Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκοπήσεις και υποβιβασμός στη Βουλή τρομάζουν την Κουμουνδούρου

Έξαλλοι με την Θ. Τζάκρη αλλά σουρεάλ... ανοχή λόγω της 2ης θέσης. «Πιέσεις» στους επίφοβους βουλευτές να μην φύγουν. Το… σπεύδειν βραδέως Κασσελάκη για την ίδρυση του κόμματος.

Δημοσκοπήσεις και υποβιβασμός στη Βουλή τρομάζουν την Κουμουνδούρου

Οι πρώτες ημέρες μετά τη (νέα) διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν την κάθε πλευρά να λέει ότι ανοίγει πλέον τον δικό της κύκλο, μόνο που οι κύκλοι ακόμα τέμνονται, τουλάχιστον σε επίπεδο Βουλής.

Πέραν των τεσσάρων ανεξαρτητοποιήσεων δεν έχει υπάρξει άλλη ανάλογη κίνηση, ενώ τα κεντρικά στελέχη του κόμματος προσπαθούν με πιεστικά επιχειρήματα να αποτρέψουν τον υποβιβασμό του ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση που θα του στερήσουν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι ενδεικτική η φράση της Όλγας Γεροβασίλη χθες (από το Action24) ότι οι (προς αποχώρηση) βουλευτές πρέπει να προσέξουν να μη βρεθούν σε ΜΚΟ αντί σε κόμμα.

Αυτή η προσπάθεια πάντως οδηγεί και σε πρωτοφανώς σουρεάλ καταστάσεις: η Θεοδώρα Τζάκρη, για παράδειγμα, δήλωνε χθες το πρωί ότι είναι ειλημμένη απόφαση η αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ (“και θα πάρω κι άλλους μαζί”), ενώ το βράδυ είχε συμπρωταγωνιστικό ρόλο σε διαδικτυακή εκδήλωση, που παρακολούθησαν έως και 900 άτομα, με τίτλο: “Η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Στέφανος Κασσελάκης στο δικό μας κίνημα”.

Σε άλλες εποχές η κ. Τζάκρη θα είχε διαγραφεί αμέσως ωστόσο τώρα φαίνεται ότι για την Κουμουνδούρου προκρίνεται η ανάγκη να μη χαθεί η δεύτερη θέση στη Βουλή.

Σπεύδει βραδέως ο Κασσελάκης

Από την άλλη, ο Στέφανος Κασσελάκης σπεύδει βραδέως στην ίδρυση του κόμματός του, για δύο λόγους: πρώτον, διότι θέλει να διαψεύσει τους πρώην εσωκομματικούς αντιπάλους του ότι “τα είχε όλα έτοιμα” με στόχο να διασπάσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Και, δεύτερον, διότι θέλει να δώσει χαρακτηριστικά “κινήματος” στο νέο εγχείρημα, οπότε ρίχνει το βάρος στην οργάνωση “πυρήνων” σε όλη τη χώρα.

Ένας επιπλέον λόγος, ο οικονομικός, λέγεται ότι έχει ρυθμιστεί και δεν αποτελεί πρόβλημα - κάτι που θα φανεί (αν…) στις αμέσως επόμενες ημέρες με την ενοικίαση γραφείων και με τα έξοδα που συνεπάγεται “το χτίσιμο ενός κινήματος”.

Σε αυτή τη φάση τα εύσημα αποδίδονται στους εθελοντές (οι οποίοι “διπλασσιάστηκαν μετά …το “Γκάζι live” και την επίσημη αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ”), ωστόσο είναι σαφές ότι κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν λειτουργεί χωρίς έσοδα και έξοδα.

«Εξηγήσεις» για το κόψιμο συνέδρων

Πέραν τούτων, η Κουμουνδούρου μέσω “πηγών του ΣΥΡΙΖΑ” επιχείρησε χθες να απαντήσει στις κατηγορίες για αποκλεισμούς εκατοντάδων “κασσελακικών” συνέδρων και να πείσει ότι η ηγετική ομάδα είχε την απόλυτη πλειοψηφία στο σώμα των συνέδρων. Κατά τις “πηγές” δε, οι “κομμένοι” δεν ήταν πάνω από 2% οπότε, ακόμα και αν συμμετείχαν, επουδενί θα άλλαζαν οι συσχετισμοί.

Το μεγάλο πρόβλημα της ηγεσίας αυτή τη στιγμή είναι οι δημοσκοπήσεις και η αξιοπρεπής συμμετοχή στις κάλπες το επόμενο Σαββατοκύριακο (24 Νοεμβρίου) για την εκλογή προέδρου.

Ως προς το πρώτο, η γραμμή άμυνας είναι πως οι δύο δημοσκοπήσεις έγιναν σε φορτισμένο κλίμα, λόγω των γεγονότων στο συνέδριο και την επισημοποίηση της διάσπασης. “Όταν καθήσει ο κουρνιαχτός θα αλλάξει η εικόνα, αρκεί βεβαίως να κάνουμε κι εμείς ‘φυγή μπροστά’ και να ασχοληθούμε με τα προβλήματα της κοινωνίας μετά την εσωστρέφεια των προηγούμενων μηνών”, λένε στελέχη.

Το ποσοστό 3,5% (της Real Poll) έναντι 6,5% στο “κόμμα Κασσελάκη” δεν το δέχονται, αλλά δείχνουν προβληματισμένοι και για το 6,6% (της Opinion Poll), πόσο μάλλον που η “Πλεύση Ελευθερίας” της Ζωής Κωνσταντοπούλου ακολουθεί… κατά πόδας με 6,3%.

Με φυσική παρουσία οι προεδρικές εκλογές

Όσο για τις προεδρικές κάλπες, ευελπιστούν ότι η προσέλευση του κόσμου “θα είναι καλή”, αν και σε πενταψήφιο αριθμό (έναντι των 150.000 που προσήλθαν στις περσινές προεδρικές κάλπες).

Η απόφαση να είναι μόνο δια ζώσης η ψηφοφορία είναι ειλημμένη, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Παύλος Πολάκης ήταν κάθετα αρνητικός στην υβριδική ψηφοφορία, δηλαδή με φυσική παρουσία και με ηλεκτρονική συμμετοχή.

Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι το κλίμα θα ζεσταθεί από την ερχόμενη Τετάρτη που θα διεξαχθεί το debate ανάμεσα στους τέσσερις διεκδικητές της προεδρίας: Σωκράτη Φάμελλο, Παύλο Πολάκη, Νικόλα Φαραντούρη και Απόστολο Γκλέτσο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v