Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Τα τελευταία βήματα πριν την επερχόμενη διάσπαση

«Μάχη» στις οργανώσεις για την εκλογή συνέδρων και την κυριαρχία στο συνέδριο της 8ης Νοεμβρίου. Τι θα κάνει η πλευρά Κασσελάκη, εάν κρίνει ότι δεν είναι «σύννομη» η διαδικασία. Το σκεπτικό της Επ. Δεοντολογίας για τις υποψηφιότητες.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα τελευταία βήματα πριν την επερχόμενη διάσπαση

Οι προθεσμίες για την ανακήρυξη των υποψηφίων και την εγγραφή μελών με δικαίωμα ψήφου έληξαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, αντίστοιχα.

Πλέον, ολόκληρο το δυναμικό του «αντικασσελακικού» ΣΥΡΙΖΑ, από τη μια, και των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη, από την άλλη, έχει πέσει στη μάχη για την κυριαρχία στο συνέδριο, το οποίο, εάν δεν αναβληθεί τελικά, θα γίνει στις 8-10 Νοεμβρίου.

Οι σύνεδροι θα εκλεγούν από τις οργανώσεις το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και στην ουσία αυτή θα είναι η τελευταία μάχη που θα κρίνει τη χρονική στιγμή της νέας διάσπασης, καθώς:

- Η νέα ηγετική πλειοψηφία (“87”, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης) θεωρούν γεγονός τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη, μετά τη γνωστή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ως εκ τούτου, δεν αφήνουν περιθώρια άρσης του αποκλεισμού με απόφαση του συνεδρίου.

Όμως, εάν έχουν την πλειοψηφία στους συνέδρους (κάτι που θεωρούν σχεδόν βέβαιο), δεν αποκλείεται να δεχτούν να γίνει ψηφοφορία για την επικύρωση ή την ακύρωση του αποκλεισμού. Με την κίνηση αυτή θα επικυρωθεί μεν ο αποκλεισμός, ωστόσο δεν θα κατηγορηθούν για μη τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών.

Για αύριο έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου, μεταξύ άλλων, αναμένεται να γίνει γνωστός ο τελικός αριθμός των μελών του κόμματος, μαζί δηλαδή με όσους γράφτηκαν μέχρι και την Παρασκευή.

Πλευρά Κασσελάκη: Δεν τους εμπιστευόμαστε

- Τα στελέχη που στηρίζουν τον κ. Κασσελάκη δεν θεωρούν απίθανο (αν και δύσκολο) να επικρατήσουν στο Σώμα των συνέδρων και να πάρουν την ψηφοφορία για άρση του αποκλεισμού. Ακόμα και στην περίπτωση, λένε, που δεν έχουν την πλειοψηφία αλλά οριακά, ποντάρουν στο κλίμα που θα δημιουργηθεί, καθώς το συνέδριο θα εμφανίζεται κομμένο στα δύο.

Δεδομένου ότι έχει συσταθεί επιτροπή νομιμοποίησης των συνέδρων (εάν δηλαδή πληρούν τα κριτήρια ή εάν καλώς εξελέγησαν ή… καλώς αποκλείστηκαν), η πλευρά Κασσελάκη διατηρεί αμφιβολίες για το σύννομο των διαδικασιών.

«Μετά την ψήφο μομφής δεν τηρήθηκε το καταστατικό ενώ ο αποκλεισμός της υποψηφιότητάς του έγινε με πλειοψηφία 138 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, σε σύνολο 295 και με τρίωρη προσπάθεια να υπάρξει απαρτία. Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν θα ‘πειραχτούν’ οι αριθμοί στο συνέδριο;», σημειώνει ένα από τα στελέχη που στηρίζουν τον πρώην πρόεδρο.

Τι θα γίνει στην περίπτωση που διαπιστώσουν ότι… μαγειρεύτηκαν τα αποτελέσματα για την εκλογή συνέδρων; «Θα καταγγείλουμε και θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που δίνει το καταστατικό», λένε. Μία από αυτές είναι η συλλογή υπογραφών για τη διενέργεια εσωκομματικού δημοψηφίσματος με ένα και μόνο ερώτημα: Ναι ή όχι στην υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη;

Η διάσπαση στη βάση έχει γίνει

Όπως προκύπτει, όλα τα παραπάνω όχι απλά δεν θα συμβάλουν σε ήρεμη διεξαγωγή συνεδρίου και -κυρίως- ήρεμες προεδρικές εκλογές στις 24 Νοεμβρίου, αλλά θα απαξιώσουν ακόμα περισσότερο ένα κόμμα που από κυβερνών πριν από εννέα χρόνια, έχει ήδη κατρακυλήσει στο 6,5%.

Η διάσπαση στη βάση έχει ήδη συντελεστεί όπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις, καθώς η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται κατά του αποκλεισμού της υποψηφιότητας Κασσελάκη. Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB, αυτό το ποσοστό εμφανίζεται θηριώδες, αφού στο σχετικό ερώτημα, προς όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, το 74,3 «μάλλον» ή «σίγουρα» διαφωνεί με τον αποκλεισμό και το 22,4% απαντά ότι «σίγουρα» ή «μάλλον» συμφωνεί.

Με βάση τα παραπάνω, τόσο ο κ. Κασσελάκης όσο και τα στελέχη που τον στηρίζουν, θέτουν «θέμα δημοκρατίας» στο κόμμα, το οποίο εμφανίζουν ως το κεντρικό διακύβευμα του συνεδρίου.

Επ. Δεοντολογίας: Το συνέδριο αρμόδιο για τις υποψηφιότητες

Στο μεταξύ χθες δημοσιοποιήθηκε το σκεπτικό της πλειοψηφίας (9 μέλη στα 15) της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, βάσει του οποίου «αρμόδιο για να επικυρώσει τις υποψηφιότητες είναι το συνέδριο».

«Είχαμε πλήρη επίγνωση ότι στις σημερινές συνθήκες που επικρατεί το ‘όποιος δεν έχει απόψεις που να εξυπηρετούν τους σκοπούς μας είναι εναντίον μας’ θα βρεθούν καλοθελητές (ήδη βρέθηκαν) που θα μας εντάξουν σε κάποιο στρατόπεδο για να πλήξουν την αντικειμενικότητά μας, με προφανή στόχο να μειώσουν το κύρος των αποφάσεων της Επιτροπής Δεοντολογίας», τονίζεται. (σ.σ. η πλειοψηφία του οργάνου χαρακτηρίστηκε από στελέχη των “87” ως “κασσελακική”).

Με την επισήμανση: «Οι κατηγορίες αυτές δεν μας αγγίζουν. Όλοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Εμείς επιλέξαμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην αποστολή μας, με το όποιο τίμημα στις σημερινές συνθήκες, στο όνομα της προσωπικής μας ιστορίας και αξιοπρέπειας, και κυρίως με σεβασμό έναντι των συντρόφων που μας εξέλεξαν στο Συνέδριο και στα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που αγωνιούν».

Προς εξέταση… ο Απ. Γκλέτσος

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας αποφάσισε ομόφωνα να συστήσει, όπως προβλέπεται, τριμελές συμβούλιό της που θα εξετάσει τα θέματα σεξιστικών αναφορών από τον Απόστολο Γκλέτσο. Ο οποίος, ως γνωστόν, έχει ανακηρυχθεί επισήμως υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v