Εκλογές το συντομότερο “για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός το μέλλον που του αξίζει” ζήτησε ο Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τα αμυντικά.
Προηγουμένως ανέπτυξε τους λόγους:
“Αποτελεσματική άμυνα χωρίς ισχυρή εξωτερική πολιτική δεν σημαίνει τίποτα. Η εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει και στρατηγική, που δεν έχετε, και να είναι πολυδιάστατη, και να προλαμβάνει τα αδιέξοδα, ακριβώς το αντίθετο με ό,τι κάνετε. Να κατοχυρώνει την Ελλάδα ως χώρα με πρωτοβουλίες σταθερότητας και ειρήνης, που δεν το κάνετε. Ασφαλής χώρα δεν γίνεται χωρίς ισχυρή κοινωνία, ισχυρή οικονομία και ισχυρή δημοκρατία. Και εκεί δημιουργείτε σοβαρά προβλήματα”.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε επίσης:
“Σαφώς και η χώρα μας αντιμετωπίζει απειλές και προκλήσεις από την Τουρκία. Η τουρκική ηγεσία έχει υιοθετήσει μια αναθεωρητική εξωτερική πολιτική, με προκλήσεις στο Αιγαίο και με τη διαρκή αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Με την αναθεωρητική λογική της Γαλάζιας Πατρίδας, την απειλητική διακήρυξη του casus belli, και την παράνομη εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.
Θέλουμε μια Ευρώπη που να διασφαλίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών με στρατηγική αυτονομία, ενισχυμένη σε κάθε τομέα εθνικής ισχύος : Στην οικονομία, την ανταγωνιστικότητα, στις κρίσιμες πρώτες ύλες, την τεχνολογία, την άμυνα, την εξωτερική πολιτική.
Αλλά προσοχή, όλα τα παραπάνω έχουν αξία όχι για να θησαυρίσουν οι αμυντικές βιομηχανίες, ούτε κάποια κράτη να το θεωρήσουν ευκαιρία ανάπτυξης εις βάρος μικρότερων κρατών, αλλά στο μέτρο που προστατεύουν το μοναδικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα: σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν εκπτώσεις στο κοινωνικό μας μοντέλο, που είναι και ένα μοναδικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα.
Η κυβέρνηση σας, από το 2019 υποχωρεί συνεχώς στα ελληνοτουρκικά χωρίς καθαρή στιβαρή στρατηγική, ενώ η Τουρκία ενισχύει τη διεθνή της θέση, με γεωπολιτική επιρροή.
Εγχώρια βιομηχανία
Τόσο η Λευκή Βίβλος για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Ετοιμότητα 2030 όσο και το πρόγραμμα RearmEU αποτελούν δειλά και ανεπαρκή βήματα. Σε σχέση με προηγούμενα κείμενα για το μέλλον της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, η Λευκή Βίβλος πάσχει από ένα έλλειμμα ευρωπαϊκής προοπτικής, καθώς υπερισχύει καταφανώς ο διακυβερνητικός χαρακτήρας.
Απουσιάζει το σχέδιο πως η Ευρωπαϊκή Ρήτρα για την Κοινή Άμυνα, το άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης, θα μετουσιωθεί σε μία πραγματική εγγύηση ασφαλείας για τη χώρα μας αλλά και για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΟ ρόλος της ΕΕ εξακολουθεί να είναι κυρίως ρυθμιστικός και χρηματοδοτικός, χωρίς μάλιστα να προτείνονται νέες μορφές χρηματοδοτήσεις πέραν των νέων δανείων που θα επιβαρύνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Παρά ταύτα, στον βαθμό που προχωρήσει η πρόταση για τον Μηχανισμό SAFE για τα δάνεια με ευρωπαϊκή εγγύηση ύψους 150 δισ. ευρώ, η χώρα μας οφείλει να διεκδικήσει μερίδιο για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής βλημάτων πυροβολικού, ανάπτυξη drones και συμμετοχή σε άλλα κοινά προγράμματα ανάπτυξης και παραγωγής οπλικών συστημάτων.
Πάνω από όλα όμως, από τις πρόσφατες ευρωπαϊκές αποφάσεις απουσιάζει εκκωφαντικά η πολιτική βούληση για έκδοση ειδικού ευρώ-ομολόγου για αμυντικούς σκοπούς, όπως έγινε και με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Διότι η ρήτρα διαφυγής ναι μεν επιτρέπει να αφαιρείται λογιστικά από το έλλειμμα μέρος των αμυντικών δαπανών, αλλά η αύξηση του δημοσίου χρέους θα είναι πραγματική, και θα τη λαμβάνουν υπόψη οι «αγορές». Ευνοούνται έτσι οι χώρες με μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια εις βάρος των χωρών με υψηλό χρέος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόγραμμα για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία που είναι τώρα υπό συζήτηση προβλέπεται ένας προϋπολογισμός μόλις 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι και το 2027.
Ούτε υπάρχει ορίζοντας για μια δομή διοίκησης υψηλότερου επιπέδου που να μπορεί να συντονίζει ετερογενείς στρατούς και να είναι σε θέση να λειτουργεί ως ένα πανευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα”.