Τα τέσσερα μηνύματα Μητσοτάκη από το Βελλίδειο

Η προειδοποίηση προς τους επιτήδειους φοροφυγάδες που «γελούν σε βάρος των άλλων». Με ποιους «δεν συγκυβερνά». Οι συντεχνίες που «εμποδίζουν τον εκσυγχρονισμό» και οι αυτόκλητοι «πυροσβέστες του καναπέ».

Τα τέσσερα μηνύματα Μητσοτάκη από το Βελλίδειο

Ήταν μια διαφορετική ομιλία η χθεσινή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο από αυτές που έχουμε συνηθίσει να ακούμε από πρωθυπουργούς στη ΔΕΘ.

Χωρίς πανηγυρική διάθεση, λόγω των τελευταίων καταστροφικών πυρκαγιών και πλημμυρών, αλλά και με «μικρό καλάθι» δεδομένων των συνθηκών, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εστιάσει στην αντιμετώπιση των διαχρονικών παθογενειών του ελληνικού κράτους, αλλά και στην καθημερινότητα του πολίτη.

Μιλώντας συχνά σε προσωπικούς τόνους και με δόση αυτοκριτικής, διεμήνυσε ότι η λαϊκή εντολή που έχει είναι αυτή των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και, όπως είπε, «αυτές κάνω». Οι αλλαγές που θέλει η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «θα ξεβολέψει μερικούς» και ξεκαθάρισε ότι τον ίδιο δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος.

Επεφύλασσε κάποια μέτρα – εκπλήξεις, όπως το ξεπάγωμα των τριετιών και, μετά τις τελευταίες ενδοκυβερνητικές παραφωνίες σε μια σειρά ζητημάτων, θέλησε να επανασυστηθεί στην κοινωνία, με αφορμή τομείς που θεωρεί ότι αποτελούν προνομιακό πεδίο της ΝΔ, όπως η ασφάλεια του πολίτη, με την αποδέσμευση 2.500 αστυνομικών από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων και την ολοκλήρωση του φράχτη στον Έβρο.

Διαβεβαίωσε ότι δεν θα θέσει «ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα που αποτελεί το θεμέλιο της προόδου μας» και χαρακτήρισε «εθνικό» και «αδιαπραγμάτευτο» στόχο η οικονομία μας να έχει στο τέλος του έτους πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%.

Μηνύματα και αποδέκτες

Ο πρωθυπουργός επεφύλασσε αρκετά μηνύματα προς διαφόρους αποδέκτες:

Προς τους φοροφυγάδες: «Θα υποχρεωθούν στο αυτονόητο. Να κάνουν τι; Να πληρώσουν, επιτέλους, τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό τους εισόδημα. Είναι μία συντονισμένη προσπάθεια, ώστε αυτή η ‘’καραμέλα’’ -την ακούμε πολλές δεκαετίες- του πολέμου κατά της φοροδιαφυγής, να λιώσει κάποτε στα στόματα όσων επιτήδειων γελούν σε βάρος των άλλων. Δεν γίνεται σήμερα επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα ακόμα και κάτω από τον κατώτατο μισθό. Ούτε βεβαίως να υπάρχουν επιχειρηματίες με αυξημένα κέρδη χωρίς αυξημένες υποχρεώσεις».

Προς τις «εστίες παρασιτισμού»: «Η νομιμότητα, σε όλες τις εκφάνσεις, γίνεται ένα στοίχημα της εποχής. Και γίνεται το πεδίο της μεγάλης σύγκρουσης με όποια συντεχνία εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό. Όχι μόνο με τους φοροφυγάδες. Με κάθε εστία παρασιτισμού. Με άλλα λόγια, ανοίγουμε μέτωπο με τον κρατικό θύλακα ο οποίος αδιαφορεί. Ανοίγουμε μέτωπο, όμως, και με τον πολίτη, ο οποίος ανάβει ανεύθυνα φωτιά στο ακαθάριστο οικόπεδο του. Με τα κυκλώματα των διακινητών μεταναστών από το εξωτερικό, αλλά και με τους χούλιγκανς. Τους καταπατητές του δημόσιου χώρου στο εσωτερικό, είτε αυτό λέγεται πανεπιστήμιο είτε λέγεται παραλία είτε λέγεται δρόμος. Όπως ανοίγουμε μέτωπο, ναι, και με τους λίγους δικηγόρους και δικαστές που καθυστερούν την απονομή της Δικαιοσύνης. Γιατί και αυτή αποτελεί φρένο που καθυστερεί τον εκσυγχρονισμό».

Προς τους υπερασπιστές της «γενικευμένης ανομίας»: «Είναι ένα σαράκι το οποίο κατατρώει την ουσία της συλλογικής συνοχής που είναι η εμπιστοσύνη. Δεν με ενδιαφέρει, λοιπόν, αν κάποιοι το υπερασπιστούν. Ακόμη και αν πρόκειται για μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες, για κολοσσούς των τροφίμων, για ισχυρούς της ενέργειας ή του ποδοσφαίρου, για κομματικούς φίλους που ζητούν κάποιο ρουσφέτι. Δεν συγκυβερνούμε μαζί τους. Στην αδικία αντιτάσσουμε την ισονομία».

Προς την αντιπολίτευση: «Η αυτοθυσία όλων των στελεχών του κρατικού μηχανισμού, που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη μάχη, αυτή είναι ίσως και η πιο αποστομωτική απάντηση στους μικρόψυχους που θέλησαν να μετατρέψουν μία θεομηνία σε αντιπολιτευτική κραυγή. Σε όσους άθλιους προέβλεπαν χαιρέκακα δήθεν εκατόμβη νεκρών ή χτύπησαν πισώπλατα τις Ένοπλες Δυνάμεις με παραπλανητικές φωτογραφίες. Και, βέβαια, στο ατελείωτο, χυδαίο δηλητήριο του διαδικτύου. Όλοι αυτοί, δεν έχω καμία αμφιβολία, δεν θα ανασυρθούν ποτέ από τη δική τους λάσπη». Εγκάλεσε παράλληλα τους διάφορους αυτόκλητους «πυροσβέστες του καναπέ», «τους πατριώτες του πληκτρολογίου» και «τους μεταρρυθμιστές της φακής» για τη στάση τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τους 50 προηγούμενους μήνες της κυβερνητικής του θητείας, τόνισε ότι «ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο, αλλά και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια, όσο ανυπέρβλητα και αν φαίνονταν. Το ίδιο θα κάνω και τώρα». Δήλωσε ότι «ακούει» όσους σχολιάζουν ότι τάχα «δεν ξεκινήσαμε καλά» και δεσμεύτηκε πως «όσο και αν χάνουμε κάποιες μάχες, στο τέλος θα κερδίσουμε τον πόλεμο. Όπως ακριβώς τον κερδίσαμε και την προηγούμενη τετραετία. Γιατί, ύστερα από χρόνια περιπέτειας, ο τόπος μας κλείνει λογαριασμούς με το παρελθόν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v