Ο ΣΥΡΙΖΑ «ξύπνησε» χθες με τα γνωστά σενάρια περί του αν και πώς θα αμφισβητηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή, το μεσημέρι βρέθηκε με την επανένταξη του Παύλου Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να μονοπωλεί όλες τις συζητήσεις και το βράδυ πάσχιζε να βρει… ακρωνύμιο για την προεδρική πρόταση περί μετονομασίας του κόμματος σε «Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς».
Το παιχνίδι του αιφνιδιασμού και της ανατροπής (αλλά και της μπλόφας…) θα διατηρηθεί μέχρι το Σαββατοκύριακο, που έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με την ατζέντα να αλλάζει συνέχεια και τις τακτικές συμμαχίες να επαναπροσδιορίζονται.
Η πρόταση να μετονομαστεί το κόμμα σε «Συνασπισμό Σύγχρονης Αριστεράς» έγινε από τον κ. Κασσελάκη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού, ενόψει του συνεδρίου (3-6 Οκτωβρίου). Κατά τις πληροφορίες, δεν βρέθηκαν υποστηρικτές του νέου τίτλου, ενώ ο ίδιος τον εμφάνισε ως μία ιδέα προς συζήτηση. Κατά τις πληροφορίες, ο κ. Κασσελάκης δεν συμπεριέλαβε το εν λόγω όνομα στις προτάσεις που έστειλε γραπτώς χθες το βράδυ στα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού, ενόψει της νέας συνεδρίασής της το μεσημέρι.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι αυτός που επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα του νέου ονόματος ήταν… ο Παύλος Πολάκης: «Επιτέλους σταματήστε την ανούσια αντιπαράθεση!!! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗ ΧΑΡΗ, ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΝ ΕΧΕΙ», ήταν η ανάρτησή του αργά το βράδυ. Για να προσθέσει όμως, απευθυνόμενος (όχι ονομαστικά) στον κ. Κασσελάκη: «Οι οργανωτικές αλλαγές εξυπηρετούν την υλοποίηση του πολιτικού σχεδίου αλλαγής που επαγγέλλεσαι! Όχι τον έλεγχο του μηχανισμού που θες να επιβάλεις!!».
Με την παρέμβαση αυτή ο κ. Πολάκης επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά τον βασικό λόγο της σφοδρής κριτικής του στον κ. Κασσελάκη, δηλαδή το αρχηγοκεντρικό μοντέλο που καθιστά τον πρόεδρο «CEO» με διακοσμητικά ηγετικά όργανα.
Όλες οι υπόλοιπες αλλαγές δεν αιφνιδίασαν καθώς είχαν παρουσιαστεί από τον πρόεδρο προ μηνών ως σκέψεις ενόψει του συνεδρίου. Όπως το μικρότερο σε αριθμό μελών ηγετικό όργανο (201 αντί 300 που είναι σήμερα), το οποίο μετονομάζεται, επίσης, από Κεντρική Επιτροπή σε Εθνικό Συμβούλιο. Οι βουλευτές/ευρωβουλευτές θα μετέχουν ex oficio και δεν θα εκλέγονται ως μέλη.
Ή το όριο των τριών βουλευτικών θητειών στην ίδια περιφέρεια, που σημαίνει ότι ο βουλευτής, όταν το υπερβαίνει, θα μπορεί να θέτει πάλι υποψηφιότητα αλλά σε άλλη εκλογική περιφέρεια (σ.σ. αυτό γίνεται για να «σπάνε» οι πελατειακές σχέσεις και «τα μαγαζάκια», όπως λέγεται). Και, φυσικά, η ψηφιοποίηση των λειτουργιών του κόμματος και ο καθοριστικός ρόλος του απλού μέλους στη λήψη των αποφάσεων.
Κείμενο κριτικής αντί για πρόταση μομφής
Πλην νέου… απροόπτου, η προσοχή εστιάζεται στο εάν, πώς και από ποιους θα αμφισβητηθεί ο κ. Κασσελάκης στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο.
Μετά την επανένταξη του Παύλου Πολάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι «87» εκτιμούν ότι δεν θα τον έχουν περιστασιακό σύμμαχο σε πρόταση μομφής, ενώ και ο ίδιος δεν φέρεται πρόθυμος να συμπράξει μαζί τους.
