Με ορατό, πλέον, το ενδεχόμενο δημοσκοπικής εξαφάνισης του ΣΥΡΙΖΑ η νέα αντικασσελακική πλειοψηφία στα ηγετικά όργανα καλείται να αποφασίσει άμεσα εάν θα προχωρήσει στο προγραμματισμένο τριήμερο συνέδριο και στις προεδρικές εκλογές.
Την ίδια στιγμή, ο Στέφανος Κασσελάκης οργώνει τη χώρα θέτοντας το ίδιο απλό (ή απλοϊκό) ερώτημα: αφού λένε ότι η βάση του κόμματος δεν με θέλει, γιατί δεν με αφήνουν να φτάσω στις κάλπες και να χάσω;
Ακόμα και στελέχη των «87», δηλαδή του πυρήνα της νέας πλειοψηφίας, δεν αποκρύπτουν τον κίνδυνο εξαΰλωσης του κόμματος και, απλώς, επιρρίπτουν τις ευθύνες στον κ. Κασσελάκη, στον οποίον καταλογίζουν «σχεδιασμό διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να φτιάξει το δικό του κόμμα».
Ή Όλγα Γεροβασίλη, για παράδειγμα (σε άρθρο της στα «Παραπολιτικά»), μιλάει για «προφανές σχέδιο διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και απαξίωσης συνολικά της Αριστεράς, που υλοποιεί καθημερινά ο κ. Κασσελάκης», υπεραμυνόμενη όλων των εναντίον του αποφάσεων που λαμβάνονται συνεχώς μετά την ψήφο δυσπιστίας στην Κεντρική Επιτροπή: «Οποιοδήποτε δημοκρατικό κόμμα με στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας θα αντιδρούσε, προκειμένου να αυτοπροστατευτεί. Ακόμη κι αν κάποιες αποφάσεις είναι δύσκολες, υπάρχουν ορισμένες φορές που τις καθιστούν αναγκαίες», υποστηρίζει.
Ο κ. Κασσελάκης επέλεξε να απαντήσει ευθέως στις κατηγορίες περί σχεδίου διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, επιστρέφοντας τις ευθύνες στους αντιπάλους του. «Να εξαϋλώσω τον ΣΥΡΙΖΑ στο 0,5%» δεν θα μπορούσα και να ήθελα, το κάνουν με τεράστια επιτυχία οι άνθρωποι που έχουν καταλάβει το τιμόνι του κόμματος, έχοντας αναλάβει αυτή την εργολαβία. Με δύο διασπάσεις και λευκή απεργία, ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ πήρε 15% στις ευρωεκλογές», σημείωσε σε ανάρτηση του χθες το βράδυ.
Επισημαίνοντας ότι, αν ήθελε να κάνει νέο κόμμα, «το timing ήταν ο παράνομος αποκλεισμός της υποψηφιότητάς μου», τονίζει πως η προσπάθειά του συνίσταται στο να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «όπως κάθε πολίτης που έχει το συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγεσθαι», για να καταλήξει: «Αφού πιστεύουν ότι θα χάσω, ας μου επιτρέψουν να χάσω. Η μάχη πλέον δεν είναι προσωπική. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας».
«Απαξιωθήκαμε…»
Το ενδιαφέρον στοιχείο των τελευταίων ημερών (και ωρών, λόγω των δημοσκοπήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη) είναι ότι στελέχη που ανήκουν στους «87» θεωρούν μη αναστρέψιμη την πολιτική ζημιά που έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες 40 ημέρες, όχι τόσο λόγω της καθαίρεσης του κ. Κασσελάκη από το αξίωμα του προέδρου όσο εξαιτίας του αποκλεισμού της υποψηφιότητάς του. Και μάλιστα, όπως λένε, με τον τρόπο που έγινε, δηλαδή «με 138 ψήφους υπέρ του αποκλεισμού σε μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που χρειάστηκε τρεις ώρες για να αποκτήσει απαρτία 147 μελών σε σύνολο 295».
Στην επισήμανση ότι δεν προσήλθαν μέλη του οργάνου που στηρίζουν τον κ. Κασσελάκη, η απάντηση είναι ότι «αυτό το επιχείρημα κάνει χειρότερα τα πράγματα, διότι αποδεικνύει την επιρροή που ασκεί σχεδόν στη μισή Κεντρική Επιτροπή».
