Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

Με ποια ατζέντα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός. Τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και η στήριξη των επιχειρήσεων. Η πρότασή του για να κλείσουν οι δίοδοι της παράνομης μετανάστευσης.

Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

Με συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και την ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό Inflation Reduction Act, θα παρουσιαστεί στη διήμερη (σήμερα και αύριο) Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση που θα επικεντρωθεί στις σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επαναλάβει ότι η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις ευνοεί τις μεγαλύτερες χώρες  που έχουν και μεγαλύτερους προϋπολογισμούς για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους. Αυτό, όπως θα πει ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι αρκετό και μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Αναγκαία, όπως θα πει ο πρωθυπουργός, είναι η μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων. Κάτι αντίστοιχο που είχε γίνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θέση με την οποία συντάσσονται και άλλες χώρες, όπως η Ιταλία.

Ταυτόχρονα, θα υπογραμμίσει τη σημασία η Ευρώπη να κινηθεί πιο φιλόδοξα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις της στην πράσινη μετάβαση, αλλά και να βάλει χρήματα στο τραπέζι, όπως είχε κάνει με το RepowerEU.

Μεταναστευτικές ροές

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφέρει εκ νέου την πάγια θέση της χώρας μας για στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής που αντιμετωπίζουν την πίεση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά τους.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, θα πει στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, η πρόκληση είναι καθημερινή τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα, σύνορα που, εκτός από ελληνικά, είναι και της Ε.Ε. Θα τονίσει εξάλλου την ανάγκη να χρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους εργαλεία εναέριας επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων και τεχνητά εμπόδια, όπως ο φράχτης στον Έβρο, προκειμένου να κλείσουν οι δίοδοι της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών. Κάτι που, προσώρας τουλάχιστον, οι Βρυξέλλες αρνούνται και γι’ αυτό, όπως όλα δείχνουν, η επέκταση του φράχτη θα κατασκευαστεί με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει μια ολιστική προσέγγιση του ζητήματος, που θα βρίσκει την ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη. Αυτή, όπως θα σημειώσει, απαιτεί συνεργασία για την άμεση επιστροφή σε χώρες, οι υπήκοοι των οποίων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, βάσει της διεθνούς νομοθεσίας.

Διεθνής συντονισμός

Οι ηγέτες της Ε.Ε. εκ των πραγμάτων θα συζητήσουν και για τον καταστροφικό σεισμό στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέτει και πάλι θέμα συντονισμού και γρήγορης αντίδρασης στην ανθρωπιστική αυτή καταστροφή. Η Ελλάδα, αναμένεται να τονίσει, αντέδρασε άμεσα και ήταν η πρώτη χώρα που απέστειλε βοήθεια στην Τουρκία, ενώ θα επισημάνει πως θα χρειαστεί βοήθεια και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του σεισμού. Ως προς τη Συρία, όπως τόνισε ήδη, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη και απαιτείται διεθνής συντονισμός, με την παράλληλη εξεύρεση και ευρωπαϊκών εργαλείων. Η χώρα μας, θα πει, είναι έτοιμη να αποστείλει ανθρωπιστική ή άλλη βοήθεια στη Συρία μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία και συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους σεισμόπληκτους στη Συρία, από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως έχει ζητηθεί από τη χώρα της Μέσης Ανατολής. Σε σχέση με την αποστολή ομάδας διασωστών, όπως σημειώνουν, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην περιοχή, είναι αναγκαίο πρώτα να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μελών της ομάδας.

Ανεξάρτητα από την πολιτική των κυρώσεων κατά του συριακού καθεστώτος, η Ελλάδα -όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας- από την αρχή προσπαθεί να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί. Για τον σκοπό έχει έρθει σε επαφή με το Πατριαρχείο Αντιοχείας και με τα Ηνωμένα Έθνη.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Μητσοτάκης τάσσεται διαρκώς υπέρ της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Δηλώνει την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς να σταθεί στο πλευρό των αμυνομένων για όσο χρειαστεί και θα εμφανιστεί υπέρμαχος της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v