Με επίδειξη πυγμής και, ίσως, μπλόφες, μπαίνουν στην τελική ευθεία για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, οι διαφωνούντες («87») και ο Παύλος Πολάκης.
Προς το παρόν δεν διακρίνεται καμία προσπάθεια για συμμαχίες τακτικής, ενώ συνεχίζεται το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι ως προς το εάν και πώς θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για πρόεδρο.
Όπως έχουμε σημειώσει, ο Στέφανος Κασσελάκης προκαλεί τους διαφωνούντες να του κάνουν πρόταση μομφής στην Κ.Ε. και, εάν την κερδίσουν, να ανοίξει θέμα νέας ηγεσίας. Οι «87», από την πλευρά τους, πετούν το μπαλάκι στον πρόεδρο, λέγοντας πως εφόσον υποστηρίζει πως έχει την πλειοψηφία της βάσης, ας προσφύγει ο ίδιος σε αυτήν χωρίς να προηγηθεί πρόταση μομφής.
Στο θέμα παρενέβη ο παραιτηθείς, για επαγγελματικούς λόγους, πρώην βουλευτής Επικρατείας Όθωνας Ηλιόπουλος: «Πόσες φορές χρειάζεται να γίνουν εκλογές για να γίνει αποδεκτός πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης που εκλέχθηκε δημοκρατικά και δεν αμφισβητήθηκε στο συνέδριο;», σημείωσε χαρακτηριστικά, δείχνοντας τη στήριξή του στον κ. Κασσελάκη.
Προχώρησε όμως κι ένα βήμα παραπάνω, υπενθυμίζοντας πως «ακόμα και ο πρόεδρος Τσίπρας υπέφερε από την εσωτερική αμφισβήτηση και μεγάλο μέρος της απώλειας της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως αιτία το γεγονός ότι καταναλώθηκε πολλή ενέργεια για να εξισορροπηθεί η εσωτερική αμφισβήτηση».
Π. Πολάκης: «Θα είμαι παρών»… σε τι;
Ο Παύλος Πολάκης εντείνει την πίεση προς την ηγεσία δηλώνοντας (με αναρτήσεις του) ότι θα είναι «παρών» στη συνεδρίαση της Κ.Ε. που θα κρίνει πολλά για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας.
Το τι σημαίνει «παρών» διερευνάται ακόμα, ενώ αναμένεται να δώσει στίγμα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που θα συνεδριάσει την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Εάν επιλέξει να σπάσει το σκοινί, τότε το επόμενο βήμα του θα είναι η κατάθεση πρότασης μομφής στον κ. Κασσελάκη, προσδοκώντας ότι, μαζί με τους «87», θα πάρει την πλειοψηφία στα μέλη της Κ.Ε. Ανεξάρτητα από το ποιοι θα διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος, μετά.
Επισημαίνεται ότι το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ορίζει πως η πρόταση μομφής γίνεται αποδεκτή εάν υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών της Κ.Ε., δηλαδή από 151 μέλη.
Καθοριστική σημασία, επομένως, θα έχει ο αριθμός των απουσιών αλλά και η προέλευσή τους, καθώς η ομάδα Κασσελάκη-Παππά αγγίζουν αυτό τον αριθμό, με τους «87» να αριθμούν 100-110 μέλη και τον κ. Πολάκη να στηρίζουν «φανατικά» περί τα 20 μέλη.
Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών μας για την «πηγή» των ενστάσεων που εγείρει προς τον κ. Κασσελάκη, ο κ. Πολάκης τον κατηγόρησε χθες (σ.σ. χωρίς να τον κατονομάσει) για «πολιτική του ενός ανδρός αρχή, που δεν έχει πολιτικό επιτελείο και σχεδιασμό, με ασύνδετα βιντεάκια, επίδειξη προσωπικής ζωής, προσωπικών επιλογών και πλούτου».
Όπως σημειώναμε χθες, ο Κρητικός βουλευτής φέρεται να θεωρεί ότι ο κ. Κασσελάκης επιχειρεί να χτίσει ένα καθαρά προσωποκεντρικό κόμμα, «με τον πρόεδρο σε ρόλο CEO και διακοσμητικά όργανα».
Το γεγονός ότι ο κ. Πολάκης παραμένει ανεξάρτητος βουλευτής λειτουργεί αποτρεπτικά σε κινήσεις εκτόνωσης, καθώς το προεδρικό επιτελείο εξηγεί διαρκώς ότι η διαγραφή του από την Κ.Ο. οφείλεται «στη συμπεριφορά του Παύλου» και όχι σε πολιτικές θέσεις.
Αυτό σημαίνει πως ο κ. Πολάκης είτε θα πρέπει να ζητήσει «συγγνώμη» για τη συμπεριφορά του («όπερ άτοπο», όπως λένε οι συνομιλητές του), είτε θα πρέπει να βρεθεί άλλη φόρμουλα επιστροφής στην κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοια πρόθεση από πλευράς ηγεσίας, πάντως, δεν διακρίνεται.
Η εκκρεμότητα Σπίρτζη
Για αύριο έχει προγραμματιστεί η τακτική (κάθε Τρίτη) συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, στην οποία ο Χρήστος Σπίρτζης έχει κληθεί να στείλει τα επιχειρήματά του έναντι της παραπομπής, με την κατηγορία της αντικομματικής δράσης, που του έχουν υποβάλει 70 μέλη του κόμματος.
Ως εκ τούτου, θεωρείται πολύ πιθανό να μην εισέλθει το όργανο στην ουσία της παραπομπής, όχι τόσο για…τεχνικούς λόγους όσο επειδή δεν κρίνεται απαραίτητο να πέσει λάδι στη φωτιά λίγες ημέρες πριν την τόσο κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.