Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μπουρλότο Τσίπρα και η ρελάνς από τον Κασσελάκη

(upd) Νέες εσωκομματικές κάλπες για εκλογή προέδρου, οι πιθανές ημερομηνίες. Ο κ. Κασσελάκης «πήρε το κλίμα» στο συνέδριο. Ισχυρό αντίπαλο αναζητούν οι «αντικασσελακικοί». Συνάντηση Ο. Γεροβασίλη με Δ. Τεμπονέρα.

Το μπουρλότο Τσίπρα και η ρελάνς από τον Κασσελάκη

Το μπουρλότο που έριξε ο Αλέξης Τσίπρας δύο ώρες πριν ξεκινήσει το συνέδριο αιφνιδίασε τους πάντες, αλλά «τελειώνει τα ψέματα» για το παρόν και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ: την εικόνα του, την ταυτότητά του και τη συνύπαρξη προέδρου-κεντρικών στελεχών.

Κι αυτό διότι το γάντι που τους έριξε περί επαναβεβαίωσης της προεδρίας Κασσελάκη μέσω νέων εσωκομματικών εκλογών δεν αφήνει κανένα περιθώριο ομφαλοσκοπήσεων μετά το αποτέλεσμά τους:

- Εάν ο Στέφανος Κασσελάκης ξανακερδίσει την προεδρία, θα είναι ελεύθερος να επανιδρύσει το κόμμα όπως «θα του πουν τα μέλη», καθώς αυτά τα ζητήματα έθεσε με το περίφημο ερωτηματολόγιο που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Σε αυτή την περίπτωση, τα κεντρικά στελέχη του κόμματος που βρέθηκαν απέναντί του το τελευταίο τριήμερο, θα έχουν δύο επιλογές: είτε να παραμείνουν υπό την προεδρία του, είτε να αποχωρήσουν προς άγνωστη, προς το παρόν, κατεύθυνση.

- Εάν ο νυν πρόεδρος βγει ηττημένος από τις κάλπες, η «σφραγίδα» του κόμματος παραμένει στον/στην αντίπαλο που θα αναδειχθεί στην προεδρία και ο ίδιος θα σταθμίσει τα επόμενα βήματά του.

Το κλίμα πάντως στη συνεδριακή αίθουσα χθες έδειξε ότι ο κ. Κασσελάκης έχει ισχυρά ερείσματα στη βάση του κόμματος, ενώ καταχειροκροτήθηκε όταν είπε «δεν δέχομαι να είμαι πρόεδρος υπό προθεσμία». Όπως ομολογούσαν σύνεδροι που δεν ανήκουν στους φανατικούς υποστηρικτές του, «αν δεν βρεθεί ισχυρός αντίπαλος, θα ξαναβγεί πρόεδρος με άνεση».

Ολονύκτιες συσκέψεις

Τα ερωτήματα, ωστόσο, αυξάνονται αντί να μειωθούν, καθώς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, στελέχη και προεδρικοί επιτελείς... διακτινίστηκαν σε ολονύκτιες συσκέψεις.

Προεδρικοί συνεργάτες δηλώνουν αιφνιδιασμένοι αλλά και ανακουφισμένοι από την εξέλιξη, καθώς, όπως λένε, ο κ. Τσίπρας επέβαλε με την παρέμβασή του αυτό που είχε ζητήσει ο κ. Κασσελάκης την Τρίτη στην Πολιτική Γραμματεία: είτε να δηλώσουν τα στελέχη ότι δεν θα τον αμφισβητήσουν έως τις εθνικές εκλογές, είτε να «αναβαπτιστεί» η προεδρία του μέσω νέων εσωκομματικών εκλογών.

Για τον λόγο αυτό, λένε, σήκωσε αμέσως το γάντι και όχι μόνο αποδέχθηκε «την προσφυγή στις ρίζες μου, στα μέλη», αλλά προκάλεσε τα στελέχη του κόμματος… να του βρουν αντίπαλο. Δεσμευόμενος μάλιστα ότι η επανεκλογή του θα σημάνει ριζική επανίδρυση του κόμματος, ίσως και με άλλο όνομα (σ.σ. αυτό προκύπτει από το περίφημο ερωτηματολόγιο).

Είναι ενδεικτικό ότι μετά από μία βαθύτατα πολιτική ομιλία («την πληρέστερη που έκανε απ' όταν εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο», όπως ομολογούν φίλοι… και εχθροί του), κατέληξε στην προτροπή «πάμε να τα αλλάξουμε όλα».

Αναζητείται… ο/η αντίπαλος

Ως εκ τούτου, η πλευρά των κεντρικών στελεχών καλείται, εκ των πραγμάτων, να συμφωνήσει σε υποψηφιότητα που θα μπορεί να «χτυπήσει» τον κ. Κασσελάκη και να κερδίσει την προεδρία.
Θεωρείται πολύ πιθανό να είναι υποψήφιος ο Διονύσης Τεμπονέρας, ωστόσο δεν διαφαίνεται στήριξή του από «το όλον παλαιοπροεδρικό» (σ.σ. επί Τσίπρα) δυναμικό.

Αντιθέτως, πληθαίνουν οι φωνές για την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία άλλωστε δρομολόγησε την ουσιαστική αμφισβήτηση του κ. Κασσελάκη την προηγούμενη Κυριακή, με αφορμή το ερωτηματολόγιο.

«Το κρατάμε», ήταν η απάντηση κορυφαίου στελέχους σε ερωτήσεις μας εάν προκρίνεται η κ. Γεροβασίλη για υποψήφια πρόεδρος, ενώ άλλος, από τον στενό πυρήνα, απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο στοίχισης πίσω από τον κ. Τεμπονέρα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο Διονύσης Τεμπονέρας μιλώντας στο Συνέδριο δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Νωρίτερα είχε συναντηθεί με την Ολγα Γεροβασίλη στο γραφείο της στη Βουλή.

Ουδείς αποκλείει και το ενδεχόμενο υποψηφιότητας-έκπληξης που θα ανατρέψει τα δεδομένα, όπως έγινε τον προηγούμενο Αύγουστο με την ξαφνική εμφάνιση του κ. Κασσελάκη…

Κάλπες στις 10 Μαρτίου ή στις 7 Απριλίου;

Το πότε θα κλείσουν οι εκκρεμότητες και, κυρίως, πότε θα στηθούν οι κάλπες, αναμένεται να απαντηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς οι αποφάσεις πρέπει να επικυρωθούν από το συνέδριο.

* Ο κ. Κασσελάκης προανήγγειλε χθες τετραπλές εκλογές: για τα Συντονιστικά των οργανώσεων, τις Νομαρχιακές, τη νέα Κεντρική Επιτροπή και τον πρόεδρο.

Δεδομένου ότι οι δύο πρώτες έχουν ήδη ανακοινωθεί για τις 10 Μαρτίου, το επιχείρημα είναι να γίνουν την ίδια ημέρα και οι άλλες δύο, ώστε να αρχίσει αμέσως η ανασυγκρότηση του κόμματος, καθώς απομένουν μόλις τρεις μήνες για τις ευρωεκλογές.

* Στελέχη της άλλης πλευράς βρίσκουν πολύ ασφυκτικό το χρονικό περιθώριο και ρίχνουν ιδέες για τις 7 Απριλίου, καθώς χρειάζονται χρόνο για να οργανωθούν. Επικαλούνται μάλιστα και το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης πρέπει να παρουσιαστεί στον στρατό στις 15 Μαρτίου για την 20ήμερη θητεία του.

Ερωτήματα από την τριπλή κριτική του Α. Τσίπρα

Ένα πολύ μεγάλο ερώτημα που συζητείται έντονα αφορά την τριπλή κριτική του κ. Τσίπρα: στον κ. Κασσελάκη και στα στελέχη που περιμένουν την αποτυχία στις ευρωεκλογές για να επιρρίψει η μία πλευρά ευθύνες στην άλλη, αλλά και στα πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν μετά την ήττα της Έφης Αχτσιόγλου στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Κάνοντας την πρώτη δημόσια αναφορά στη σημερινή Νέα Αριστερά (σ.σ. χωρίς να την κατονομάσει), τόνισε: «Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν τη μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό, αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος».

Δεν πέρασε απαρατήρητο δε, ότι αυτή τη σκληρή κριτική την επιχείρησε μία ημέρα μετά τη συστράτευση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη με τη Νέα Αριστερά και τους «πανηγυρικούς» τόνους που τη συνόδευσαν.
Ενδεικτική της ενόχλησης είναι η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον κ. Τσίπρα, με κεντρική ιδέα «η εξαΰλωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν άρχισε με τον κ. Κασσελάκη αλλά με σένα».

Η απάντηση που αχνοφαίνεται στο ερώτημα της τριπλής κριτικής παραπέμπει στην ουσιαστική απομάκρυνση του κ. Τσίπρα από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. δεν θα πάει ούτε στο συνέδριο) και την ενασχόληση με την ανασύσταση συνολικά του αριστερού-προοδευτικού χώρου.

Χωρίς βιαστικές κινήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v