Έτερο στέλεχος που έχει στηλιτεύσει τον κ. Κασσελάκη με ιδιαίτερα σκληρά λόγια ομολογεί σε κατ' ιδίαν συζητήσεις πως μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία «απαξιώθηκε το ανώτατο στελεχιακό προσωπικό του κόμματος». Και, μάλιστα, όπως λέει, σε βαθμό που «όποιος κι αν βγει πρόεδρος, δεν θα έχει τύχη ούτε ο ίδιος ούτε το κόμμα, διότι θα πορευτεί με το ίδιο στελεχιακό προσωπικό στο πλευρό του».
Κατά τον ίδιον, «ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει τρέχοντας στην εποχή του Συνασπισμού και του “δώστε και σώστε για να μπούμε στη Βουλή”», επικαλούμενος τη συνεχή δημοσκοπική πτώση με παράλληλη άνοδο του ΠΑΣΟΚ.
Με deadline η νέα πλειοψηφία;
Σ' αυτό το βαρύ κλίμα, η συζήτηση για μια πρόσθετη υποψηφιότητα που θα έχει καλύτερη τύχη «από του Σωκράτη Φάμελλου και του Νικόλα Φαραντούρη» σκοντάφτει στην πίεση του χρόνου: την ερχόμενη Πέμπτη λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, οπότε «ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει τα επόμενα 24ωρα».
Η αναφορά μόνο στους παραπάνω δύο υποψήφιους γίνεται επειδή η εν λόγω συζήτηση αναπτύσσεται εντός των «87», οι οποίοι δεν θεωρούν “εκλεκτό» τους (κάθε άλλο…) τον Παύλο Πολάκη. Μέλος τους μάλιστα θεωρεί δεδομένο ότι «η συμμαχία που έγινε με μας και τον Πολάκη απέναντι στον Κασσελάκη έχει deadline την εκλογή νέου προέδρου, διότι μετά… αυτή η συμμαχία θα σπάσει».
Εννοείται ότι κανένα στέλεχος της «ευκαιριακής» πλειοψηφίας δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο να αρθεί ο αποκλεισμός της υποψηφιότητας Κασσελάκη.
«Η μάχη είναι υπαρξιακή, εάν κατέβαινε αυτός και κέρδιζε, θα φεύγαμε αμέσως εμείς από το κόμμα. Τώρα που δεν θα κατέβει, θα έχουμε απλώς ένα χρονικό περιθώριο μέχρι τις εθνικές εκλογές να σώσουμε ό,τι μπορούμε, ακόμα κι αν δεν συσταθεί νέος προοδευτικός φορέας για να διαχυθούμε μέσα σ' αυτόν», το επιχείρημα.
Τι θα γίνει με τους κασσελακικούς βουλευτές
Το βέβαιο είναι ότι μέχρι τις εθνικές εκλογές θα έχουν την κρατική χρηματοδότηση, που αντιστοιχεί στο περσινό 17,8% του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι βέβαιο όμως ότι θα μείνουν και στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς, όπως έχουμε αναφέρει προ πολλού, αρκούν πέντε αποχωρήσεις ή διαγραφές βουλευτών για να χάσει το κόμμα τη δεύτερη θέση, υπέρ του ΠΑΣΟΚ.
Κατά τις πληροφορίες, δεν αποκλείεται να αποχωρήσουν μέχρι τρεις κασσελακικοί βουλευτές σε πρώτη φάση, καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό του από την προεδρική κάλπη.
Οι υπόλοιποι, σε σύνολο 10-12 από τους 35 που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μείνουν στην κοινοβουλευτική ομάδα «υπερασπιζόμενοι» τον κ. Κασσελάκη και διαφωνώντας με την καθαίρεση και τον αποκλεισμό του.
Σε μια τέτοια περίπτωση, είτε θα διαγραφούν («οπότε δεν θα κατηγορηθούν για αποστασία»), είτε θα παραμένουν σε ένα «κόμμα σουρεάλ», όπως αναφέρει μη κασσελακικό στέλεχος. Με την επισήμανση ότι «οι τελικές αποφάσεις από τους βουλευτές “του” θα ληφθούν εάν και όταν ο Κασσελάκης ανακοινώσει δικό του κόμμα και καταγράψει καλό δημοσκοπικό ποσοστό».
Κοινώς, θα αργήσουμε να δούμε την τελευταία πράξη του δράματος.