Ο ΣΥΡΙΖΑ θα γράψει σήμερα μία πολύ κακή σελίδα, ίσως τη χειρότερη, στην ιστορία του: την ώρα που οι αγρότες θα κατακλύζουν το Σύνταγμα με τα τρακτέρ, τα ηγετικά του στελέχη θα συζητούν εάν μπορούν να συνυπάρξουν με τον πρόεδρό τους και, αν όχι, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα τους.
Το μεσημέρι σήμερα (Τρίτη) έγινε γνωστό πάντως ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, αμέσως μετά την άφιξη του από το Λονδίνο, θα μεταβεί στο κέντρο της Αθήνας και θα συναντηθεί με τους συγκεντρωμένους αγρότες.
Ανάλογη κίνηση αναμένεται να κάνουν κι άλλα στελέχη του ηγετικού οργάνου, οπότε άγνωστο παραμένει πότε θα αρχίσει η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.
Αντικειμενικά, η προσοχή στρέφεται πάλι στον Αλέξη Τσίπρα καθώς όλοι θεωρούν αναγκαία την παρέμβασή του στις εξελίξεις, αρχής γενομένης από το βήμα του συνεδρίου που αρχίζει μεθαύριο, για «να σωθεί ό,τι σώζεται».
Το γεγονός ότι απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη κινούνται, πλέον, στελέχη που θεωρούνται τακτικοί συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού (όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης) και είχαν χειροκροτήσει την εκλογή του νέου προέδρου τον Σεπτέμβριο, δεν περνάει απαρατήρητο.
Η νέα χιονοστιβάδα πλάκωσε την Κουμουνδούρου λίγα 24ωρα πριν αρχίσει το συνέδριο του κόμματος, κατά το οποίο, υποτίθεται, θα έμπαιναν τίτλοι τέλους στην παρατεταμένη εσωστρέφεια, λόγω των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων και ενόψει των ευρωεκλογών.
Αντ' αυτού, και υπό τους ήχους των αγροτικών οχημάτων, στην Κουμουνδούρου θα αναζητούν (πάλι) κάποια χαραμάδα εκτόνωσης της νέας κρίσης ή το εάν και πώς θα απομακρύνουν τον Στέφανο Κασσελάκη από το τιμόνι, στην περίπτωση που αποκλειστεί η συνύπαρξη.
Δηλαδή:
- Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, μετά τη χθεσινή εξάωρη συνεδρίασή τους, αποφάσισαν να συνεδριάσουν εκ νέου σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να έχει επιστρέψει από το Λονδίνο ο κ. Κασσελάκης και να κερδίσουν χρόνο για το επόμενο βήμα τους.
Κατά τις πληροφορίες, θα του ζητήσουν να δεσμευτεί ότι «το κόμμα θα αποκτήσει πολιτική λειτουργία, χωρίς αρχηγικούς αιφνιδιασμούς και ‘σόλο’ τακτικές». Αυτό σημαίνει σύσταση «πολιτικού κέντρου» με τακτική, αν όχι καθημερινή, λειτουργία, για τον χειρισμό πολιτικών και κομματικών καταστάσεων.
«Αυτό το αίτημα είναι το πρωτεύον. Αν γίνει δεκτό, το ερωτηματολόγιο θα μπει σε δεύτερο πλάνο, αφού ο πρόεδρος δεσμευθεί ενώπιόν μας πως δεν θα το θέσει ως αντικείμενο συζήτησης στο συνέδριο», σημειώνει κεντρικό στέλεχος.
Με την επισήμανση ότι ο κ. Κασσελάκης θα κληθεί και «να πάρει πίσω» την επιστολή που απέστειλε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας χθες, μέσω της οποίας τα κατηγορεί για «χίμαιρες και συνωμοσίες», επειδή ζήτησε από τα μέλη να εκφράσουν άποψη περί της λειτουργίας και της ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η επιστολή επιστρέφεται», είπε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη, θεωρώντας άκρως προσβλητικό το περιεχόμενό της.
Αμφισβήτηση και ρίσκο
- Αν ο κ. Κασσελάκης δεν ανταποκριθεί στα παραπάνω, τότε, κατά ορισμένα στελέχη, το επόμενο βήμα θα είναι άμεση (αύριο) σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής με θέμα την άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του και την επικύρωση της απόφασης από το συνέδριο που αρχίζει μεθαύριο.
Παραμένει ωστόσο μεγάλο ερώτημα εάν μία τέτοια εξέλιξη βρει σύμφωνη την πλειοψηφία των στελεχών, καθώς οι πιο ψύχραιμοι παραδέχονται ότι μία τέτοια πρωτοφανής εξέλιξη και μία… τρίτη διάσπαση χωρίς πειστική εξήγηση σε διάστημα τεσσάρων μηνών, θα είναι το τέλος του κόμματος.