Οι τελευταίες πληροφορίες εμφανίζουν τους περισσότερους εκ των «87» να εγκαταλείπουν την τακτική της πρότασης μομφής και να στρέφονται σε ένα κείμενο σκληρής κριτικής στον κ. Κασσελάκη και, ίσως, ανάγκης για νέες προεδρικές εκλογές, αλλά χωρίς να τίθεται θέμα μομφής.
Ο κ. Πολάκης εμφανίζεται να επιμένει στη θέση του για αλλαγές στην ηγεσία και όχι αλλαγή ηγεσίας (σ.σ. όπως επισημάναμε την Κυριακή…), πλην όμως έχουν πέσει οι τόνοι για κίνηση ματ που θα «ρίξει» τον κ. Κασσελάκη από την προεδρία. Κάποιοι κάνουν λόγο για αναβάθμιση του ρόλου του, ώστε μαζί με τον Νίκο Παππά και, φυσικά, τον πρόεδρο, να είναι η νέα άτυπη ηγεσία.
Κατά τις πληροφορίες, η επανένταξη του κ. Πολάκη στην Κ.Ο. του κόμματος οριστικοποιήθηκε χθες το πρωί σε συνάντηση Κασσελάκη-Παππά, ενώ η ανακοίνωση αιφνιδίασε τους πάντες. Κι αυτό διότι το πάγιο προεδρικό επιχείρημα ήταν πως ο βουλευτής δεν διαγράφτηκε για πολιτικές θέσεις αλλά λόγω συμπεριφοράς, ενώ η επανένταξή του δεν συνοδεύτηκε από διαβεβαίωση… αλλαγής συμπεριφοράς.
Όλοι συμφωνούν στην εκτίμηση ότι ο κ. Πολάκης... δεν θα στάζει μέλι στην κεντρική Επιτροπή για τον κ. Κασσελάκη και ότι θα επιμείνει στα σημεία της κριτικής του, ωστόσο «δεν θα επιλέξει να διώξει τη σφαίρα εναντίον του», όπως έλεγαν κάποιοι τις τελευταίες ημέρες.
Τρίτη και… φαρμακερή για τον Χ. Σπίρτζη
Όσο για τον Χρήστο Σπίρτζη, για μία ψήφο γλίτωσε τη διαγραφή στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας… αλλά προσωρινά. Κατά τις πληροφορίες, επτά μέλη του οργάνου τάχθηκαν υπέρ της διαγραφής, εφτά ψήφισαν αρνητικά και ένας προτίμησε το «λευκό».
Αποφασίσθηκε δε, να δοθεί… τρίτη και φαρμακερή προθεσμία στον κ. Σπίρτζη να προσέλθει στην Επιτροπή, αύριο, αντί να στέλνει επιστολές με τα επιχειρήματά του.
Σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός έστειλε πολυσέλιδη επιστολή στην Επιτροπή ενόψει της χθεσινής συνεδρίασης, απαντώντας στις κατηγορίες περί αντικομματικής-αντικαταστατικής συμπεριφοράς που του απέδωσαν 70 μέλη του κόμματος, οι οποίοι τον παρέπεμψαν με το ερώτημα της διαγραφής.
Είναι χαρακτηριστικό το καταληκτικό απόσπασμα της απόφασης που έλαβε χθες η Επιτροπή Δεοντολογίας:
«Η επιστολή σου επιστρέφεται ως απαράδεκτη. Και βέβαια απορρίπτονται τόσο οι αβάσιμες, αστήρικτες και προσβλητικές για το ίδιο το όργανο και για τα μέλη που το απαρτίζουν, κατηγορίες και αιτιάσεις σου για δήθεν πιέσεις και προειλημμένες αποφάσεις, όσο και οι υποδείξεις σου προς τη λειτουργία της ΕΔ και τον χειρισμό των υποθέσεων αρμοδιότητάς της.
Στο πλαίσιο της ενότητας, και της συντροφικότητας, εξαντλώντας κάθε περιθώριο, σε καλεί για τρίτη και τελευταία φορά να σεβαστείς τον θεσμό της Ε.Δ. και να προσέλθεις σε συνάντηση με την τριμελή επιτροπή (σ.σ. αύριο) στα γραφεία της Επιτροπής Δεοντολογίας, προκειμένου να δώσεις τις εξηγήσεις σου.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα ανταποκριθείς στην πρόσκληση της Επιτροπής Δεοντολογίας. Η ευθύνη σού ανήκει στο ακέραιο. Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή Δεοντολογίας θα λάβει την τελική της απόφαση αφού εξετάσει όλα τα δεδομένα».