GPO-Palmos Analysis: Ισχυρό προβάδισμα ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ

Τραυματισμένο αλλά κυρίαρχο το κυβερνών κόμμα. Κρατά τη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, σηκώνει ανάστημα ο Στ. Κασσελάκης. Απαντήσεις για Τέμπη, αλλά και για τη φυσιογνωμία της ΝΔ με αφορμή τα 50χρονα.

GPO-Palmos Analysis: Ισχυρό προβάδισμα ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ

«Τραυματισμένη» εμφανίζεται να εξέρχεται απ' αυτή την περίοδο η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία, καθώς η έντονη δημόσια συζήτηση για την τραγωδία στα Τέμπη άφησε το αποτύπωμά της στη δυναμική της στην κοινή γνώμη.

Ωστόσο, η εικόνα της κυριαρχίας της στο πολιτικό σκηνικό, ακόμα και σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο, δεν φαίνεται να αμφισβητείται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη μέτρηση της GPO για τα Παραπολιτικά το 27,8% (33,4% στην εκτίμηση ψήφου) δηλώνει ότι θα επιλέξει τη Ν.Δ. στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Επίσης, η δημοφιλία του πρωθυπουργού καταγράφεται στο 45,8%, έναντι 21,7% του κ. Κασσελάκη.

Οσον αφορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεχωρίζει η εκτίμηση της κοινής γνώμης, σε ποσοστό 75,8%, ότι προσπαθεί η αντιπολίτευση να εκμεταλλευτεί πολιτικά το δυστύχημα των Τεμπών, αλλά και η βελτίωση των δεικτών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δείχνει να εδραιώνεται στη δεύτερη θέση.

 

Ειδικότερα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 15,9%, το ΠΑΣΟΚ 14,2%, το ΚΚΕ 9%, οι Σπαρτιάτες 2,2%, η Ελληνική Λύση 9,5%, η Νίκη 3,3%, η Πλεύση Ελευθερίας 3%, το ΜέΡΑ25 1,8%, η Νέα Αριστερά 2,2%, οι Δημοκράτες 2,2% και άλλο κόμμα 3,3%.

Palmos analysis

Προβάδισμα 17,7 μονάδων διαθέτουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, ενώ βρισκόμαστε μόλις 64 ημέρες από τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Palmos Analysis» για τον «Ελεύθερο Τύπο».

Την ίδια ώρα μαίνεται ο «πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, με τη Χαριλάου Τρικούπη, όμως, να παρουσιάζει κάμψη στα δημοσκοπικά ποσοστά της. «Ανοιχτή» παραμένει και η τέταρτη θέση, καθώς Ελληνική Λύση και ΚΚΕ είναι πολύ κοντά, ενώ πάνω από το όριο του 3% -και την εκλογή ευρωβουλευτή- βρίσκονται η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.

Τόσο τα ποσοτικά όσο και τα ποιοτικά ευρήματα επιβεβαιώνουν την κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. στο πολιτικό σκηνικό, ενώ αναδεικνύουν και ποια ζητήματα απασχολούν τους πολίτες, τα οποία και είναι πιθανό να καθορίσουν την ψήφο τους.

 

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή για τις ευρωεκλογές η Ν.Δ. βρίσκεται στο 31,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,1%, το ΠΑΣΟΚ στο 13%, η Ελληνική Λύση στο 10,3%, το ΚΚΕ στο 9,4%, ενώ ακολουθούν Πλεύση Ελευθερίας με 4,2%, Νέα Αριστερά με 4%, Νίκη με 3,5% και Σπαρτιάτες με 3,3%. Το κόμμα Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου βρίσκεται κάτω από το όριο του 3%, με 1,3%, αλλά όπως φαίνεται προκαλεί ζημιά στο ΠΑΣΟΚ.

Οσον αφορά στο ίδιο ερώτημα, αλλά για τις βουλευτικές εκλογές, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Ν.Δ. 33,9%, ΣΥΡΙΖΑ 14,4%, ΠΑΣΟΚ 11,5%, Ελληνική Λύση 10,6%, ΚΚΕ 9%, Νέα Αριστερά 4,1%, Πλεύση Ελευθερίας 4%, Νίκη 3,5% και Σπαρτιάτες 2,8%.

Προφανώς και δεν είναι όλα ρόδινα για το Μέγαρο Μαξίμου και το κυβερνητικό σχήμα. Το 62% των πολιτών θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 33% υποστηρίζει πως η Ελλάδα προχωράει σωστά.

Το 29% δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο, ενώ το 30% νιώθει λίγο ικανοποιημένο και το 41% καθόλου.

 

Την ίδια ώρα τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνουν ότι δεν διαθέτουν θετική απήχηση, ώστε να σταθούν ως αρχηγοί ενός κόμματος που θα παίξει τον πραγματικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πολιτικό σκηνικό, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι δεύτερος ή τρίτος στις ευρωεκλογές και κατατάσσονται αντίστοιχα στην πέμπτη και έκτη θέση της αξιολόγησης. Το 85% των πολιτών δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ.

