Στην Κεντρική Επιτροπή, αύριο και μεθαύριο, θα γίνει η μεγάλη αναμέτρηση ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και σε όσους αμφισβητούν την προεδρία του, δηλαδή τους «87» και τον Παύλο Πολάκη. Η τελική πράξη του δράματος θα είναι η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που (αναμένεται ότι) θα του καταθέσουν οι αμφισβητίες, καθώς ο σχεδιασμός είναι ο εξής:
Θα επιδιωχθεί από την πλευρά τους πολιτική συμφωνία για προσφυγή σε νέες προεδρικές κάλπες.
- Εάν ο κ. Κασσελάκης δεν σηκώσει πάλι το γάντι (όπως δεν το σήκωσε ούτε χθες στην Πολιτική Γραμματεία), τότε θα κατατεθεί ενιαία πρόταση μομφής από τους «87» και τον κ. Πολάκη.
- Εάν η πρόταση περάσει, τότε θα τεθεί αυτομάτως θέμα νέων προεδρικών εκλογών και θα οργανωθεί έκτακτο συνέδριο, όπως ορίζει το καταστατικό, για την επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων.
- Εάν απορριφθεί, ο κ. Κασσελάκης θα έχει ανοικτό δρόμο προς το κανονικό, καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να περάσει τις αλλαγές που έχει προτείνει για τη δομή και τη λειτουργία του κόμματος.
Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, δεν θα υπάρξει η πλειοψηφία του 50%+1 στην Κεντρική Επιτροπή υπέρ μίας πρότασης μομφής. Καθοριστικό ρόλο φέρεται να παίζει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος αποκήρυξε κατηγορηματικά τη νέα προσφυγή σε προεδρικές κάλπες, ενώ διαθέτει μεγάλη επιρροή στο όργανο.
Σημειώνεται ότι, βάσει του καταστατικού, χρειάζεται πλειοψηφία επί των μελών και όχι επί των παρόντων. Τα μέλη του οργάνου είναι 296 (σ.σ. δεν αναπληρώθηκαν όλες οι θέσεις μετά τη διάσπαση του περσινού φθινοπώρου) και άρα απαιτείται να υπερψηφίσουν την πρόταση μομφής 149 μέλη.
Στο ερώτημα πώς γίνεται να συμπράξουν οι «87» με τον κ. Πολάκη, δεδομένης της εχθρικής σχέσης που υπάρχει μεταξύ τους, οι δύο πλευρές απαντούν: «Δεν είναι έγκλημα η στοίχιση πίσω από έναν κοινό στόχο, οι πολιτικές διαφορές μας είναι άλλο θέμα, δεν πάμε να γίνουμε ενιαία ομάδα».
Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν διαφορετικά πολιτικά κείμενα από τους «87» και από τον κ. Πολάκη, στα οποία θα αποτυπώνονται η θέση τους και θα καταλήγουν στην ανάγκη νέων προεδρικών εκλογών με πρωτοβουλία του κ. Κασσελάκη. Η από κοινού πρόταση μομφής θα κατατεθεί μετά την αναμενόμενη άρνησή του και αφού «θα έχει αποτύχει κάθε προσπάθεια πολιτικής συμφωνίας».
«Τον αριστερισμό τον πέρασα μικρός…»
Υπάρχει βεβαίως και το ενδεχόμενο να μην καταφέρει καμία πλευρά να «πιάσει» τον αριθμό 149. Σε αυτή την περίπτωση, η πρόταση μομφής δεν θα περάσει και το ξεκαθάρισμα θα παραπεμφθεί στο συνέδριο.
Κατά τις πληροφορίες, οι «87» και οι υποστηρικτές του κ. Πολάκη πολύ δύσκολα θα αγγίξουν τις 140 ψήφους, καθώς οι πρώτοι αριθμούν έως 100-110 μέλη.
Σύμφωνα με στελέχη της πλειοψηφίας, ο κ. Πολάκης έχασε ψήφους από τη στιγμή που επανεντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, κάτι που εξηγεί την απόφαση Κασσελάκη-Παππά για άρον άρον κλείσιμο της εκκρεμότητας.
