Τα ήρεμα εσωκομματικά νερά μέχρι (τουλάχιστον) τις ευρωεκλογές, σηματοδοτεί η συνάντηση Τσίπρα-Κασσελάκη, η οποία, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έγινε την Τρίτη.
Το μήνυμα που εξέπεμψε αυτή η συνάντηση είναι ότι καταλάγιασε η τρικυμία που προκλήθηκε με την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, για διαδικασία νέας προεδρικής εκλογής.
Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με την αποφυγή κάθε δημόσιας κριτικής φωνής από στελέχη, δείχνουν ότι, αυτή τη φορά, το κόμμα θα πορευτεί στις ευρωκάλπες με… ομόνοια. Η “επόμενη ημέρα” θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το αποτέλεσμα, ωστόσο ο Στέφανος Κασσελάκης, ερωτηθείς χθες (στο Mega) για το εάν ο κ. Τσίπρας τον αμφισβητήσει την επομένη των ευρωεκλογών, απάντησε κοφτά: “Δεν πρόκειται να γίνει αυτό”. Ενώ στη νέα ερώτηση εάν ο κ. Τσίπρας “είναι μαζί σας”, απάντησε: “100%”.
Αναφερόμενος μάλιστα στη διακυβέρνηση 2015-2019, με αφορμή την αυτοκριτική που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός για τη διαχείριση στις υποθέσεις Nobartis και τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Κασσελάκης παρατήρησε: “τα 37 δισ που άφησε αυτή η κυβέρνηση στη χώρα αποδεικνύουν τη χρηστή διοίκηση του Αλέξη Τσίπρα”.
Στην Κουμουνδούρου τις τελευταίες ημέρες έχουν επιστρέψει τα χαμόγελα και η αισιοδοξία για ένα καλό ποσοστό με διατήρηση, κυρίως, της δεύτερης θέσης.
Πέραν των τελευταίων δημοσκοπήσεων που έδειξαν αρχικά ισοπαλία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και, στη συνέχεια, επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση με υπολογίσιμη διαφορά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εικόνα της ανάκαμψης μεταφέρεται στην Κουμουνδούρου και σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με δημοσκόπους.
Στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι, έχοντας αφήσει “τα εσωκομματικά” στο παρελθόν, μετά τη διάσπαση του φθινοπώρου και το θυελλώδες συνέδριο του Φεβρουαρίου, το κόμμα ανοίγει “θετική ατζέντα” με την παρουσίαση κεντρικών θέσεων: για την ακρίβεια και τη φορολογία (προχθές) και για την Ευρώπη (απόψε), κηρύσσοντας και επισήμως την ευρω-εκλογική εκστρατεία.
Το …σπιντάρισμα οφείλεται και στο γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης παρουσιάζεται αύριο στον στρατό για να εκτίσει την 20ήμερη θητεία του (όπως προβλέπει ο νόμος για τους Έλληνες του εξωτερικού), οπότε κρίθηκε αναγκαίο το κόμμα να αποκτήσει ολοκληρωμένο “υλικό” για τη δράση του τον επόμενο μήνα.
Πρόγραμμα για “έκρηξη ανάπτυξης-πάταξη φοροδιαφυγής”
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε χθες, μέσω του Mega, σε ερωτήσεις για το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε την Τρίτη, με επίκεντρο τις θέσεις για ακρίβεια-φορολογία.
Μεταξύ άλλων, επανέλαβε την προοδευτική κλίμακα για εισοδήματα κάτω των 60.000 ευρώ “ώστε να βγαίνει ο μήνας” και στην κατάργηση του φόρου στα μερίσματα με ταυτόχρονη φορολογία στη μονάδα, τονίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα που δίνουν κίνητρο για ανάπτυξη από την εργασία και επανεπένδυση από τους επιχειρηματίες.
Ανέδειξε επίσης την επιβολή πλαφόν στην κερδοφορία στο ρεύμα και στις φοροελαφρύνσεις, μέσω μείωσης του ΦΠΑ, στα βασικά αγαθά.
“Έχουμε ρεκόρ 30 ετών στους έμμεσους φόρους σε έσοδα, είμαστε στην θέση 24 από τους 27 της ΕΕ σε αγοραστική δύναμη και, την ίδια στιγμή, έχουμε τις καλύτερες θέσεις όσον αφορά στα μερίσματα των επιχειρηματιών”.
Σε ερώτηση μάλιστα αν θα πάψει να μοιράζει μέρισμα η ΔΕΗ, απάντησε: “Θα μοιράζει μέρισμα βάσει της κερδοφορίας του 5%. Αυτή είναι η πρότασή μας”.
Ειδικά για το φορολογικό πλαίσιο που πρότεινε, εξήγησε ότι θα έχει ως αποτέλεσμα “έκρηξη ανάπτυξης και πάταξη της φοροδιαφυγής”, επισημαίνοντας και πάλι εμφατικά την πρόταση για κατάργηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Τα… αστακοκάραβα και η μεταβίβαση των μετοχών
Όσο για το θέμα με τις επιχειρήσεις του, ο κ. Κασσελάκης γνωστοποίησε ότι δεν διαθέτει, πλέον, συμμετοχή σε εταιρείες και ότι έχουν μεταβιβαστεί.
Ειδικά για τα περίφημα …αστακοκάραβα, απάντησε: “ήταν μέρος μιας επιχείρησης, γνωστή στον κόσμο. Ήταν σε συνεργασία με μια εισηγμένη στο χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη εταιρεία, την οποία την γνωρίζετε, με την οποία η συνεργασία μου λύθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο. Εφόσον δεν είχαμε συμφωνήσει στη αμοιβή η οποία μου οφειλόταν και διεκδικώ, όπως γνωρίζετε, τα δεδουλευμένα μου”.
Προκάλεσε μάλιστα τον Τύπο να ασχοληθεί (και) με τα περιουσιακά στοιχεία του Κυριάκου Μητσοτάκη (“δεν ξέρουμε το ‘πόθεν’ τους), ενώ χαρακτήρισε “λάθος” τον νόμο του 2016 (επί ΣΥΡΙΖΑ) που απαγορεύει στα πολιτικά πρόσωπα να έχουν εταιρείες στην αλλοδαπή. (σ.σ. πέραν της απαγόρευσης για off shore σε φορολογικούς παραδείσους).