Συναγερμός για την ακρίβεια

Οι δίχως τέλος ανατιμήσεις των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ φέρνουν σε δύσκολη θέση τη μεσαία τάξη και τους οικονομικά ευάλωτους. Το 64% των πολιτών -έχοντας δυνατότητα τριπλής επιλογής στο γκάλοπ- δηλώνει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι η ακρίβεια.

Από εκεί και πέρα, στα ζητήματα της καθημερινότητας, οι πολίτες δείχνουν να προβληματίζονται με την ασφάλεια (26%), την υγεία (26%), την παιδεία (19%) και τους χαμηλούς μισθούς (18%).

Ν.Δ.: Κεντροδεξιά με κοινωνικό φιλελευθερισμό

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο «Ελεύθερος Τύπος» σε συνεργασία με την «Palmos Analysis» παρουσιάζουν μία δημοσκόπηση, που έχει σκοπό να αναδείξει την ταυτότητα, την «ψυχή», τον προσανατολισμό της Νέας Δημοκρατίας στο παρελθόν, στο παρόν και το μέλλον.

Οι πολίτες, οι οποίοι δηλώνουν ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και όλοι -ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση- απαντούν σε σειρά από ερωτήματα για την προσφορά της παράταξης στην Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα, την ιδεολογική, πολιτική και κοινωνική τοποθέτηση του κόμματος, τη δημοφιλία όλων των προέδρων, τη σημερινή της ταυτότητα και τις προσδοκίες από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Καταρχάς το 35% των πολιτών και το 65% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. αξιολογούν θετικά την επίδραση της κεντροδεξιάς παράταξης στην ελληνική κοινωνία και την πολιτική σκηνή από την ίδρυσή της έως σήμερα.

Οσον αφορά στην πολιτική τοποθέτηση, κεντροδεξιά τη χαρακτηρίζει το 32% του γενικού κοινού και το 45% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., δεξιά το 34% και 22% και κεντρώα το 15% και 19%, αντίστοιχα. Υπάρχει, βέβαια, και ένα 7% του συνόλου των ερωτηθέντων, που την τοποθετούν στην... κεντροαριστερά.

Στο ερώτημα για την ιδεολογικοκοινωνική τάση, στην οποία βρίσκεται σήμερα πιο κοντά η Ν.Δ., υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Οι ψηφοφόροι της γαλάζιας παράταξης θεωρούν κατά 23% τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, 20% τον νεοφιλελευθερισμό, 13% τη λαϊκή δεξιά, 7% τη σοσιαλδημοκρατία και 5% τον εθνικό πατριωτισμό. Στο σύνολο των συμμετεχόντων στο γκάλοπ οι απαντήσεις είναι νεοφιλελευθερισμός 28%, λαϊκή δεξιά 15%, κοινωνικός φιλελευθερισμός 13%, σοσιαλδημοκρατία και εθνικός πατριωτισμός από 7%.

Διαφοροποιήσεις υπάρχουν και στις απαντήσεις, για το αν η Ν.Δ. πρέπει να παραμείνει στη «ρότα» που είναι σήμερα ή να «στρίψει» προς Κέντρο ή Δεξιά. Εδώ, το 40% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. επιθυμεί να παραμείνει στη σημερινή ιδεολογική της τοποθέτηση, το 27% να μετακινηθεί προς το Κέντρο και το 17% προς τη Δεξιά. Αντίστοιχα, στο γενικό σύνολο τα ποσοστά είναι 23%, 30% και 13%.

 

Οι αρχηγοί: Από τον εθνάρχη έως τον Κυριάκο

Την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών κερδίζει ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, πιστοποιώντας τον τίτλο του πολιτικού ηγέτη που έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Το 60% όλων των ψηφοφόρων και το 68% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. δηλώνουν ότι είναι ο πιο σημαντικός αρχηγός της κεντροδεξιάς παράταξης για την Ελλάδα.

Στη δεύτερη θέση και με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντίστοιχα με 21% και 40%.

Στην τρίτη και τέταρτη θέση υπάρχει εναλλαγή με τους Κώστα Καραμανλή και Κώστα Μητσοτάκη να συγκεντρώνουν 20% και 16% στο γενικό κοινό, αλλά να έχουν 17% και 20% στους ψηφοφόρους της Ν.Δ.

Ακολουθούν ο Ευάγγελος Αβέρωφ με 12% και 8%, ο Γεώργιος Ράλλης με 7% και 5%, ο Αντώνης Σαμαράς με 6%, ο Μιλτιάδης Εβερτ με 4% και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερωτώμενοι είχαν μέχρι δύο επιλογές στην απάντησή τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v