Είναι ενδεικτική η απάντηση που φέρεται να έδωσε ο κ. Πολάκης στην παρότρυνση του κ. Κασσελάκη να δεσμευτούν όλοι οι βουλευτές ότι δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από την Κ.Ο. (σ.σ. εννοώντας προφανώς «αν δεν τους αρέσει το αποτέλεσμα της εσωκομματικής αναμέτρησης»): «Φυσικά και θα παραμείνω βουλευτής, τον αριστερισμό τον πέρασα μικρός. Εσύ με διέγραψες από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν έφυγα μόνος μου, εγώ πάντα ΣΥΡΙΖΑ θα είμαι και θα αγωνίζομαι για να ξαναγίνει κυβερνητική δύναμη»…
«Έστελνα μηνύματα στον Τσίπρα»…
Όπως προκύπτει, ο ΣΥΡΙΖΑ όπως θα μπει στην Κεντρική Επιτροπή έτσι θα βγει: βαριά τραυματισμένος, με τη νέα διάσπαση απλώς να μετατίθεται χρονικά. Το χάσμα που χωρίζει την ηγεσία με τους «87» (ή «ομάδα Τσίπρα») και τον κ. Πολάκη είναι αγεφύρωτο -αν και ίσως μικρότερο στη δεύτερη περίπτωση.
Ο κ. Κασσελάκης έχει αντιληφθεί πλήρως (αν και με καθυστέρηση) την ένταση του προβλήματος, όπως φάνηκε από τη χθεσινή του στάση στην Πολιτική Γραμματεία: εκτός από… το γάντι δεν σήκωσε ούτε τους τόνους και προσπάθησε να διαβεβαιώσει για τις ενωτικές προθέσεις του.
Και, μάλιστα, όχι μόνο για το μέλλον αλλά και κατά το παρελθόν, αφού, σύμφωνα με συνεργάτες του, είπε: «Στον ένα χρόνο που βρίσκομαι στη θέση του προέδρου, θεωρώ ότι ήμουν ειλικρινής και έντιμος προς όλες και όλους. Ακόμα και μέσα στον Απρίλιο, μετά την εκδήλωση για τις ευρωεκλογές, έστελνα μηνύματα στον Αλέξη Τσίπρα για να συντονίσουμε κοινές πρωτοβουλίες, όπως για τις γυναικοκτονίες, αλλά εκείνος τηρούσε σιγή ιχθύος».
Ανάλογες πρωτοβουλίες, όπως φέρεται να είπε, πήρε και προς τα στελέχη που τελικά αποχώρησαν: «Προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Νίκο Φίλη, τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Αλέξη Χαρίτση, ακόμη και προς την Έφη Αχτσιόγλου στην οποία πρότεινα να αναλάβει όποια θέση επιθυμούσε, για να πάει το κόμμα μπροστά».
Όπως λένε οι παραμένοντες στο πλευρό του (αν και με λιγότερο ενθουσιασμό), «αν μάθει να ακούει και να συζητάει, θα τα πάει καλύτερα». Υπονοώντας, για πρώτη φορά ορισμένοι, ότι δεν έδωσε δείγματα γραφής στη σύνθεση και στον διάλογο, όπως οφείλουν να κάνουν οι έχοντες ηγετικούς ρόλους.
Νέα παράταση για Χ. Σπίρτζη
Εν μέσω όλων αυτών, η «τύχη» του Χρήστου Σπίρτζη πήρε… και τέταρτη παράταση. Δεδομένου ότι είναι πολύ ισχυρή η θέση των μελών της Επιτροπής Δεοντολογίας για την αυστηρή ποινή της αναστολής κομματικής ιδιότητας ή για την έσχατη της διαγραφής, η απόφαση παραπέμφθηκε στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής την Τρίτη.
Όποια από τις δύο αποφάσεις προκριθεί, θα πρέπει να επικυρωθεί από επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς ο κ. Σπίρτζης είναι μέλος της. Δηλαδή, άγνωστο πότε -και εάν.