teixeira dos Santos "αρκετές φορές την ημέρα", καλώντας τον να ζητήσει ένταξη στον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Η μεγαλύτερη πορτογαλική εφημερίδα "Publico" στο κύριο άρθρο της εκτιμά ότι η προσφυγή της χώρας είναι αναπόφευκτη. "Μόνο ένα θαύμα θα μας σώσει από το ΔΝΤ", γράφει το editorial της Publico. Εξάλλου, την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αρνείται πλέον να δεχτεί πορτογαλικά ομόλογα ως collateral σε συμφωνίες repo.

Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομικούς αναλυτές καταλήγει στο ότι η συντριπτική πλειοψηφία (44 από τους 51 που συμμετείχαν σε αυτήν) προβλέπει προσφυγή της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης.

Η προσδοκία αυτή οδήγησε την προηγούμενη εβδομάδα το επιτόκιο των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων σε νέο υψηλό, άνω του 7%. Οι πιέσεις είναι τόσο έντονες ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε να παρέμβει εκ νέου στην αγορά ομολόγων την Παρασκευή, όπως τουλάχιστον αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg.

Ως προς το ύψος της πορτογαλικής στήριξης, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters εκτιμά ότι "θα είναι μεγαλύτερο από 50 δισ. ευρώ, αλλά λιγότερο από 100 δισ. ευρώ, κάπου ανάμεσα στα 60 με 80 δισ.".

- Μπαράζ ευρωπαϊκών δημοπρασιών

Αυτή την εβδομάδα πάντως, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες θα δοκιμάσουν την προσβασιμότητά τους στις αγορές, καθώς τις επόμενες ημέρες πραγματοποιούνται αλυσιδωτές δημοπρασίες κρατικών τίτλων, τις οποίες η Commerzbank υπολογίζει συνολικά στα 24 δισ ευρώ.

Η Γαλλία θα προχωρήσει στις 10 Ιανουαρίου σε δημοπρασία βραχυπρόθεσμων τίτλων με στόχο άντλησης 7 δισ. ευρώ. Μία ημέρα αργότερα, η Ιταλία θα εκδώσει ετήσιους τίτλους με στόχο άντλησης 7 δισ. ευρώ, ενώ στις 12 Ιανουαρίου, η Πορτογαλία θα δημοπρατήσει ομόλογα λήξεις 2014 και 2020. Η ισπανική δημοπρασία τίτλων λήξης το 2016 θα υλοποιηθεί στις 13 Ιανουαρίου.

Επισημαίνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Πορτογαλία προχώρησε σε δημοπράτηση εξάμηνων εντόκων όπου καταγράφηκε εκτίναξη του κόστος δανεισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v