Την πρώτη μεγάλη κόντρα είχαν χθες στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος με τους νέους ρόλους τους πλέον: αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρώτος, πρόεδρος του κόμματός του ο δεύτερος.
Σύμφωνα με στελέχη τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί (και τα κόμματά τους) σ' αυτό το μονοπάτι θα βαδίζουν εφεξής, διότι:
Ο κ. Ανδρουλάκης έχει προτάξει τη διείσδυση του ΠΑΣΟΚ στο κέντρο, καθώς εκτιμά ότι ένα μεγάλο τμήμα αυτού του χώρου “αναζητεί έκφραση”. Ως εκ τούτου, θα προσπαθήσει να το πείσει ότι μπορεί να βρει (εκλογική) στέγη στο κάποτε κραταιό, κυβερνητικό, κόμμα επειδή δεν έχει λόγο να φοβάται “πολιτικές που θυμίζουν ΣΥΡΙΖΑ” και, άρα, “αποτελούν ρίσκο”.
Για τον λόγο αυτό η Χαρ. Τρικούπη υπερτονίζει ότι ασκεί “μαχητική μεν, αξιόπιστη δε, αντιπολίτευση”, ενώ ουδόλως ενοχλείται από το κλίμα συναίνεσης (“στα μείζονα”) που εξέπεμψε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη την Τετάρτη.
Κατά τα ίδια στελέχη, το μείζον τώρα είναι “να επανέλθει, με σταθερότητα, το δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ”, δηλαδή το γνώριμο δικομματικό μοντέλο, ενώ στη συνέχεια, θα γίνουν και τα αναγκαία ανοίγματα “προς τα αριστερά”.
Αυτός, καταλήγουν, είναι ο λόγος της έντονης αντίδρασης του ΠΑΣΟΚ στον χαρακτηρισμό “πράσινος ΣΥΡΙΖΑ” που του απέδωσαν κυβερνητικά στελέχη, ο οποίος πάντως δείχνει να βγαίνει από το λεξιλόγιο τους μετά τη συνάντηση κορυφής της Τετάρτης.
Επίσης, το ΠΑΣΟΚ θέλει να καθιερωθεί ως αξιωματική αντιπολίτευσης, όχι μόνο στη Βουλή, αλλά κυρίως στην κοινωνία.
ΣΥΡΙΖΑ: Εμάς φοβάται η κυβέρνηση
Την ίδια προσπάθεια… από την ανάποδη επιχειρεί η “νέα” Κουμουνδούρου μετά την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου στην προεδρία του κόμματος. Όπως φάνηκε και χθες στη Βουλή θα γίνεται ανάδειξη, με αρνητικό πρόσημο, της “συναίνεσης” που είναι πρόθυμο να παρέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση”, όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως παράδειγμα αναφέρουν την περίφημη πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των κερδών των τραπεζών: “με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ τα όποια έσοδα από μία τέτοια φορολόγηση θα ήταν έως 200 εκατ. ευρώ, δηλαδή σταγόνα στον ωκεανό, ενώ με την δική μας το όφελος για τα δημόσιο ταμεία και, άρα, για την κοινωνία, θα ξεπερνούσε το ένα δισ. ευρώ”, λένε.
Ως “τρανταχτή” επίδειξη συναινετικής διάθεσης του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση και, προσωπικά, προς τον πρωθυπουργό, αναφέρουν το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν ζήτησε τον λόγο από τον κ. Μητσοτάκη, κατά τη συνάντησή του, για την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ, της οποίας πολιτικός προϊστάμενος είναι ο πρωθυπουργός.
Η εν λόγω κατηγορία εξοργίζει τον κ. Ανδρουλάκη, όπως φάνηκε από την χθεσινή του αντίδραση στη Βουλή όταν το έθιξε ο κ. Φάμελλος, καθώς μίλησε για “φτηνά” και “δηλητηριώδη” υπονοούμενα.
Σχέδια για επανάκτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Αντίστοιχα, αυτό που εξοργίζει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η απώλεια του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ως αποτέλεσμα της τελευταίας διάσπασης) και, ως εκ τούτου, η αναγόρευση του κ. Ανδρουλάκη ως τέταρτου Πολιτειακού παράγοντα. Θέση δηλαδή που υπό τις προηγούμενες συνθήκες θα είχε ο κ. Φάμελλος.
Ως προς τη ρητορική, ο κ. Φάμελλος φροντίζει να διευκρινίζει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση στην κοινωνία” λόγω των πολιτικών του θέσεων που τρομάζουν την κυβέρνηση.
Σε… πρακτικό επίπεδο πάντως εντείνονται οι συζητήσεις για την επανάκτηση της δεύτερης θέσης στη Βουλή και, άρα, του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κατά τους “ζυμωτές”, δεδομένου ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής της Νέας Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων σε ένα κοινό σχήμα, με δύο οφέλη:
-Το άθροισμα των βουλευτών τους να ξεπεράσει τον αριθμό των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ώστε το σχήμα να βρεθεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί σήμερα 27 βουλευτές (σ.σ. χωρίς να αποκλείεται νέα μείωση) και η Νέας Αριστεράς 11. Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ έχει 31 βουλευτές και δεν αποκλείεται να κερδίσει 1-2 ακόμα από μετακινήσεις που οφείλονται στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. “Ακόμα και εάν δεν δεχτούν όλοι οι βουλευτές της ΝΕ.ΑΡ. να ενταχθούν στο συνεργατικό σχήμα, αρκούν 7-8 για. Να επιτευχθεί ο στόχος”, λένε στελέχη που μετέχουν στις ζυμώσεις.
-Το δεύτερο όφελος θα αφορά την εικόνα της επανενωμένης Αριστεράς, η οποία, λένε, θα λειτουργήσει προωθητικά στο αριστερό ακροατήριο.
Όπως διευκρινίζουν πάντως, “οι καρποί θα φανούν περί την άνοιξη”, εάν, βεβαίως, ευοδωθούν οι εν λόγω. προσπάθειες. Kαι εάν, όπως παρατηρούν οι ψύχραιμοι, δεν ανοίξει βηματισμό (εντός κι εκτός Βουλής) το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη.