Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Στρώσαμε το τραπέζι, αλλά έκατσε άλλος-Οι αλλαγές στο ΣΥΡΙΖΑ

«Η διακυβέρνησή μας ήταν η πιο έντιμη στη διαχείριση δημόσιου χρήματος, δεν βρέθηκε ούτε ένας λεκές». Αυτοκριτική με τη ματιά στο μέλλον (για Novartis και τηλεοπτικές άδειες). Ο «ανασχηματισμός» στον ΣΥΡΙΖΑ και οι ισορροπίες.

Τσίπρας: Στρώσαμε το τραπέζι, αλλά έκατσε άλλος-Οι αλλαγές στο ΣΥΡΙΖΑ

Χωρίς καμία αναφορά στη σημερινή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και, γενικότερα, της Αριστεράς, αλλά με σημαντικές αναφορές στη δική του κυβέρνηση και στα μεγάλα διλήμματα της εποχής, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο συνέδριο της “Καθημερινής” που έχει τίτλο “Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά”.

Στην ουσία η κριτική και αυτοκριτική αποτίμηση του πρώην πρωθυπουργού βλέπει στο μέλλον, καθώς “πίσω από τις γραμμές” επιχειρήθηκε να αναδειχθεί η κατασταλαγμένη “ματιά” του στην άσκηση της πολιτικής και στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της εποχής.

Για παράδειγμα, απαντώντας στην παρατήρηση της δημοσιογράφου της “Καθημερινής”, Ξένιας Κουναλάκη, για το πόσο light είναι η αυτοκριτική του για την περίοδο της πρωθυπουργίας του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ως εξής στα δύο μεγάλα ζητήματα που διαχειρίσθηκε, στο σκάνδαλο Novartis και στις τηλεοπτικές άδειες: “Παραδέχομαι ότι στη Novartis και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών η διαχείρηση ήταν ατυχής. Και είμαι απογοητευμένος διότι οι προθέσεις μας ήταν οι ακριβώς αντίθετες. Στη Novartis είχαμε ένα τεράστιο σκάνδαλο με πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων, αλλά οι χειρισμοί μας έβαλαν στο ίδιο τσουβάλι πρόσωπα που δεν είχαν εμπλοκή. Και δημιουργήσαμε εχθρούς εκεί που χρειαζόμασταν συμμάχους. Στις τηλεοπτικές άδειες, η πρόθεση μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο ραδιοτηλεοπτικού πλαισίου, αλλά καταλήξαμε στα ίδια και χειρότερα, μαζί με ένα μεγάλο πολιτικό κόστος”.

Επισήμανε όμως ότι, παρά τα λάθη ή της παραλείψεις σε αυτά και άλλα ζητήματα, “οι συγκρίσεις με τη σημερινή κατάσταση δεν είναι δόκιμες” εξηγώντας: “Αν επί της διακυβέρνησης μου υπήρχε Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος Δικαίου, δεν θα μπορούσα να σταθώ ούτε στιγμή στο Μαξίμου. Το ίδιο ισχύει και με τις υποκλοπές”.

Στρώσαμε το τραπέζι αλλά έκατσε άλλος…

Στον αντίποδα, ο κ.Τσίπρας δήλωσε ευχαριστημένος και υπερήφανος για τρία κομβικά αποτελέσματα της κυβέρνησής του:

  • Την έξοδο από τα μνημόνια με αναδιάρθρωση του χρέους και την , ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.
  • Τη Συμφωνία των Πρεσπών, κόντρα στο ρεύμα όσων την πολέμησαν, μεταξύ αυτών και όσων συμφωνούσαν κατά βάθος, όπως ο σημερινός πρωθυπουργός.
  • Στο ότι, παρά τα λάθη, τις δύσκολες στιγμές και τις παραλείψεις, η δική μας διακυβέρνηση ήταν η εντιμότερη στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, χωρίς ούτε ένα λεκέ στο ρούχο μας.

Σε άλλο σημείο μάλιστα δεν έκρυψε την πίκρα του για τη συνέχεια, λέγοντας “στρώσαμε το τραπέζι αλλά έκατσε άλλος να γευτεί τους καρπούς του δείπνου”, εννοώντας τη σημερινή κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη.

Γιατί έγινε το δημοψήφισμα και ποιο το όφελος

Ειδικά για το δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015, ο κ. Τσίπρας, αφού επισήμανε κατηγορηματικά πως “ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της χώρας στο ευρώ”, είπε ότι ήταν “μία δραματική στιγμή, η κατάληξη μιας μακράς ατελέσφορης λιτότητας και της αδυναμίας της ευρωπαϊκής ηγεσίας να δώσει λύση”.

Όπως εξήγησε: “Παραλάβαμε απολύτως άδεια ταμεία, δεν είχαμε να πληρώσουμε ούτε τις συντάξεις και, την ίδια στιγμή, είχαμε μία λαϊκή εντολή διαπραγμάτευσης για τη βιώσιμη προοπτική εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Τι είχαμε τότε: από τη μια, μία νέα κυβέρνηση να κατανοεί ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς νέα δανειακή σύμβαση και νέα συμφωνία. Από την άλλη, ευρωπαίους εταίρους που δεν τολμούσε να κάνουν ένα βήμα πίσω διότι κάποιοι δεν είχαν εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και στη νέα κυβέρνηση ενώ άλλες χώρες ήταν αρνητικές.

Το δημοψήφισμα δραματοποίησε τις εξελίξεις σε τέτοιο βαθμό που έδωσε και στις δύο πλευρές τη δυνατότητα να κάνουμε ένα βήμα πίσω. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2018 καταφέραμε την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια , αυτό δηλαδή που δεν κατάφεραν δεν τρεις κυβερνήσεις πριν από εμάς”.

Παραδέχτηκε πάντως ότι ο ίδιος και συνολικά το κόμμα του αντιμετώπισε “ενοχικά” αυτή την περίοδο και τις κυβερνητική στάση.

Η εποχή θυμίζει τα τέλη Μεσοπολέμου

Ο κ.Τσίπρας συμφώνησε με την εκτίμηση ότι ζούμε σε μία μεταπολιτική περίοδο επικοινωνίας, Τικ-Τοκ κλπ.
“Αλήθεια είναι αυτό. Η απαξίωση της πολιτικής μας οδήγησε εκεί”, είπε. Και πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει ισχυρό πολιτικό βάρος στην τρέχουσα αντιπαράθεση, που γίνεται με επικοινωνιακούς όρους, όχι μόνο εδώ αλλά σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Ο κόσμος έχει κουραστεί. Από το 2008 και μετά βιώνει αλλεπάλληλες κρίσεις, οικονομική, προσφυγική, πανδημική, ενεργειακή, κλιματική”.

Και έκρουσε καμπάνα κινδύνου με τη φράση: “Η εποχή μας μοιάζει -με σημαντικές διαφορές - με αυτό που βίωνε η ανθρωπότητα στα τέλη του Μεσοπολέμου”…

Οι αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ

Οπως προαναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας δεν αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην αξιωματική αντιπολίτευση χθες ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε στον αναμενόμενο ανασχηματισμό σε κόμμα και κοινοβουλευτικούς τομείς, κλείνοντας τον μακρύ και ταραγμένο κύκλο του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Προς υλοποίηση της συνεδριακής απόφασης, συγκροτείται Εκτελεστικό Γραφείο, δηλαδή πολιτικό και ευέλικτο όργανο για την παρακολούθηση της λειτουργίας του κόμματος.

Στο όργανο θα μετέχει η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα συνεδριάζει σε διευρυμένη σύνθεση, καθώς θα προσκαλούνται και οι: Νίκος Παππάς, Ευάγγελος Αποστολάκης, Κυριακή Μάλαμα, Πάνος Ρήγας, Λευτέρης Κρέτσος, Γιάννης Μπουρνούς.

Όπως προκύπτει, πέραν της κ. Γεροβασίλη, ο κ. Παππάς ανήκει στα λεγόμενα κορυφαία στελέχη με ισχυρά ερείσματα στην Κεντρική Επιτροπή και συνομιλητής του κ. Κασσελάκη στις κομβικές στιγμές: τον στήριξε ανοικτά στην δεύτερο γύρο των περσινών εκλογών για την προεδρία του κόμματος, ενώ αποτέλεσε την τριάδα των “ειρηνοποιών” που, μαζί με τον Σωκράτη Φάμελλο και τον Γιώργο Τσίπρα, απέτρεψαν την προσφυγή στις κάλπες για νέα προεδρική εκλογή.

Η σύνθεση του Ε.Γ. είναι, κατά κύριο λόγω, “προεδρική”.

Η μόνιμη σύνθεση του Εκτελεστικού Γραφείου παραμένει η ίδια με εκείνη που υπήρχε επί Αλέξη Τσίπρα, με τη διαφορά ότι πρόεδρος τώρα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ τη θέση που κατείχε η Έφη Αχτσιόγλου αναλαμβάνει η κ. Γεροβασίλη.

