Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στ. Κασσελάκης: Να αναγνωριστεί το Κράτος της Παλαιστίνης

Οι πολεμικές σειρήνες, η συνάντηση υπό το πορτρέτο του Γιάσερ Αραφάτ στη Βηθλεέμ και η επίσημη τοποθέτηση. Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ και ειδικός απεσταλμένος του Μαχμούντ Αμπάς, Ριάντ Αλ Μαλίκι, στη Διάσκεψη Τσίπρα-Ζάεφ.

Στ. Κασσελάκης: Να αναγνωριστεί το Κράτος της Παλαιστίνης

Ευθεία θέση υπέρ της αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους πήρε ο Στέφανος Κασσελάκης, στη διάρκεια της εν εξελίξει διήμερης επίσκεψης, που ολοκληρώνεται το μεσημέρι, στα ταραγμένη εδάφη.

Στη συνάντηση που είχε στη Βηθλεέμ με τον υπουργό Τουρισμού της Παλαιστίνης Hani Al-Hayek στη Βηθλεέμ, κάτω από το πορτρέτο του Γιασέρ Αραφάτ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίσθηκε στην έκφραση αλληλεγγύση “προς τον φίλο παλαιστινιακό λαό”, όπως είπε, αλλά προχώρησε και στη θέση για αναγνώριση.

«Βλέπω εδώ μία φωτογραφία του Γιασέρ Αραφάτ. Μας υπενθυμίζει τη μακρά σχέση μεταξύ του ελληνικού και του παλαιστινιακού λαού. Ανησυχούμε πάρα πολύ για την κατάσταση στη Γάζα. Από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει τέλος σε αυτή τη σφαγή», ήταν η πρώτη αναφορά του κατά τη συνάντηση.

Και πρόσθεσε: «Δεσμεύτηκα ότι θα πιέσουμε την (ελληνική) κυβέρνηση και την Ε.Ε. να ακολουθήσουν τον δρόμο της Ισπανίας και να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό των Παλαιστινίων, στο δίκαιο αίτημά τους να αναγνωριστεί το κράτος της Παλαιστίνης, στη βάση των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωσε.

Κάλεσε μάλιστα την Ευρώπη, ενόψει και των επικείμενων ευρωεκλογών, να πιέσει για την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ώστε να σταματήσει η σφαγή άμαχου πληθυσμού τώρα.

Η άφιξη του κ. Κασσελάκη στο Τελ Αβίβ χθες το μεσημέρι συνέπεσε, σχεδόν, με τις πολεμικές σειρήνες που ακούστηκαν για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες, μετά από νέα επίθεση της Χαμάς.

Όπως ενημερώνουν οι συνεργάτες του, το πρόγραμμα δεν ακυρώθηκε ούτε τροποποιήθηκε. Αντιθέτως, ο κ. Κασσελάκης και τα στελέχη που τον συνοδεύουν επισκέφθηκαν προσφυγικό καταυλισμό στη Βηθλεέμ και πέραν των παραπάνω δηλώσεων που επανέλαβε, φωτογραφήθηκε με αμάχους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναντήσεις με μέλη του υπουργικού Συμβουλίου της Παλαιστινιακής Αρχής, εκπροσώπους της ΟΑΠ (PLO) και την Α.Θ.Μ. Πατριάρχη τῆς Ἁγίας Πόλεως Ἱερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλο τον Γ’.

Τον κ. Κασσελάκη συνοδεύουν ο διπλωματικός του σύμβουλος Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο τομεάρχης Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, η τομεάρχης Εξωτερικών Ρένα Δούρου, η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Ο Ριάν Αλ Μαλίκι στη Διάσκεψη Τσίπρα-Ζάεφ

Εν τω μεταξύ, το παρών στη διήμερη Διάσκεψη για την Ειρήνη (17-18 Ιουνίου) την οποία συνδιοργανώνουν το “Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας” και το “Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ” θα δώσει και εκπρόσωπος των Παλαιστινίων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα συμμετέχει ο επί 17 χρόνια υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης και ειδικός απεσταλμένος του Μαχμούντ Αμπάς, Ριάντ Αλ Μαλίκι.

Η κινητικότητα αυτή, τόσο από την επίσκεψη Κασσελάκη στη Δυτική Όχθη όσο και από την Παλαιστινιακή εκπροσώπηση στη Διεθνή Διάσκεψη Τσίπρα-Ζάεφ αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, μετά τις νέες αναγνωρίσεις Παλαιστινιακού κράτους από Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία.

Είναι ενδεικτικό ότι μόλις χθες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε από τις Βρυξέλλες: «Η ΕΕ δεν έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει ή να μην αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος. Πρόκειται για εθνική αρμοδιότητα. Ανήκει στα κράτη μέλη και είναι κυρίαρχη απόφαση. Κάποια το έκαναν ήδη. Η Ισπανία, η Ιρλανδία. Ξέρω ότι και άλλοι το σκέφτονται. Θέλω απλώς να πω ότι η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους δεν είναι δώρο στη Χαμάς, δεν σημαίνει υποστήριξη της τρομοκρατίας. Αυτό είναι τελείως παράλογο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v