Ουσιαστικά, το ξαφνικό ξέσπασμα της νέας κρίσης άφησε τα στελέχη χωρίς plan Β, καθώς μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα δεν μιλούσε κανείς για αλλαγή ηγεσίας πριν από τις ευρωεκλογές. Χωρίς να είναι λυμένο και το μετά, στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ανεκτό.
Από την άλλη, πάλι, κανείς δεν βλέπει πώς μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα στελεχών-προέδρου, ενώ εκφράζονται και φόβοι… άγριων καταστάσεων στο συνέδριο.
«Δεν θα πάρει πίσω τίποτα»
Από την πλευρά του κ. Κασσελάκη, συνεργάτες του διαβεβαιώνουν ότι θα προσέλθει απόψε στη νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (εκτός κι αν έχει μεγάλη καθυστέρηση η πτήση από το Λονδίνο…), ωστόσο: πρώτον, θα κινηθεί σε ήπιους τόνους και, δεύτερον, δεν θα πάρει πίσω τίποτα, δηλαδή ούτε το περιεχόμενο της χθεσινής επιστολής του ούτε την αξία του ερωτηματολογίου.
«Αυτό που θα κάνει, θα είναι να διαβεβαιώσει, πάλι, τα στελέχη ότι οι απαντήσεις που έστειλαν τα μέλη δεν θα τεθούν σ' αυτό το συνέδριο αλλά στο τακτικό, που θα γίνει το φθινόπωρο και θα είναι καταστατικό», λένε.
Δεν κάνουν κανένα σχόλιο, δε, για το ενδεχόμενο αμφισβήτησής του σε έκτακτη Κ.Ε. και στο συνέδριο, διαμηνύοντας ότι, σε μία τέτοια περίπτωση, «θα υπάρξει απάντηση»…
Μηνύματα μέσω LSE
Για την αποψινή του στάση ο κ. Κασσελάκης έστειλε μηνύματα χθες από το Λονδίνο, όταν, μετά την ομιλία του στο LSE με θέμα «Η σύγχρονη Αριστερά για μια προοδευτική διακυβέρνηση», έδωσε τις εξής απαντήσεις:
- Για το ερωτηματολόγιο: «Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει ένα κόμμα που πιστεύει ότι θα είναι κυβερνητικό και χάνει με υπερδιπλάσια διαφορά από τη ΝΔ, είναι να ακούσει τα μέλη του. Πώς ένα κόμμα που φοβάται να ακούσει τα μέλη του φιλοδοξεί να κυβερνήσει στο μέλλον;».
- Για το timing: «Είναι ένα ψευδεπίγραφο δίλημμα (…) Το ερωτηματολόγιο ζητά γνώμη για μακρόπνοα ζητήματα. Το συνέδριο του κόμματος είναι μία εντελώς διαφορετική διαδικασία από το να ρωτάς τα μέλη κάτι που δεν συζητείται τώρα στο συνέδριο. Το συνέδριο αυτό δεν είναι καταστατικό».
- Για την εκλογική ήττα και τον Αλέξη Τσίπρα: «Ήταν σοκ το αποτέλεσμα στις εκλογές του Μαΐου. Οι 20 μονάδες διαφορά σημαίνουν ότι η χώρα δεν σε αναγνωρίζει ως κόμμα εξουσίας. Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει δημοφιλής, είναι υπέροχος άνθρωπος, δεν έχει κανένα σκάνδαλο στα όνομά του. Το ερώτημα είναι γιατί οι άνθρωποι δεν εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ;».
Και: «Ένα μήνα πριν τις δεύτερες εκλογές ταξίδευα με τον Αλέξη Τσίπρα και μου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ανανέωση χτες και δύο είναι οι επιλογές: Είτε καινούργια ηγεσία είτε μεγάλες αλλαγές σε όλα. Του είπα ας μείνουμε στο δεύτερο, ας αλλάξουμε τα πάντα. Κανείς δεν τον πίεσε να παραιτηθεί μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι περισσότεροι θέλαμε να παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Επέλεξε όμως να κάνει πίσω με έναν πολύ έντιμο τρόπο».
- Για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ: «Δεν χρειαζόμαστε συνεργασία με κανένα κόμμα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να ανοίξουμε τον ΣΥΡΖΑ σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, με μία κομματική δομή που επιτρέπει όλους να είναι ίσοι. Αυτό σημαίνει κόμμα για τα μέλη. Δεν πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ικανό να κάνει κάτι τέτοιο».