Μητσοτάκης σε φορείς Θεσσαλίας: Οδικός χάρτης για τις παρεμβάσεις το master plan

Δεν είναι θέσφατο αλλά δίνει κατευθύνσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνάντησή του με θεσμικούς φορείς της περιοχής για το ολλανδικό master plan.

Μητσοτάκης σε φορείς Θεσσαλίας: Οδικός χάρτης για τις παρεμβάσεις το master plan

Συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας έχει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σαράντα επιστήμονες από οκτώ τομείς δούλεψαν 15.000 ώρες για να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές και να εκπονήσουν το σχέδιο για τη Θεσσαλία», είπε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του, παρουσιάζοντας το master plan που συνέταξε η ολλανδική εταιρεία.

Όπως είπε, δεν είναι θέσφατο αλλά δίνει κατευθύνσεις. «Θα είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε ότι αποτελεί έναν οδικό χάρτη που μπορούμε να συμφωνήσουμε, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια δραστική παρέμβαση για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας».

Κατόπιν ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών της περιφέρειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας ξεκίνησε με παρουσίαση της μελέτης από τον εκπρόσωπο της ολλανδικής εταιρείας που τη συνέταξε.

Αμέσως μετά έλαβε πρώτος τον λόγο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος τόνισε πως «θέλουμε να συνεισφέρουμε στην κοινή αυτή προσπάθεια με τεκμηρίωση και δουλειά πολλή το επόμενο διάστημα».

«Από αυτά που έχω δει και έχω συζητήσει, πιστεύω ότι το 90% των πραγμάτων είναι κοινά», πρόσθεσε ο κ. Κουρέτας.

Όπως ειπώθηκε, η σημερινή συνάντηση είναι η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν για την τελική διαμόρφωση του σχεδίου για τη Θεσσαλία.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού

Πρόκειται για ένα μάστερ πλαν το οποίο ξεπερνάει τις 400 σελίδες και το οποίο θα έλεγα ότι αποτελεί ίσως την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας και το οποίο ακουμπά και μια σειρά από σημαντικούς τομείς, όπως την ανάγκη για έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό των έργων υποδομής στη Θεσσαλία, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που προφανώς όλο αυτό θα έχει στην αγροτική παραγωγή και στον πρωτογενή τομέα.

Θέλω να τονίσω ότι για τη σύνταξη αυτού του master plan δούλεψαν παραπάνω από 40 επιστήμονες από 8 διαφορετικές ειδικότητες υδρολογία, μηχανικοί, μηχανολόγοι, τοπογράφοι, γεωπόνοι, οικονομολόγοι. Αφιέρωσαν πάνω από 15.000 ώρες για να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές και να προτείνουν βέλτιστες λύσεις.

Εξάλλου, γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή είναι μια δουλειά η οποία έγινε στο πεδίο, μια μελέτη την οποία θα πρέπει να τη δούμε μέσα από το πρίσμα του επιστημονικού χαρακτήρα που τη διέπει.

Δεν είναι προφανώς ένα θέσφατο, αλλά νομίζω ότι δίνει πολύ σαφείς κατευθύνσεις και θα ήταν ευχής έργον αν μπορούσαμε πράγματι να συμφωνήσουμε, από τη στιγμή που η μελέτη θα τύχει και της σχετικής επεξεργασίας και από τα υπουργεία, ότι αποτελεί πράγματι έναν οδικό χάρτη στον οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία, κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση δεύτερου και πρώτου βαθμού και όλοι οι τοπικοί φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στα ζητήματα αυτά, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μια δραστική παρέμβαση στα προβλήματα της Θεσσαλίας και να μετατρέψουμε αυτό που ήταν μια μεγάλη καταστροφή για τη Θεσσαλία σε μια ευκαιρία μιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά.

Θα ήθελα εξαρχής να αναφερθώ στη διάσταση την οποία δίνει η μελέτη για το ζήτημα των υπόγειων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας.

Δεν έπρεπε να περιμένουμε το CERN για να αντιληφθούμε το γεγονός ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας βαίνουν προς εξάντληση. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, επειδή είδα και τις δηλώσεις του κου περιφερειάρχη, ότι πρέπει αύριο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία.

Δεν πρότεινε εξάλλου κάτι τέτοιο ούτε η μελέτη. Και θα ήταν πολύ άδικο από όλη αυτή την αναλυτική δουλειά που έχει γίνει να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο σε αυτή τη διάσταση. Ξεκαθαρίζω λοιπόν εξαρχής ότι δεν τίθεται κάποιο τέτοιο ζήτημα.

Από την άλλη, θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη η τραγική κατάσταση σε κάποια χρόνια από τώρα 10, 15, 20 δεν το γνωρίζουμε. Ούτε οι επιστήμονες μπορούν να μας το υποδείξουν.

Η ζημιά η οποία θα έχει γίνει στη Θεσσαλία από την εξάντληση των υπόγειων υδάτινων πόρων θα είναι μη αναστρέψιμη και σ' αυτό έχουμε όλοι μια ευθύνη να τοποθετηθούμε με απόλυτη σαφήνεια. Σταματώ εδώ.

Θα ήθελα να οργανώσουμε τη συζήτηση ως εξής. Θα γίνει ομιλία στην παρουσίαση και στη συνέχεια θα δώσω κατ' αρχάς τον λόγο στον περιφερειάρχη και στους δημάρχους που θέλουν να τοποθετηθούν.

Όπως καταλαβαίνετε, θα έχουμε λίγο μια δυσκολία αν τοποθετηθείτε όλοι, οπότε θα ήθελα αν αισθάνεστε ότι έχετε καλυφθεί από αυτά τα οποία έχουν ειπωθεί, να κάνουμε μία όσο το δυνατόν πιο ορθολογική διαχείριση του χρόνου μας.

Και βέβαια να πω εξαρχής ότι αυτή είναι η πρώτη από πολλές άλλες συναντήσεις που θα έχουμε, καθώς η δύσκολη δουλειά θα έλεγα ότι τώρα ξεκινά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v