Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από Λιβύη

Σε εγρήγορση τα αρμόδια υπουργεία για Κρήτη και Γαύδο. Στην Αίγυπτο την Κυριακή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με Φον ντερ Λάιεν, Μελόνι και Ντε Κρο. Τετ α τετ με τον Αλ Σίσι.

Συναγερμός για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από Λιβύη

Σε συναγερμό για την έξαρση των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική προς την Κρήτη και τη Γαύδο βρίσκονται οι ελληνικές, αλλά και οι ευρωπαϊκές αρχές.

Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στην ανατολική Λιβύη, μια περιοχή αυτονομημένη μέσα από τον εμφύλιο πόλεμο, όπου καταλήγουν χιλιάδες πρόσφυγες στη συντριπτική τους πλειονότητα από την Αίγυπτο, μέσω των ανοχύρωτων συνόρων τους. Αποτέλεσμα είναι η μικρή -κατά την κυβέρνηση- αυξητική τάση το τελευταίο διάστημα προς τη νότια Κρήτη, ενώ αντίστοιχα προβλήματα τελευταία αντιμετωπίζει και η Ιταλία.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους αρμόδιους υπουργούς, Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ την Κυριακή θα επισκεφθεί το Κάιρο μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον Πρωθυπουργού του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, προκειμένου να συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ φατάχ αλ Σίσι.

Στόχος της επίσκεψης είναι να αναδειχθεί ο σημαντικός και κρίσιμος ρόλος της Αιγύπτου στην περιοχή εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων, καθώς και η στρατηγική σημασία της για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία της έχει υποσχεθεί σημαντική οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Οι Financial Times αναφέρουν σε δημοσίευμά τους ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει πακέτο βοήθειας 7,4 δισ. ευρώ προς την βορειοαφρικανική χώρα, ποσό που δεν αποκλείεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Ουσιαστικά το πακέτο βοήθειας έχει στόχο την ενίσχυση της Αιγύπτου και τη στήριξη της οικονομίας της, ώστε να οχυρώσει τα σύνορά της με τη Λιβύη. 

Έχουν περιοριστεί

Στο Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στην ανησυχία για τα νότια σύνορά μας, υπάρχει ικανοποίηση επειδή οι ροές έχουν εκμηδενιστεί από τον Έβρο, ενώ έχουν περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στο ανατολικό Αιγαίο. Παράλληλα, έχουν μειωθεί συνολικά οι διαμένοντες στις δομές στη χώρα μας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε χθες την ελληνοτουρκική μεθόριο, διαμηνύοντας ότι «τα σύνορα στον Έβρο είναι ασφαλή και απροσπέλαστα». Ταυτόχρονα, επιθεώρησε τον φράχτη, μήκους 35 χιλιομέτρων, που εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεκινήσει να χτίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Στον Έβρο βρέθηκε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, συνοδεύοντας τον Γερμανό ομόλογό του και τονίζοντας πως «τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης».

Όσον αφορά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, «η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις με το Κάιρο, με το οποίο μοιράζεται κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την εξεύρεση λύσεων για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδείξει εδώ και  καιρό τη σημασία μιας στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αίγυπτο, ενώ ήταν ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που είχε αναδείξει τη σημασία της Αιγύπτου για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την σταθερότητα στην περιοχή, λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ».

Ο Πρωθυπουργός θα έχει στο Κάιρο και διμερή συνάντηση με τον κ. Σίσι.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι θα επιμείνουν απαρέγκλιτα στην προστασία των συνόρων με ασφάλεια για την ανθρώπινη ζωή, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αλλά και με αυστηρότητα. Διαβεβαιώνουν δε ότι στην παρούσα συγκυρία «η Κρήτη και η Γαύδος δεν θα μείνουν χωρίς τη στήριξη της Πολιτείας». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v