Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προσδοκά η κυβέρνηση από τη σημερινή επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα

Ποια θα είναι η ατζέντα των συνομιλιών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συμφωνία «κυκλικής ανταλλαγής» οπλικών συστημάτων και οι προκλήσεις της Άγκυρας. Το μπρα ντε φερ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Τι προσδοκά η κυβέρνηση από τη σημερινή επίσκεψη Σολτς στην Αθήνα

Την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα, με την ιδιότητα του καγκελάριου της Γερμανίας, πραγματοποιεί από χθες το απόγευμα ο Όλαφ Σολτς.

Θα είναι η τρίτη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτή τη φορά επί ελληνικού εδάφους. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και η δεύτερη λίγο αργότερα, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Σολτς στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στο δείπνο των ηγετών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στη συγκεκριμένη επίσκεψη του καγκελάριου, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ευρώπη, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και της δυσκολίας συμφωνίας μεταξύ των κρατών για την αντιμετώπισή της. Μάλιστα, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μητσοτάκης είχε εκτενή ανταλλαγή απόψεων με τον Όλαφ Σολτς, σε μια επιχείρηση να γεφυρωθούν οι απόψεις και να υπάρξουν συγκλίσεις στις προτάσεις της Κομισιόν για όλες τις πτυχές της ενεργειακής κρίσης. Ανάμεσά τους και η ανάγκη να συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας, κάτι που επέτρεψε στους 27 της Ε.Ε. να καταλήξουν σε μια πρώτη συμφωνία, η οποία πάντως ακόμα δεν έχει κωδικοποιηθεί από τους υπουργούς Ενέργειας των κρατών.

Πέραν της ενέργειας, βασικά ζητήματα στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο ηγετών θα είναι οι διμερείς σχέσεις και η οικονομική συνεργασία, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη στήριξη εταίρων και συμμάχων. Εν προκειμένω, στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ελληνογερμανική συμφωνία «κυκλικής ανταλλαγής», που προβλέπει την παραχώρηση τεθωρακισμένων οχημάτων BMP-1 στην Ουκρανία από την Ελλάδα, η οποία σε αντάλλαγμα θα τα αντικαταστήσει με ισάριθμα τεθωρακισμένα οχήματα Marder που ήδη έχουν αρχίσει να καταφτάνουν από τη Γερμανία και κάποια εξ αυτών θα συμμετάσχουν στην αυριανή στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής «Welt», ο εξοπλιστικός κολοσσός KMW σχεδιάζει επιπρόσθετα συνεργασία επί ελληνικού εδάφους με τον όμιλο Μυτιληναίος, στο πλαίσιο της παραγωγής υπερσύγχρονων τεθωρακισμένων Leopard 2.

Ελληνική κυριαρχία

Στο τραπέζι των συζητήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φέρει επίσης την τουρκική προκλητικότητα και την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από την Άγκυρα, έξι μέρες μετά τη στήριξη των ελληνικών θέσεων από το Βερολίνο.

«Πάντα καθιστούμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστές τις απειλές και τις μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες», ήταν η απάντηση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, ερωτηθείς για τις απειλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας. Αντίστοιχες δηλώσεις στήριξης υπέρ της Ελλάδας έχει κάνει δημοσίως και η Πράσινη υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Η επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στην Αθήνα, όπου έφτασε απευθείας από το Παρίσι και το τετ α τετ που είχε με τον Εμ. Μακρόν, είναι προγραμματισμένη από τον περασμένο Ιούλιο και προσδοκία της κυβέρνησης είναι να σηματοδοτήσει μια νέα σελίδα και την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε καθεστώς ευρωπαϊκής κανονικότητας, ενώ η ελληνική οικονομία καταγράφει θετικές επιδόσεις εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων -επιδόσεις που μαζί με τις μεταρρυθμίσεις έχουν αναγνωριστεί και από τη γερμανική πλευρά».

Οι δύο άνδρες θα ξαναβρεθούν σε μία εβδομάδα, στις 3 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, το οποίο θα επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μετάσχει στη «Διαδικασία του Βερολίνου». Μια γερμανική πρωτοβουλία στην οποία μετέχουν οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και Ευρωπαίοι ηγέτες.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, επί της 16χρονης θητείας της, ήρθε στην Αθήνα πέντε φορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v