Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλεύρης: Θα συμβιώνουμε με τον κορωνοϊό

Από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους. Πάσχα με τα ισχύοντα μέτρα. «Δυστυχώς η πανδημία δεν λήγει με πολιτική απόφαση», απαντά ο Α. Ξανθός

Πλεύρης: Θα συμβιώνουμε με τον κορωνοϊό

«Μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον ιό», είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας και την άρση των μέτρων από την 1η Μαΐου. 

Στην ενημέρωση συμμετείχαν και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και επικούρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως ο ιός έχει αλλάξει με μεταλλάξεις κατά τη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων.

«Στην πορεία, λόγω της μεταδοτικότητας, έχει νοσήσει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί, έχει την τεχνογνωσία και τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα συνεχιστεί η ενίσχυση του ΕΣΥ, θα στηριχτεί και με πόρους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, «μπαίνουμε σε νέα φάση συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Τα μέτρα υπάρχουν, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασία υποχρεωτικότητας, γιατί έχουμε μία άλλη εικόνα. Δεν πιστεύουμε στη λογική του zero Covid όπως στην Κίνα. Οι δείκτες μάς επιτρέπουν να πάμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον κορωνοϊό. Το πλαίσιο είναι δυναμικό, θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και αναλόγως θα προσαρμοζόμαστε».

Ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε ακόμη σε όλα τα μέτρα που πάρθηκαν από την αρχή της πανδημίας, αναγνωρίζοντας ότι συχνά ήταν ιδιαίτερα σκληρά, λέγοντας ότι είχαν σκοπό και στόχο να μειώσουμε τις απώλειες από την πανδημία. «Από 1η Μαΐου μπαίνουμε στο νέο πλαίσιο και είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για ό,τι χρειαστεί», είπε ο υπουργός.

Σημειώνεται ότι ο εορτασμός του Πάσχα θα γίνει με τα ισχύοντα μέτρα, ενώ η ζωή θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς μετά το Πάσχα. 

Έτσι, από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι και εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ, δεν θα χρειάζεται πλέον να πραγματοποιείται. 

Ταυτόχρονα, από 1η Μαΐου, ουσιαστικά βέβαια από τις 3 Μαΐου, οπότε και αρχίζουν τα μαθήματα μετά το Πάσχα, θα σταματήσουν τα σελφ τεστ στα σχολεία και θα παραμείνει υποχρεωτικό μόνο ένα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση ανεμβολίαστων εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους.  

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους παραμένει υποχρεωτική έως τις 31 Μαΐου και από 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρέωσή της. 

Ξανθός: Δυστυχώς η πανδημία δεν λήγει με πολιτική απόφαση

«Ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης προσπάθησε σήμερα ανεπιτυχώς να διασκεδάσει την ανησυχία της κοινής γνώμης από την πρόωρη «χαλάρωση» των μέτρων κατά της covid-19. Επιβεβαίωσε ότι είναι αμιγώς πολιτική και χωρίς καμιά επιστημονική τεκμηρίωση αυτή η απόφαση της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται για αποκλιμάκωση των περιορισμών με βάση την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως παραπειστικά είπε ο κ. Πλεύρης , αλλά για «σήμα» λήξης της πανδημίας και προαποφασισμένης εγκατάλειψης κάθε προσπάθειας αναχαίτισης της διασποράς, στήριξης του ΕΣΥ και προστασίας της Δημόσιας Υγείας».

Τα παραπάνω αναφέρει δήλωση-απάντηση του Τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Α. Ξανθού, σχετικά με τις σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας Α. Πλεύρη

«Δυστυχώς η πανδημία δεν λήγει με πολιτική απόφαση.Και μάλιστα σε μια φάση που η υγειονομική τραγωδία των 50-60 ημερήσιων θανάτων δεν υποχωρεί ούτε αποκλιμακώνεται και που η χώρα βρίσκεται στην 1η θέση της Ευρώπης στο δείκτη της ημερήσιας θνησιμότητας (θάνατοι/εκατομμύριο πληθυσμού)», προσθέτει.

«Η κυβέρνηση παίρνει μεγάλο υγειονομικό ρίσκο, υποτιμά τον κίνδυνο και ενισχύει την αβεβαιότητα για την πορεία της πανδημικής κρίσης. Δεν είναι πλέον σε θέση ούτε την πανδημία να διαχειριστεί αποτελεσματικά, ούτε να λύσει κανένα ζωτικό πρόβλημα της καθημερινότητας των πολιτών(ακρίβεια, ενεργειακό κόστος, μείωση αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών). Είναι ζήτημα επιβίωσης της κοινωνίας και της χώρας η απομάκρυνση της».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v