Στοιχήματα και προσδοκίες της Κυβέρνησης για το νέο έτος

«Το 2022 θα είναι η χρονιά της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων», εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου. Η διαχείριση των δύο «αγκαθιών», της πανδημίας και της ακρίβειας. Ο στόχος της αυτοδυναμίας στις επόμενες εθνικές κάλπες.

Στοιχήματα και προσδοκίες της Κυβέρνησης για το νέο έτος

«Ποδαρικό» με δύο πολύ ψηλά -παρατεταμένης χρονικής διάρκειας- εμπόδια, την πανδημία και την ακρίβεια, κάνει το 2022 για την Κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσδοκούσαν ότι μετά από δύο σχεδόν χρόνια που η υγειονομική κρίση έχει σκεπάσει τα πάντα, η κατάσταση θα ήταν πια ελεγχόμενη, ωστόσο η μετάλλαξη «Ομικρον» (και όχι μόνο αυτή) ανέτρεψε τα δεδομένα και μαζί τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Τα αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ μολύνσεων, ο κίνδυνος νέας ασφυξίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τα σκληρά περιοριστικά μέτρα για εστίαση και διασκέδαση που εφαρμόζονται από την Πέμπτη, συνθέτουν ένα ακόμα πολύπλοκο γρίφο, με άγνωστη ακόμα την ένταση αλλά και τη διάρκειά του. Για την αντιμετώπιση των έκτακτων γεγονότων έχουν ανοίξει και πάλι τα δημόσια ταμεία για τη στήριξη των πληγέντων, ενώ κάτι ανάλογο θα γίνει και για τις μεγάλες ανατιμήσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα εξαιτίας της πρωτοφανούς εικόνας στην διεθνή αγορά ενέργειας.

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, όπου αποφασίστηκε νέο πακέτο στήριξης όσων υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος των ανατιμήσεων, το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες. Ο μεγάλο φόβος σε αυτή την περίπτωση είναι ο άγνωστος χρόνος αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης και κατ’ επέκταση της γενικότερης ακρίβειας, η οποία θα φανεί εντονότερη στις τσέπες των καταναλωτών το επόμενο διάστημα.

Παρόλο που «οι επόμενες εβδομάδες θα φέρουν κυματισμούς», όπως αναφέρει με εμφανή τόνο αισιοδοξίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, «τα επόμενα βήματά μας θα μας βγάλουν στο ξέφωτο». Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση και ίδιος προσωπικά «θα είμαστε εδώ, στο πλευρό του κάθε Έλληνα, της κάθε Ελληνίδας. Διορθώνοντας τα λάθη μας. Ακούγοντας τις φωνές σας. Και δίνοντας λύσεις, όποτε και όπου απαιτείται».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «το 2022 είναι η χρονιά πριν από τις εκλογές και ο πρωθυπουργός θέλει να προετοιμάσει το έδαφος και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε στο τέλος της τετραετίας, το 2023 να διεκδικήσει την αυτοδυναμία».

«Οικονομίας και μεταρρυθμίσεων»

Και αν η απερχόμενη χρονιά είχε στο επίκεντρο την πανδημία, «όπου μόλις βγαίναμε από τη δύσκολη περίοδο του χειμώνα, ακολούθησε η μετάλλαξη ‘’Δέλτα’’ και τώρα η μετάλλαξη ‘’Ομικρον’’, το 2022 θα είναι η χρονιά της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων», εκτιμούν ο ίδιες πηγές.

Προς επίρρωση της συγκεκριμένης θέσης, επικαλούνται την αναμενόμενη αύξηση επενδύσεων λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 970 εκατομμύρια που έχουν λαμβάνειν έξι ελληνικές τράπεζες για να ξεκινήσει η χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων, το 4,5% ρυθμό της ανάπτυξης, τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση της ανεργίας και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Ανάμεσα σε αυτές, το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικά η πρωτοβάθμια φροντίδα, οι αλλαγές στα ΑΕΙ και το ψηφιακό κράτος (ψηφιακός φάκελος ασθενών, ψηφιακή κάρτα εργαζόμενου κ.α.) με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Και αυτά σε συνδυασμό με μεγάλα δημόσια έργα, όπως ο ΒΟΑΚ (Κρήτη), το μετρό Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό (Αθηναϊκή Ριβιέρα), ο δρόμος Πατρών – Πύργου και η επιχείρηση αναγέννησης της Εύβοιας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου. Ειδικά με αφορμή το τελευταίο, κρίσιμη θεωρείται η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση διάφορων ακραίων καιρικών και φυσικών φαινομένων, που τα τελευταία χρόνια θέτουν σε μεγάλη δοκιμασία την Πολιτεία.

Με το βλέμμα «πάντοτε στον πολίτη», όπως σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται, οι πιο αδύναμοι ενισχύονται και η δημόσια ασφάλεια, σταδιακά, βελτιώνεται. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα αλλάζει, παρά την περιπέτεια που την δοκιμάζει». Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός επιμένει στην τροχιά «των μεγάλων αλλαγών, που αυξάνουν τον δημόσιο πλούτο και μαζί του, το εισόδημα των εργαζόμενων. Στην πολιτική δηλαδή, της Ανάπτυξης για Όλους’’, που σημαίνει μία καλύτερη ζωή, με πολλές επενδύσεις και ακόμη περισσότερες δουλειές».

Ο πήχης αυτομάτως ανεβαίνει πολύ και το στοίχημα είναι μεγάλο και κρίσιμο. Τόσο -κυρίως- για τον τόπο όσο και για την Κυβέρνηση που, μετρώντας αντίστροφα πια για τις επόμενες εθνικές κάλπες, ξορκίζει τυχόν άλλες απρόοπτες εξελίξεις και προσδοκά στην πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v