Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηνύματα Μητσοτάκη σε Σαμαρά και Καραμανλή

Η απάντηση του πρωθυπουργού σε όσα του καταλογίζουν οι δύο προκάτοχοί του. Η υλοποίηση του προγράμματος, ο ορίζοντας τετραετίας και το πολιτικό κέντρο. Η αποτελεσματικότητα και η πιο ισχυρή σημερινή Ελλάδα.

Μηνύματα Μητσοτάκη σε Σαμαρά και Καραμανλή

«Κομψά» διατυπωμένα, αλλά απόλυτα σαφή και ξεκάθαρα ήταν τα μηνύματα που εξέπεμψε προς το εσωτερικό του κόμματος και δη τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την χθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Σε απάντηση για πρώτη φορά όσων του καταλόγισαν οι δύο προκάτοχοί του από το Πολεμικό Μουσείο πριν από δεκαπέντε μέρες, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αποδομήσει τις σε βάρος του κατηγορίες, χωρίς συγκρουσιακή πρόθεση, αλλά με επιχειρηματολογία στηριγμένη σε συγκεκριμένα δεδομένα.

Θέλησε δε να αντικρούσει τα περί συντονισμένης κίνησης των δύο, συνεπώς να αποδυναμώσει το κλίμα αμφισβήτησης που καλλιεργήθηκε από πολλούς προς το πρόσωπό του και την κυβέρνηση συνολικά:

«Η άποψη όπως εκφράζεται είναι μια άποψη ενός τέως Πρωθυπουργού. Ο ένας είναι ακόμα βουλευτής, ο άλλος δεν είναι, γι’ αυτό και δεν νομίζω ότι πρέπει να τους βλέπουμε κατ’ ανάγκη και ως δίδυμο. Ο καθένας έχει τη δική του αυτόνομη πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά, διαμηνύοντας πλέον αυτός είναι που χαράζει και ξεδιπλώνει την εφαρμοζόμενη πολιτική:

«Η πολιτική αυτή τη στιγμή, της Νέας Δημοκρατίας, εκφράζεται από εμένα και από την κυβέρνηση και από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία πήρε ισχυρή εντολή να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο και υλοποιεί. Είναι άλλο η άποψη η διαφορετική, την καταλαβαίνω, και άλλο η κριτική ότι κάνετε διαφορετικά από αυτά τα οποία είπατε ότι θα κάνατε».

Με αυτή τη φράση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να υπογραμμίσει πως η κυβέρνησή του δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και το προεκλογικό της πρόγραμμα που είχε γνωστοποιήσει στους πολίτες, με τα όποια συμπεράσματα να πρέπει να βγουν σε ορίζοντα τετραετίας και όχι στον πρώτο μόλις χρόνο μετά την ισχυρή εντολή του περσινού Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός, μέσω της τοποθέτησής του, αναζήτησε ευήκοα ώτα στους ψηφοφόρους της ΝΔ, οι οποίοι -όπως είπε- στις ευρωεκλογές είπαν «καθόμαστε λίγο στην άκρη, σας κοιτάμε και περιμένουμε να σας αξιολογήσουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές για να δούμε αν υλοποιήσατε αυτά τα οποία μας είπατε».

«Κεντρώο χώρο»

Απαντώντας στην ανάγκη στροφής προς τα δεξιά και υπερασπιζόμενος την επιλογή να μείνει σταθερά διακείμενος στο κέντρο, υποστήριξε πως «η διεύρυνση της ΝΔ -ας μην κοροϊδευόμαστε- έγινε στον κεντρώο χώρο, αυτό το οποίο αποκαλούμε πολιτικό κέντρο».

Ανέπτυξε μάλιστα τον συλλογισμό του, εστιάζοντας σε δύο άξονες.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα: «Έχουμε κερδίσει πέντε εθνικές εκλογές, έχουμε πάρει δύο φορές ποσοστά 40%. Δεν φανταζόταν κανείς ότι θα μπορούσε η ΝΔ να ξαναπάρει αυτά τα ποσοστά. Άρα, κάτι σωστό κάναμε ως προς το αποτέλεσμα».

Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με τις «πατριωτικές ανησυχίες» κάποιων πολιτών, προφανώς απευθυνόμενος στα δεξιά της ΝΔ. «Να κοιτάξουν με πολλή προσοχή αν σήμερα η θέση της χώρας αμυντικά, στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομία, σε αυτό που αποκαλούμε ήπια διπλωματία, είναι πιο ισχυρή ή λιγότερο ισχυρή.

Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή. Όταν η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα σε οποιοδήποτε διεθνές φόρουμ, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διεθνείς οργανισμούς, η άποψή της μετράει. Και στους δείκτες της σκληρής, θα έλεγα, αποτροπής, για δείτε την κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων, επειδή άκουσα και διάφορες απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας ότι δήθεν αδυνατίζουμε την άμυνα της χώρας. Είμαστε σοβαροί; Μια χώρα η οποία έχει Rafale, αναβαθμισμένα F-16, ελικόπτερα Romeo, Belh@ra, υποβαθμίζει την άμυνα της χώρας;», διερωτήθηκε.

Στην αρχή της απάντησής του, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να εκφράσει τον σεβασμό και την τιμή στα πρόσωπα «τα οποία έκατσαν σε αυτή την καρέκλα. Είναι τέως Πρωθυπουργοί, έχουν μια σωρευμένη εμπειρία, έχουν τις απόψεις τους. Με κάποιες από αυτές δεν συμφωνώ, είναι προφανές αυτό, αλλά έχουν το δικαίωμα να τις εκφράζουν. Αυτό σημαίνει ανοιχτό δημοκρατικό κόμμα. Και έχουμε αυτή τη δυνατότητα, να μπορούμε να αντέχουμε και τη διαφορετική άποψη», σημείωσε.

Παράλληλα, είχε καλά λόγια να πει και για τους γαλάζιους βουλευτές, κάποιοι εκ των οποίων είχαν ασκήσει έντονη κριτική για την πορεία του κόμματος στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Έχω περάσει και εγώ πολλά χρόνια ως βουλευτής συμπολίτευσης, χωρίς κυβερνητική θέση. Και πάντα οι βουλευτές έχουν το θάρρος της γνώμης τους, καταθέτουν ερωτήσεις στους Υπουργούς και τους ενθαρρύνω να το κάνουν, αυτός είναι ο ρόλος τους. Αλλά ταυτόχρονα είναι και συντονισμένοι και συντεταγμένοι για την υπηρέτηση των κεντρικών πολιτικών επιλογών. Έτσι δουλεύει ένα κοινοβουλευτικό κόμμα», ανέφερε, προσδοκώντας «ήρεμα εσωκομματικά νερά» για το επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v