Δηλαδή, το Ε.Γ. θα αποτελείται από τους: Στ. Κασσελάκη, Ράνια Σβίγκου, Σωκράτης Φάμελλος (με την ιδιότητα πλέον του επικεφαλής της Κ.Ο.), Θεοδώρα Τζάκρη (ως Γραμματέας της Κ.Ο.), Ρένα Δούρου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και το πρόσωπο που θα αναλάβει εκπρόσωπος του κόμματος.

Η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου θα γίνει τη Δευτέρα, οπότε εκεί θα αποσαφηνιστεί πώς θα λειτουργεί σε εβδομαδιαία βάση.

Επίσης, προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, ο αναπληρωτής Γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης παραιτήθηκε (σ.σ. είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ της νέας προεδρικής εκλογής) και στη θέση του, αλλά με την ιδιότητα του Συντονιστή Οργανωτικού Γραφείου, μετακινείται το μέλος της Κ.Ε., Γιάννης Βουλγαράκης.

Πλην άλλου απροόπτου, παραμένει Γραμματέας η Ράνια Σβίγκου.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, οι κακές σχέσεις του τελευταίου διμήνου ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και στον κ. Κασσελάκη, αλλά και η επιλογή του βουλευτή να παραβιάσει τη “γραμμή” και να απόσχει από την ψηφοφορία για την ισότητα στον γάμο, του κόστισε τη θέση του Συντονιστή τομεαρχών. 

Στη θέση του ορίστηκε ο μέχρι χθες τομεάρχης Δικαιοσύνης, Γιάννης  Σαρακιώτης (με αναπληρώτρια την Ραλλία Χρηστίδου), ενώ ο κ. Πολάκης αναλαμβάνει τον τομέα Διαφάνειας, στον οποίον είχε διαπρέψει την προηγούμενη τετραετία.

Επίσης, απομακρύνεται από διευθυντής της Κ.Ο. ο Γιώργος Τσίπρας και στη θέση του αναλαμβάνει ο Θάνος Μωραΐτης. Το επιχείρημα που ακούγεται είναι ότι ο κ. Γ. Τσίπρας θα διεκδικήσει θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι μέτρησε αρνητικά η θέση του υπέρ της νέας προεδρικής εκλογής.

Ορίζονται επίσης αναπληρωτές κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Χρήστος Γιαννούλης

Για εκπρόσωπος του κόμματος ακούγεται η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά, μέχρι σήμερα διευθύντρια της “Αυγής”, καθώς η Δώρα Αυγέρη θα είναι υποψήφια για τις ευρωεκλογές.

Στους τομεάρχες δεν έγιναν σημαντικές αλλαγές, πλην της αντικατάστασης όσων αναβαθμίσθηκαν σε νέους ρόλους. Αναλυτικά η λίστα των Τομεαρχών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι:

Τομεάρχης Εξωτερικών: Ρένα Δούρου
Αν. Τομεάρχης Εξωτερικών- αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού: Όθων Ηλιόπουλος
Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας: Ευάγγελος Αποστολάκης
Tομεάρχης Εσωτερικών: Γιώτα Πούλου
Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών- αρμόδιος για Μακεδονία-Θράκη: Πέτρος Παππάς
Τομεάρχης Διαφάνειας: Παύλος Πολάκης
Τομεάρχης Οικονομικών: Νίκος Παππάς
Αναπληρώτρια Τομεάρχης Οικονομικών για θέματα Ανάπτυξης: Μαρίνα Κοντοτόλη
Τομεάρχης Υγείας: Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
Τομεάρχης Παιδείας: Διονύσης Καλαματιανός
Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας: Ράνια Θρασκιά
Τομεάρχης Δικαιοσύνης: Αλέξανδρος Αυλωνίτης
Αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας αρμόδιος για τον αθλητισμό: Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Τομεάρχης Πολιτισμού: Κυριακή Μάλαμα
Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη: Κώστας Μπάρκας
Τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών: Χάρης Μαμουλάκης
Αναπληρώτρια Τομεάρχης Δικαιοσύνης αρμόδια για δικαιώματα & ισότητα: Έλενα Ακρίτα
Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: Βασίλης Κόκκαλης
Αναπληρωτής Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης αρμόδιος για την Κτηνοτροφία: Γιώργος Παπαηλιού
Τομεάρχης Εργασίας& Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Γαβρήλος
Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής: Γιώργος Καραμέρος
Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας: Μίλτος Ζαμπάρας
Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας: Συμεών Κεδίκογλου
Τομεάρχης Πρόνοιας & Κοινωνικής Συνοχής: Κατερίνα Νοτοπούλου
Τομεάρχης Τουρισμού: Καλλιόπη Βέττα
Τομεάρχης Μετανάστευσης & Ασύλου: Γιώργος Ψυχογιός
Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής:  Νίνα Κασιμάτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v