Για “υπαρξιακή απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα” έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, παρουσιάζοντας στη Βουλή το νομοσχέδιο περί “Ίδρυσης Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας”.
“Όταν υπάρχει χώρα που αμφισβητεί το καθεστώς κυριαρχίας, όχι μόνο των κυριαρχικών δικαιωμάτων, και διεθνή συνθήκη που αφορά μειονότητα, αυτό χαρακτηρίζεται ως υπαρξιακή απειλή. Απειλούνται τα γεωγραφικά και νομικά όρια της πατρίδας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, παρότι καλωσορίζουμε τους ήρεμους τόνους και το καλό κλίμα το τελευταίο διάστημα”, είπε.
Σε αυτό το πλαίσιο ενέταξε και το εξοπλιστικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι θα φέρει άμεσα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το πρόγραμμα κατασκευής φρεγατών νέας γενιάς “κλάσης constellation”, τα F35 και τα υποβρύχια. Αναφέρθηκε μάλιστα και σε φρεγάτες που θα δώσουν οι ΗΠΑ δωρεάν στη χώρα, στο πλαίσιο της μέσης λύσης και υπό την προϋπόθεση ότι θα γνωμοδοτήσει θετικά το Πολεμικό Ναυτικό.
Για να στηρίξει περισσότερο τα παραπάνω, ο κ. Δένδιας είπε ότι ως χώρα “μείναμε πίσω με την κρίση και πρέπει ο χρόνος να κερδηθεί”, διότι “η Τουρκία έχει μπει σε έναν μεγάλο κύκλο ναυπηγήσεως”.
Σε σχέση με την αναφορά περί “υπαρξιακής απειλής”, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης παρατήρησε ότι “περιβαλλόμαστε από συμμάχους στο ΝΑΤΟ”, θέτοντας το ερώτημα ποιος από αυτούς μάς απειλεί.
Αναφορικά με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο (σ.σ. το οποίο θα υπερψηφίσει επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε ο αρμόδιος τομεάρχης Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης), ο υπουργός γνωστοποίησε ότι ο αντιναύαρχος ε.α. Παναγιώτης Λυμπέρης ορίζεται πρόεδρος του υπό σύσταση Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας.
Πρόσθεσε ακόμα ότι στο 10μελές Διοικητικό Συμβούλιο περιλαμβάνεται ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών, υποστράτηγος Ιωάννης Μπούρας, ενώ στη θέση του Γενικού Διευθυντή Καινοτομίας θα οριστεί ο υποστράτηγος Γεώργιος Πανούσης.